Τι θα κάνει η Κυβέρνηση για το θέμα;
Θρίλερ επικρατεί με το πώς θα μεταφερθεί στους πιστούς το Άγιο Φώς, αφού ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, έχει βάλει «φρένο» για το ζήτημα, με το Φώς να έρχεται στις 19:00 το Μεγάλο Σάββατο (18/4), αλλά προς το παρόν μένει μετέωρο το ζήτημα λόγω κορωνοϊού, παρότι οι Δήμοι είχαν σκεφτεί την κατ’ οίκον παράδοσή του.
Η Κυβέρνηση εξαρχής απέρριψε το ενδεχόμενο να μην μεταφερθεί καθόλου το Άγιο Φως στην Αθήνα τόσο για συμβολικούς λόγους όσο και για να δείξει ότι η ζωή συνεχίζεται.
Μετά από αλλεπάλληλες συσκέψεις και διπλωματικές διαβουλεύσεις του ελληνικού Υπ.ΕΞ. με το Ισραήλ για το πώς θα μεταφερθεί το Άγιο Φως αποφασίστηκε η μεταφορά του να μην γίνει με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος -όπως γινόταν κάθε χρόνο-αλλά με αεροσκάφος ιδιωτικής εταιρίας.
Σε αυτό θα μεταβαίνουν μόνο δύο επιβάτες, ο έξαρχος του Παναγίου Τάφου στην Ελλάδα πατέρας Δαμιανός και ο Μητροπολίτης Μεσογαίας Νικόλαος. Φτάνοντας στο Ισραήλ κανείς από τους δύο δεν πρόκειται να κατέβει από το αεροπλάνο γιατί σύμφωνα με το πρωτόκολλο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας σε μια τέτοια περίπτωση θα πρέπει να μπουν σε καραντίνα.
Το Άγιο Φως συνοδεία αστυνομικών δυνάμεων από τα Ιεροσόλυμα θα παραδοθεί με ειδικό απεσταλμένο στο αεροπλάνο της ελληνικής αντιπροσωπείας. Αντίστοιχη διαδικασία θα ακολουθήσουν τόσο οι Ρώσοι όσο και οι Ουκρανοί για την παραλαβή του.
Φτάνοντας στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος φέτος δεν θα υπάρξει υποδοχή του με τιμές αρχηγού κράτους το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τιμητικό άγημα ευζώνων και στρατιωτική μπάντα. Αντίθετα, θα υπάρχει ένα μικρό άγημα 8 ατόμων το οποίο θα αποδώσει τις προβλεπόμενες τιμές και την ελληνική κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο υφυπουργός Εξωτερικών με αρμοδιότητα τον Απόδημο Ελληνισμό Κώστας Βλάσης.
Το Άγιο Φως θα ταξιδέψει το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου μόνο στη Θεσσαλονίκη και δεν θα υπάρχουν ειδικές πτήσεις για τη διασπορά του σε άλλες περιοχές της χώρας. Με δρομολογημένες πτήσεις της επόμενης μέρας θα μεταφερθεί και στην υπόλοιπη Ελλάδα.
Την ίδια ώρα αναζητείται ο τρόπος με τον οποίο θα φτάσει στους πιστούς λόγω και των περιοριστών μέτρων κυκλοφορίας.
Μεταξύ άλλων ο δήμος Αλεξανδρούπολης πρότεινε σε όσους δημότες θέλουν να αφήσουν ένα φαναράκι έξω από το σπίτι τους και να ενημερώσουν τις υπηρεσίες προκειμένου αυτές να περάσουν και να διανείμουν το Άγιο Φως.