23 Ιουλίου, 2024

Η αυτοϊκανοποίηση βλάπτει (;) σοβαρά την υγεία; Τα υπέρ και τα κατά που πρέπει να ξέρεις

Η αυτοϊκανοποίηση είναι ένα θέμα που ακόμα και σήμερα δεν κοινοποιείται ούτε δεν συζητιέται ακόμα και με τους πιο στενούς μας φίλους, καθώς είναι μια ιδιωτική $eξουαλική συμπεριφορά.

Παρόλα αυτά, είναι όμως ένα φυσιολογικό κομμάτι της ανθρώπινης $eξουαλικότητας, όπως θα δείτε και παρακάτω.

Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του Θάνου Ασκητή, askitis.gr, για τον αυνανισμό ισχύουν τα εξής:

Μειώνει τον κίνδυνο του καρκίνου του προστάτη

Σύμφωνα με μια μελέτη του Harvard Medical School, κυρίως όταν είστε πάνω από 50 ετών. Στο ίδιο συμπέρασμα κατέληξε και μελέτη που δημοσιεύθηκε από την Ευρωπαϊκή Ουρολογική Εταιρεία, επιβεβαιώνοντας τη σύνδεση της τακτικής εκσπερμάτισης με τον μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν 30.000 άνδρες για σχεδόν 20 χρόνια για να καταλήξουν στα αποτελέσματά τους. Από αυτούς, οι 1.041 ανέπτυξαν καρκίνο του προστάτη με συχνότητα εκσπερμάτισης 4 έως 7 φορές το μήνα. Από τους άνδρες που είχαν εκσπερμάτιση πάνω από 21 φορές το μήνα ή και περισσότερες, μόνο οι 290 ανέπτυξαν καρκίνο του προστάτη.

Ανανεώνει το σπέρμα

Διάφορες έρευνες έχουν δείξει ότι η εκσπερμάτιση βοηθά στον αριθμό των σπερματοζωαρίων και στην κινητικότητα, που είναι φυσικά καλό για τη γονιμότητα.

Μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης αϋπνίας

Καθώς βοηθά στην αγχόλυση και στην εκτόνωση της συναισθηματικής φόρτισης, πραγματικά βοηθάει τους ανθρώπους να κοιμούνται πιο καλά.

Αποτρέπει τα $eξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ)

Η μόνη θετική πτυχή όπου ο αυνανισμός υπερέχει της $eξουαλικής πράξης είναι η μηδενική πιθανότητα μετάδοσης ενός ΣΜΝ. Βέβαια, αν και στο $eξ πάρουμε μέτρα προφύλαξης και εκεί οι πιθανότητες ελαχιστοποιούνται.

Έχει τη δική του εφαρμογή!

Το 2014 η Apple παρουσίασε μια εφαρμογή που ονομάζεται “Happy Play time» για να κάνει πιο φιλικό τον αυνανισμό στις γυναίκες, ενώ παράλληλα είναι και ένα εκπαιδευτικό παιγνίδι, όπου η γυναίκα μαθαίνει το σώμα της και βέβαια ως στόχο έχει την απενοχοποίηση του αυνανισμού. Όλα αυτά μέσα από ένα αιδοίο καρτούν…

Αυξάνει τον κίνδυνο του καρκίνου του προστάτη

Είναι πιθανή αύξηση του κίνδυνου καρκίνου του προστάτη, εάν είστε κάτω των 50 ετών, με πολύ μεγάλη συχνότητα αυνανισμού, λόγω υψηλής $eξουαλικής ενόρμησης.

Το 80% των ανδρών ξεκίνησε τον αυνανισμό στην ηλικία των 17 ετών

Σε αντίθεση με το 58% των γυναικών. Με την ενηλικίωση, οι αριθμοί ανέβηκαν σε 92% των ανδρών και το 62% των γυναικών, σύμφωνα με Εθνική Έρευνα στις ΗΠΑ (Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα, 2009) για τη $eξουαλική υγεία και τη συμπεριφορά.

Π@ρνό και αυνανισμός

Σύμφωνα με μια έρευνα από το Kinsey Institute, το 38% των ανθρώπων ισχυρίζεται ότι αυνανίζεται παρακολουθώντας π@ρνό απλά ως απόσπαση της προσοχής, και 43% επειδή μπορεί να φαντασιώνει καταστάσεις που δεν θα ήθελε να πραγματοποιήσει στην πραγματική ζωή.

Όλο και μικρότερη η απόλαυση από τον αυνανισμό

Σε μια μελέτη (Stuart Brody και Tillman Kruger), παρατηρήθηκε ότι ορισμένες ορμόνες βρέθηκαν ακόμα και κατά 400% σε υψηλότερες συγκεντρώσεις κατά τη διάρκεια του $eξ σε σχέση με τον αυνανισμό, συμπεριλαμβανομένης της ωκυτοκίνης, της ορμόνης που είναι υπεύθυνη για το συναισθηματικό δέσιμο, της εμπιστοσύνης και της γενναιοδωρίας – ορμόνη της αγκαλιάς- που οδηγεί σε μεγαλύτερη αίσθηση της ικανοποίησης. Η ωκυτοκίνη αντισταθμίζει την ντοπαμίνη, την υπεύθυνη ορμόνη στις αντιδράσεις ευχαρίστησης και ανταμοιβής.

Όταν απελευθερώνεται πολύ ντοπαμίνη και σε συχνά διαστήματα, ο εγκέφαλός μας απευαισθητοποιείται, με αποτέλεσμα να χρειάζεται περισσότερη από την ίδια συμπεριφορά που μας προκαλούσε χαρά πριν. Σαρώσεις του εγκεφάλου που διεξάγονται σε ανθρώπους σχετικά με τον εθισμό στο πορνό έδειξαν ότι το τμήμα του εγκεφάλου που «ανάβει» είναι το ίδιο με αυτό που «ανάβει» και σε ένα εξαρτημένο άτομο που μόλις έκανε ένεση ηρωίνης. Κάπως έτσι, εθίζεται κάποιος στον αυνανισμό.

Ο αυνανισμός λοιπόν, χωρίς να παράγει πολύ ωκυτοκίνη, πλημμυρίζει τον εγκέφαλο με ντοπαμίνη, με αποτέλεσμα να παράγονται και άλλες ορμόνες σχετικές με την ντοπαμίνη (επινεφρίνη, νορεπινεφρίνη, κορτιζόλη) που με τη σειρά τους αυξάνουν το στρες, τον καρδιακό ρυθμό, προκαλούν την απελευθέρωση γλυκόζης αποθηκεύοντας ενέργεια, και αυξάνουν τη ροής του αίματος στο σκελετικό μυ… Όλα αυτά έχουν σοβαρές επιδράσεις στο σώμα και κατ’ επέκταση στον οργανισμό μας.

Μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη

Σύμφωνα με έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ.

Μειώνει το στρες

Εκκρίνονται ορμόνες όπως η ντοπαμίνη και η ωκυτοκίνη, που βοηθούν στη συναισθηματική εκτόνωση της φόρτισης και σε χαμηλότερα επίπεδα στρες. Μάλιστα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Personality and Social Psychology, έδειξε ότι μέσω του αυνανισμού ανακουφίζονται πολλοί άνδρες από το στρες της δουλειάς.

Ένα εκπαιδευτικό παιχνίδι

Ο αυνανισμός – κυρίως για τους εφήβους – λειτουργεί εκπαιδευτικά, καθώς βοηθά να μάθουν το σώμα τους και τους προετοιμάζει για την αυριανή $eξουαλική τους λειτουργία και το $eξουαλικό τους άνοιγμα.

Καλύτερη $eξουαλική ζωή

Ο αυνανισμός μπορεί να συμβάλλει στο να κάνει το ζευγάρι καλύτερο $eξ, εφόσον άνδρες και γυναίκες μπορούν να μάθουν το σώμα τους καλύτερα, τι τους αρέσει και τι τους ικανοποιεί περισσότερο στο $eξ και να το ζητήσουν από τον/τη σύντροφό τους.

$eξουαλική εξοικείωση

Και τα δύο φύλα μπορούν να εξοικειωθούν φαντασιωσικά μέσα από τον αυνανισμό καθώς μπορούν να εξερευνήσουν μέσω της φαντασίας τους νέες στάσεις, νέα μέρη…

Θεραπευτικός αυνανισμός

Ναι, ο αυνανισμός χρησιμοποιείται και θεραπευτικά σε διαταραχές του πόνου για παράδειγμα στη γυναίκα (κολεόσπασμος, δυσπαρευνία) αλλά και στη θεραπεία διαταραχών της εκσπερμάτισης (πρόωρης, ανεσταλμένης ή καθυστερημένης).

Τραυματισμοί του πέους, μπορούν να συμβούν όταν ο αυνανισμός γίνεται με σκληρό τρόπο. Στο ίδιο συμπέρασμα καταλήγει και έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, καθώς ο αυνανισμός όταν κάποιος αυνανίζεται συχνά και για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να τραυματίσει τα γεννητικά του όργανα.

Γάμος και αυνανισμός

Το 70% των παντρεμένων ανθρώπων παραδέχεται ότι αυνανίζεται.

Ο αυνανισμός βλάπτει τη σχέση του ζευγαριού

Είναι γεγονός πως όταν ο αυνανισμός μπει στη ζωή των δύο συντρόφων και υπάρχει πλέον στη ζωή τους, όχι ως ένα $eξουαλικό παιγνίδι που κάνουν από κοινού, αλλά ως μοναχική απόλαυση, η $eξουαλική ζωή του ζευγαριού αρχίζει και φθίνει. Αποτέλεσμα, η ύπαρξη προβλημάτων και στη σχέση καθώς τα δύο μέλη της σχέσης αρχίζουν και αποφεύγουν ο ένας τον άλλον…

$eξουαλικά βοηθήματα χρησιμοποιεί στον αυνανισμό το 53% των γυναικών

Θάνατος και αυνανισμός: Κάθε χρόνο, πεθαίνουν από αυτοερωτική ασφυξία 500 με 1.000 άνθρωποι, μόνο στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με την Planned Parenthood, ο αυνανισμός είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος ανακούφισης από τις κράμπες κατά την έμμηνο ρύση και τη μυϊκή ένταση.

Γυναικείος οργασμός και αυνανισμός

Το 46% των γυναικών αναφέρει ότι έχει έναν οργασμό μέσα στα πρώτα τρία λεπτά αυνανισμού.

Reduce bounce rates