18 Απριλίου, 2024

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Ωριμάζουν τα σενάρια για 4 κατηγορίες εργαζομένων

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Ωριμάζουν τα σενάρια για 4 κατηγορίες εργαζομένων

Η εξέλιξη της πανδημίας θα κρίνει εάν θα εφαρμοστεί click away στο λιανεμπόριο για ανεμβολίαστους

Με τα κρούσματα κορονοϊού να παραμένουν σταθερά πάνω από 3.000 και τους ειδικούς να εκφράζουν φόβους για ακόμα μεγαλύτερη πίεση στο Σύστημα Υγείας μέσα στους επόμενους μήνες, φουντώνει η συζήτηση για επέκταση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών και σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων.

Τέσσερις κατηγορίες εργαζομένων στο τραπέζι

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN παραμένει στο τραπέζι το σενάριο για υποχρεωτικό εμβολιασμό των ενόπλων δυνάμεων, ωστόσο σύμφωνα με τη Δέσποινα Βλεπάκη επανέρχεται η συζήτηση για υποχρεωτικούς εμβολιασμούς στους εκπαιδευτικούς.

Την ίδια στιγμή υπάρχουν και φωνές που τονίζουν ότι οι εμβολιασμοί πρέπει να γίνουν υποχρεωτικοί και για τους εργαζόμενους στην εστίαση. Πάντα παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει επέκταση των εμβολιασμών στο Δημόσιο και συγκεκριμένα σε κρίσιμες υπηρεσίες για τη συνέχιση της εύρυθμης λειτουργίας του κράτους, όπως για παράδειγμα στον ΔΕΔΔΗΕ, ή και σε υπηρεσίες που οι υπάλληλοι έρχονται σε επαφή με τους πολίτες (π.χ. ΕΦΚΑ).

 

Γεραπετρίτης: Άφησε ανοιχτό «παράθυρο» για υποχρεωτικούς εμβολιασμούς

Παράθυρο για επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού για τους εργαζόμενους στην εστίαση την ψυχαγωγία αλλά και τα σώματα ασφαλείας άφησε ανοιχτό με δηλώσεις του και ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης. «Είναι ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα» τόνισε στον ΣΚΑΪ και πρόσθεσε ότι το ζήτημα αποτελεί αντικείμενο μελέτης των ειδικών, της ειδικής επιτροπής εμβολιασμών και των αρμόδιων πελατειακών οργάνων.

Ο κ. Γεραπετρίτης, σημείωσε δε πως εφόσον υπάρξει όντως δεύτερη φάση υποχρεωτικών εμβολιασμών θα αφορά χώρους και κρίσιμες υποδομές που μπορεί να υπάρξει υπερμετάδοση του κορονοϊού.

Ειδικά για τα σώματα ασφαλείας και τις ένοπλες δυνάμεις τόνισε ότι θα υπάρξει μια πιο εξατομικευμένη προσέγγιση «όταν και αν αποφασιστεί να υπάρξει υποχρεωτικός εμβολιασμός» καθώς δεν είναι εύκολη η αναπλήρωση και το αναγκαίο προσωπικό πρέπει να βρίσκεται διαρκώς στις επάλξεις.

Η εξέλιξη της πανδημίας θα κρίνει εάν θα εφαρμοστεί click away στο λιανεμπόριο για ανεμβολίαστους

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN, δεν υπάρχουν σκέψεις να εφαρμοστούν άμεσα μέτρα στο λιανεμπόριο που θα περιορίζουν τους ανεμβολίαστους πολίτες. Ωστόσο, σε περίπτωση που η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα επιδεινωθεί σε μεγάλο βαθμό, δεν αποκλείεται να δούμε νέους περιορισμούς για τους ανεμβολίαστους, αυτή τη φορά στον τρόπο που θα ψωνίζουν.

Τέτοιοι περιορισμοί μπορεί αν είναι υποχρεωτικά rapid test και για το λιανεμπόριο ή επαναφορά του click away, αυτή τη φορά όμως μόνο για μη εμβολιασμένους πολίτες.

 

2 self test για ανεμβολίαστους

Σε κάθε περίπτωση κυβέρνηση και λοιμωξιολόγοι ανησυχούν για το αποτύπωμα που θα έχει στο επιδημιολογικό φορτίο της χώρας η επιστροφή των ταξιδιωτών από τις καλοκαιρινές τους διακοπές. Οι εκδρομείς αφήνουν πίσω τουριστικούς προορισμούς, που είναι ήδη επιβαρυμμένοι επιδημιολογικά και επιστρέφουν στα αστικά κέντρα, ανεβάζοντας παράλληλα και το επίπεδο του υγειονομικού συναγερμού.

Για το λόγο αυτό η κυβέρνηση επαναφέρει τα δωρεάν self test για ανεμβολίαστους πολίτες και συστήνει σε όλους να κάνουν. Αναλυτικότερα, ανακοινώθηκε η περαιτέρω δωρεάν διάθεση δύο self test από τα φαρμακεία της χώρας, από τη Δευτέρα 30 Αυγούστου έως και τη Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου, στις παρακάτω ομάδες πολιτών:

  • Μη εμβολιασμένοι εργαζόμενοι δημόσιου και ιδιωτικού τομέα
  • Μη εμβολιασμένα άτομα, ηλικίας 5-17 ετών (η παραλαβή θα γίνεται από τον γονέα ή κηδεμόνα με τον ΑΜΚΑ του δικαιούχου παιδιού)
  • Μη εμβολιασμένα άτομα 18-30 ετών, εφόσον διαθέτουν ΑΜΚΑ ή ΠΑΥΠΑΑ ή ΠΑΜΚΑ