29 Μαρτίου, 2024

Ζανέτ Καπούγια : Ήμουν ένα κορίτσι με μια βαλίτσα όνειρα. Αποκλειστική συνέντευξη

Ζανέτ Καπούγια : Ήμουν ένα κορίτσι με μια βαλίτσα όνειρα. Αποκλειστική συνέντευξη

MARA VALAMVANI
MARA VALAMVANI

24/5/23

Η ζωή της μοιάζει με ένα παραμύθι. Ένα παραμύθι που ξεκίνησε στην Λατινική Αμερική και συγκεκριμένα στην Ουρουγουάη την χώρα που γεννήθηκε και μεγάλωσε.

Σε ηλικία μόλις τεσσάρων ετών κέρδισε το πρώτο της βραβείο σε έναν ραδιοφωνικό παιδικό διαγωνισμό νέων ταλέντων, στο Μοντεβιδέο. Ένα παιδί θαύμα, με καταγωγή από το Μαρόκο , την Γαλλία αλλά και την Μικρά Ασία. Στα 8 της πλέον χρόνια εκπαιδεύτηκε στην παρουσίαση, στο χορό, στην υποκριτική και στο τραγούδι, αποσπώντας έτσι τις καλύτερες κριτικές με τον αυθορμητισμό της. Για 5 χρόνια εργάστηκε στην τηλεόραση και στα 13 της μετακόμισε με την οικογένειά της στο Μπουένος Άιρες όπου συνέχισε εκεί πλέον τις σπουδές της σε δραματική σχολή, τοποθέτηση φωνής, κιθάρα, χορό , κινησιολογία και ενδυματολογία. Παράλληλα ασχολήθηκε με την ζωγραφική, την γλυπτική και την δημιουργία κοσμημάτων. Φίλες και φίλοι του onenews.gr, κοντά μας σήμερα η Ζανέτ ΚΑΠΟΥΓΙΑ

Ζανέτ μου καλώς ήρθες στην παρέα μας. Είχα πολλά ακόμα να πω για σένα αλλά είναι καλύτερα να μας τα πεις εσύ.

Να είσαι καλά. Μόνο καλά λόγια άκουσα. Εγώ σε ευχαριστώ για την πρόσκληση.

Ας ξεκινήσουμε από τα παιδικά σου χρόνια που ήταν ιδιαίτερα γεμάτα για ένα τόσο μικρό παιδί.

Ήταν όντως γεμάτα γιατί οι γονείς μου ανακάλυψαν τα ταλέντα που είχα ως παιδί, και με στήριξαν πάρα πολύ. Πήγαζε από μέσα μου. Νιώθω τυχερή γιατί οι περισσότεροι γονείς βγάζουν τα απωθημένα τους στα παιδιά τους, διαλέγοντας εκείνοι την καριέρα που θα κάνουν. Σε εκείνο λοιπόν το διαγωνισμό, θα έλεγα ότι ήταν ένα φυτώριο ταλέντων, εκτός από το βραβείο που πήρα, έμαθα  να σέβομαι την τέχνη. Και αυτό με βοήθησε μέχρι σήμερα. Δεν ξέρω τι απέγιναν τα άλλα παιδιά, ένα κατάφερα να βρω, συνάδελφο των παιδικών μου χρόνων.

Έχοντας γεννηθεί και μεγαλώσει στο εξωτερικό, με μια άλλη κουλτούρα, ήταν δύσκολο να προσαρμοστείς στην Ελλάδα;

Όχι. Οι Έλληνες προσαρμόστηκαν με μένα. ( Γέλια). Η αλήθεια είναι ότι η τέχνη, η μουσική, ο στίχος, δεν έχουν σύνορα. Ήταν πολύ εύκολο να επικοινωνήσω με το κοινό παγκόσμια. Κουβαλούσα την αλήθεια μου. Ήμουν ένα κορίτσι με μια βαλίτσα όνειρα και αυτό το δέχτηκα.

Η επιθυμία σου να ασχοληθείς με τον καλλιτεχνικό χώρο και μάλιστα σε όλο του το φάσμα πως γεννήθηκε μιας και ήσουν πολύ μικρή όταν ξεκίνησες.

Ήταν αυθόρμητο, αφού διέθετα τα φυσικά ταλέντα. Μετά ο δρόμος ανοίχτηκε και ήρθαν όλα μόνα τους. Είναι πολύ τιμητικό να σε διαλέγουν οι συνεργάτες σου. Δεν έψαξα μόνη μου κάτι.

Στην Ελλάδα πως ήρθες;

Αυτό έτυχε. Ήμουν στην Αμερική και μετά από ένα φεστιβάλ τραγουδιού κάποιοι Έλληνες που άκουσαν την φωνή μου, μου έκαναν την πρόταση και ήρθα για συναυλία. Ήρθα για λίγο και πέρασαν τόσα χρόνια.

Ήταν συνειδητή η απόφαση σου ή μόνο επαγγελματικοί λόγοι σε έφεραν εδώ;

Είναι μεγάλο προνόμιο να επιλέγεις την χώρα που θέλεις να ζήσεις. Ήταν μια χώρα που με φιλοξένησε, με θαύμασε. Μεγάλωσα εδώ. Αυτό που μου πρόσφερε η Ελλάδα ίσως να μην μου το πρόσφερε η πατρίδα μου. Ή ίσως αν ήμουν Ελληνίδα μπορεί αυτή η χώρα να μην μου είχε δώσει τόσα πολλά.

Πώς ένιωθε ένα μικρό κοριτσάκι όταν ερχόταν η στιγμή να εμφανιστεί μπροστά στο κοινό;

Ήμουν έτοιμη. Την εποχή που ξεκίνησα δουλεύαμε καθημερινά για ζωντανό στην τηλεόραση και δεν σήκωνε λάθη. Αυτό ήταν μεγάλη στιγμή για ένα παιδί. Μου έβγαινε πολύ φυσικά. Ο κόσμος είναι η κινητήριος δύναμη για να καταφέρεις να κάνεις όλα αυτά.

Σαν παιδί είχες καλλιτεχνικά όνειρα; Αυτή τη μεγάλη διαδρομή την είχες ονειρευτεί;

Δεν είχα προβλέψει ούτε να έρθω Ελλάδα, ούτε να ταξιδέψω. Ένα παιδί δεν κάνει αυτές τις σκέψεις, αλλά έχω την εντύπωση ότι δεν έδωσα όσα μπορούσα να δώσω λόγω γλώσσας, όταν σπουδαίοι συνθέτες δεν σού δίνουν τραγούδια λόγω αυτού. Επειδή όμως είμαι προσαρμοστικός άνθρωπος είπα δεν πειράζει. Βέβαια δεν είναι η απάντηση στην ερώτηση που μου έκανες. Έκτοτε, η επιτυχία ήρθε με τα χρόνια. Για μένα η επιτυχία Μάρα μου είναι πως θα μεταφέρει ο καλλιτέχνης ένα τραγούδι στο κοινό. Αν θα τον κάνεις να τραγουδάει και να χορεύει μαζί σου. Τώρα προσδοκώ πράγματα λόγω εμπειρίας.

Μεγαλώνοντας σκέφτηκες ποτέ να κάνεις κάτι διαφορετικό από αυτό; Να πάρεις μια άλλη κατεύθυνση ας πούμε.

Εχω πάρει πολλές κατευθύνσεις, γιατί σαν άνθρωπος είχα πολλές ανησυχίες καλλιτεχνικές. Παράδειγμα η ζωγραφική. Είχα έναν δικό μου χώρο να εκφράζομαι. Έχω κάνει πολλά πράγματα εκτός από το τραγούδι και όλα οδηγούν στην τέχνη.

Φεύγοντας απ’ την Λατινική Αμερική πήγες στο Λος Άντζελες. Εκεί έζησες κάποια χρόνια. Πώς ήταν η αλλαγή αυτή για σένα και προσωπικά και επαγγελματικά;

Έζησα με προσαρμοστικότητα. Έχω πολλή υπομονή. Γαϊδουρίσια θα έλεγα. ( Γέλια). Έγινα όνομα απ’ την μια μέρα στην άλλη. Δεν το ζήτησα όμως. Απλά ήρθε. Ήμουν ένα πακετάκι έτοιμο και αυτό το εισέπραξε ο κόσμος και οι συνεργάτες μου.

Τι είδους συνεργασίες έκανες εκεί;

Μόνο με ελληνικά τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη. Ξέρεις, είχα πάει στο φεστιβάλ της Χιλής που ήταν γνωστό παγκοσμίως. Εκεί παρευρίσκονταν τραγουδιστές από όλο τον κόσμο. Γνώρισα λοιπόν κάποιους Έλληνες εκεί που μου έκαναν την πρόταση και έτσι πήγα. Έψαχναν και αυτοί μια φωνή σαν την δική μου και δεν την έβρισκαν. Έτσι προέκυψε μια σπουδαία συνεργασία μεταξύ μας.

Το να φεύγεις από το ένα κράτος και να πηγαίνεις σε άλλο σε κούρασε;

Όχι γιατί έπρεπε. Ήταν μέσα στις συμφωνίες, μέσα στο παιχνίδι. Το αποδέχτηκα ως κάτι φυσιολογικό, ως μέρος της δουλειάς μου και προχώρησα Μ αυτό. Δεν ήμουν μετανάστρια με βάρκα την ελπίδα. Ήμουν συνειδητοποιημένη.

Μιλάς πολύ ζεστά για την Ελλάδα. Σαν να είσαι Ελληνίδα. Με εντυπωσίασε αυτό να ξέρεις.

Ναι, στην Ουρουγουάη αγαπούν πολύ τους Έλληνες. Κοίτα να δεις, στην ουσία δεν υπάρχουν σύνορα. Εγώ τσαντίζομαι όταν ακούω τους πολιτικούς να μιλάνε, γιατί το θέμα είναι να μην χάσουν την θέση τους. Έρχεται ένας σεισμός και τελειώνουν όλα. Η εξουσία βρίσκεται σε λάθος χέρια και αυτό είναι κάτι που με θυμώνει πολύ.

Συνδύαζες το χορό με το τραγούδι στις εμφανίσεις σου;

Βέβαια έχω κίνηση. Βλέπεις έναν κιθαρίστα να παίζει καταπληκτικά αλλά να μην κουνάει βλέμμα, χέρια, σώμα. Σαν άγαλμα. Θεωρώ ότι η κινησιολογία είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι στο τραγούδι γιατί το ζωντανεύει. Εκείνη την στιγμή μιλάει το σώμα. Το 80% του προγράμματος μου είναι ελληνικά τραγούδια και τα παρουσιάζω με τον δικό μου τρόπο.

Ποιες ήταν οι σημαντικότερες για σένα συνεργασίες;

Με τον Χάρρυ Κλύνν στο stork στην Αθήνα. Ήμασταν πολλοί καλλιτέχνες. Έγραφε ο Καλαμίτσης. Ήταν η Βίσση, η Λιζέτα Νικολάου, ο Γαργανουράκης, ήταν ένα φανταστικό πρόγραμμα. Πολύ δυνατό.

Από όσο ξέρω έχεις ασχοληθεί με τον στίχο και την σύνθεση. Γράφεις ξένο ή ελληνικό στίχο;

Στα ελληνικά γράφω πεζά και στα ισπανικά γράφω με τιμά και πεζά. Έχω κάνει πολλά τραγούδια και τα ερμηνεύω στα live.

Οσον αφορά την σύνθεση έχεις επιρροές από την Λατινική Αμερική ή γράφεις κάτι διαφορετικό;

Αυτά είναι βιώματα Μάρα μου. Αλλά η Ελλάδα είναι μια και μοναδική. Ότι βγαίνει από μέσα μου το γράφω. Τόσα χρόνια εδώ, όταν γράφω μιλάει η ψυχή μου.

Τι σε εμπνέει να γράφεις;

Όταν πω ότι θα γράψω γράφω. Έχω στόχο περισσότερο παρά έμπνευση. Είναι δύσκολο να εμπνέεσαι αυτή την εποχή. Ζούμε σε μια μαυρίλα. Τα προβλήματα πολλά άρα μόνο αρνητικά συναισθήματα μπορούν να βγουν. Από μέσα μου λοιπόν ότι βγει. Δεν παίρνω έμπνευση απέξω.

Θα έγραφες σε ανερχόμενους καλλιτέχνες;

Ναι βέβαια.

Ας έρθουμε στην στιγμή που έφτασες στην Ελλάδα. Είχες κλείσει κάποια συνεργασία που σε έφερε εδώ ή αυτό ακολούθησε με τον καιρό;

Ναι είχα συναυλία στην Κέρκυρα μετά Αθήνα, και πριν φύγω με άκουσαν στον Γιάννη Αργύρη και ερχόντουσαν οι προτάσεις βροχή. Η Ελλάδα είναι τόσο διαφορετική απ’ την πατρίδα μου, ήταν σαν να είχα γεννηθεί εδώ. Δεν ήταν καινούργια για μένα. Ήταν πολύ περίεργο όλο αυτό. Τώρα είμαι εδώ 46 χρόνια.

Με ποιους έχεις συνεργαστεί εδώ στην Ελλάδα;

Κοίτα να δεις με δημιουργούς δεν έχω συνεργαστεί πολύ γιατί δεν μου έδιναν τραγούδια. Δεν ήμουν τυχερή σε αυτό. Ίσως με θεωρούσαν χαζοχαρούμενη. Ήμουν ένα παιδί που τα έβλεπα όλα ωραία. Αναγκάστηκα να κάνω διασκευές της λατινικής Αμερικής. Ο παραγωγός μου ο Στέλιος Σεληνιάδης μου έδωσε τον πρώτο μου δίσκο. Είχα όμως τον σεβασμό απ’ όλους. Στα μαγαζιά έκανα τα πάντα μόνη μου. Χορογραφίες, ενδυματολογία. Με τραγουδιστές που με ρώτησες συνεργάστηκα με τον Πάριο, Κανελλίδου, με τον Ξυλούρη στην τελευταία του εμφάνιση. Και με πάρα πολλούς άλλους.

Η γενέτειρα σου, σου λείπει;

Όχι. Ποτέ δεν ξαναπήγα. Ήθελα να πάω για λίγο. Να τραγουδήσω αντιπροσωπεύοντας αυτό που είμαι τώρα. Όταν πήρα το βραβείο της UNESCO στην Γαλλία εκπροσώπησα και τις δύο χώρες, σαν ερμηνεύτρια του τάνγκο.

Ζανέτ μου περίμενες να κάνεις μια τόσο μεγάλη και λαμπερή καριέρα;

Εγώ νομίζω ότι δεν έχω κάνει καμιά λαμπρή καριέρα. Δεν έχω κάνει κάποιο σουξέ. Ήταν πολύ σύντομη η καριέρα μου. Ο λόγος που ο κόσμος δεν με ξεχνάει είναι γιατί ήρθα στην Ελλάδα σε μια μεταβατική περίοδο. Αλλά δεν έκανα αυτά που θεωρώ ότι μπορούσα να κάνω. Με απορρόφησαν συνεργασίες που δεν είχαν καμία εξέλιξη.

Η δημοσιότητα επηρέασε την καθημερινότητα σου;

Όχι γιατί ήμουν πάντα χαμηλών τόνων και η προσωπική μου ζωή ήταν εκτός δουλειάς. Θεωρώ ότι έτσι έπρεπε να κάνω. Τα ρεζιλίκια δεν με τιμάνε. ( Γέλια).

Υπάρχει κάτι που δεν έχεις κάνει και θα το ήθελες πολύ;

Ναι θα ήθελα. Αυτά που βάζω στο μυαλό μου πάντα έρχονται. Δέχτηκα πρόταση τώρα από ένα στούντιο, κάποια πολύ νέα παιδιά, με πήραν τηλέφωνο και μου πρότειναν να κάνουμε μερικά τραγούδια. Μάρα τα πράγματα έρχονται μόνα τους ή μπορεί να μην έρθουν και ποτέ. Ό,τι έρθει τώρα θα το κάνω με ψυχή γιατί Μ αρέσει η εξέλιξη. Δεν θέλω να φύγω από την ζωή χωρίς να εκπληρώσω το σήμερα. Προσπαθώ να προσαρμοστώ στο παρόν. Θέλω να είμαι σύγχρονη.

Έχεις ζήσει μια γεμάτη ζωή. Νιώθεις ότι σου λείπει κάτι;

Λεφτά ( Γέλια). Δεν το περίμενες, Ε; Μπορεί να είμαι ταπεινή αλλά δεν διεκδίκησα τα οικονομικά ποτέ. Δεν με εκπαίδευσαν να παίρνω αυτό που μου ανήκει.

Σήμερα με το ασχολείσαι;

Με την ζωγραφική πάρα πολύ θερμά.

Η ζωγραφική είναι ένα άλλο σου ταλέντο. Ασχολείσαι σε επαγγελματικό επίπεδο;

Ναι είμαι προσωπογράφος και ασχολούμαι περισσότερο με τα ζώα με πολύ σεβασμό. Δουλεύω πάρα πολλά χρόνια και έχω μάθει πολλά πράγματα. Ακόμη μαθαίνω. Η ζωγραφική με βοηθάει να κρατάω τις ισορροπίες μου. Μου αρέσει η ομορφιά, το καινούριο, το φρέσκο. Η φωνή μου είναι καλύτερη από ποτέ, αλλά ακολουθεί η νέα γενιά. Ο καλλιτέχνης πρέπει να αποχωρεί με όμορφο τρόπο.

Με νέους καλλιτέχνες έχεις συνεργαστεί;

Ανήκω σε άλλο επίπεδο. Κατ’ αρχήν δεν με ξέρουν, ούτε μπορώ να τους ψάξω. Όμως με τον σύντροφό μου πηγαίνουμε και τους ακούμε. Ανακάλυψα έναν κιθαρίστα εξαιρετικό και του έκανα εγώ την πρόταση. Έχουμε κάνει δύο συναυλίες προς το παρόν.

Η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει τα πάντα, και λίγο ίσως περισσότερο το χώρο τον καλλιτεχνικό. Είναι εφικτό για τα νέα παιδιά που θέλουν να ακολουθήσουν το τραγούδι να κυνηγήσουν το όνειρο τους;

Πάντα ήταν δύσκολα τα πράγματα. Ο κορονοϊός μας τσάκισε. Αυτό που λες δεν μπορώ να το κρίνω, γιατί εγώ κληρονόμησα κάποια ταλέντα απ’ την οικογένεια μου, ωστόσο αν κάποιος απ’ τους ανερχόμενους καλλιτέχνες πιστεύει ότι πάντα θα είναι σε ένα βάθρο επάνω, κάνει τεράστιο λάθος. Θα πρέπει να κρατάει μικρό καλάθι, να είναι ισορροπημένος και προσγειωμένος. Δεν μπορώ να κρύβομαι. Λέω πάντα την αλήθεια.

Υπήρξαν συνεργασίες που σε απογοήτευσαν και δεν θα ξαναέκανες;

Ναι βέβαια, πολλοί. Αλλά το ξεπερνάω και το ξεχνάω. Προχωράω μπροστά. Είμαι πλασμένη να κάνω αυτό που ξέρω καλά.

Πόσες δισκογραφικές δουλειές έχεις κάνει μέχρι τώρα;

Έχω κάνει έξι δισκογραφικές δουλειές και πολλές συμμετοχές σε δουλειές συναδέλφων. Υπάρχουν όμως πάρα πολλά τραγούδια που μου έχουν δώσει νέοι δημιουργοί και θέλουν να τα ακούνε στο YouTube και έτσι συμμετέχω στα όνειρα τους.

Ποια είναι η σημαντικότερη για σένα;

Η πρώτη. Τα άλλα ήταν περίεργες οι συνθήκες και δεν έκανα αυτά που ήθελα. Πιο πολύ τα live  με κρατούσαν.

Το ρεπερτόριο σου αποτελείται κυρίως από ξένα τραγούδια;

Όχι. Το κύριο θέμα μου είναι τα ελληνικά τραγούδια. Κάνω διασκευές, τραγουδάω όμως και ξένα.

Ντουέτα έχεις κάνει;

Ναι. Έχω κάνει κάποια ντουέτα με τον Τζορντανέλλι και τον Δάκη.

Υπάρχουν δημιουργοί που θαυμάζεις και θα ήθελες να ερμηνεύσεις τραγούδια τους;

Πάρα πολλοί. Υπάρχει η μόδα των συγκροτημάτων. Θα ήθελα να τραγουδήσω Λίνα Νικολακοπούλου, Σταμάτη Κραουνάκη που με εκφράζει πάρα πολύ. Έχει μια κραυγή μέσα του.

Αυτός ο χώρος προϋποθέτει την αγάπη για το αντικείμενο. Πιστεύεις ότι οι ανερχόμενοι τραγουδιστές έχουν αυτή την φλόγα μέσα τους ή το κάνουν μόνο για την δημοσιότητα;

Είναι κάποιες κλίκες ανθρώπων που είναι πολύ φιλόδοξοι. Υπήρχε χρήμα στην νύχτα κάποτε και αυτό ήταν και είναι ικανοί για τα πάντα. Είναι και θέμα χαρακτήρα βέβαια. Εγώ θέλω να είμαι ελεύθερη από τέτοια συναισθήματα και να ζω την ζωή μου όπως εγώ αγαπώ.

Έχεις εισπράξει και συνεχίζεις τεράστιο θαυμασμό και αγάπη απ’ τον κόσμο. Έχεις σταθερό κοινό να σε ακολουθεί στις live  εμφανίσεις σου;

Έχω ναι. Λίγο αλλά έχω σταθερό κοινό. Είναι άλλη γενιά. Για αυτό θέλω να κάνω και άλλα πράγματα να με γνωρίσουν και οι νέοι. Αλλά όταν πρέπει να φροντίσεις ένα πλάσμα που δεν σου ζήτησε να έρθει στην ζωή πρέπει να απέχεις και να αφοσιωθείς σ αυτό. Δεν γίνονται όλα μαζί.

Σου έχει συμβεί να ερωτευτείς μέσα στον επαγγελματικό σου χώρο;

Ναι.

Μπορούν να κρατηθούν οι ισορροπίες σε τέτοια περίπτωση;

Όχι, όχι με τίποτα. Είναι πολύ δύσκολο. Είναι φθορά. Ο ένας ανταγωνίζεται τον άλλον. Εγώ είμαι γνήσια, ατόφια, πρωτοποριακή και δεν έχω καλούπια. Δεν αντιγράφω ούτε ανταγωνίζομαι κανέναν.

Συνεχίζεις τις εμφανίσεις;

Ναι βέβαια.

Τελικά ανταμείφτηκες όσο σου άξιζε; ( Σε όλα τα επίπεδα) Είσαι ικανοποιημένη;

Όχι ποτέ. Ήμουν η χειρότερη πληρωμένη αν και ήμουν πρώτο όνομα. Δεν με ένοιαζε τότε και δεν ασχολήθηκα με αυτό το θέμα. Με γέμιζε αυτό που έκανα. Είναι λειτούργημα για μένα.

Τι πρέπει να διαθέτει ένας νέος άνθρωπος που θέλει να εξελιχθεί στο τραγούδι;

Ταλέντο (Γέλια). Να έχει στόχους και να παλεύει για αυτούς αλλά να είναι και προσγειωμένος. Να ακούει περισσότερο και να μαθαίνει πάντα. Έτσι θα εξελιχθεί. Και βέβαια να σέβεται αυτό που κάνει. Εγώ θα τραγουδούσα και για ένα άτομο. Νιώθω ότι έχω εκπληρώσει τον στόχο μου. Έχω συνέπεια, σεβασμό και με εμπιστεύονται οι συνεργάτες μου.

Αγαπημένη μου Ζανέτ σε ευχαριστώ πάρα πολύ για την όμορφη αυτή κουβέντα που έχουμε. Μας έδωσες την ευκαιρία να σε γνωρίσουμε καλύτερα μέσα από το δικό σου ταξίδι. Ο αυθορμητισμός και το φλογερό σου ταπεραμέντο ήταν διάχυτα και μας ξεσήκωσες ευχάριστα.

Εγώ σε ευχαριστώ Μάρα μου. Οι ερωτήσεις ήταν πολύ ωραίες και μου δόθηκε η ευκαιρία να εκφραστώ απ’ την ψυχή μου. Γιατί τα πάντα είναι θέμα ψυχής.