Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Ανοικτό ενδεχόμενο για όλο τον ιδιωτικό τομέα και για άλλες δημόσιες υπηρεσίες

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Ανοικτό ενδεχόμενο για όλο τον ιδιωτικό τομέα και για άλλες δημόσιες υπηρεσίες

Plan B για το Φθινόπωρο και την επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού εξετάζει η κυβέρνηση σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα

Επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού και σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες εκτός από αυτές του τομέα της Υγείας, αλλά και για τον ιδιωτικό τομέα εξετάζει όπως φαίνεται από τον Σεπτέμβριο η κυβέρνηση.

Όσο πλησιάζει το 4ο κύμα της πανδημίας και οι προβλέψεις των ειδικών ουδόλως καθησυχαστικές είναι για το τι θα επακολουθήσει, τα κυβερνητικά στελέχη ανοίγουν πια ορθάνοικτα το «παράθυρο» να επεκταθεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός και σε άλλους εργαζόμενους.

Το δημόσιο

Πηγές του ethnos.gr αναφέρουν ότι ήδη έχει συζητηθεί στην κυβέρνηση μετά τον Σεπτέμβριο αν ο κορονοϊός συνεχίζει να διασπείρεται με ταχείς ρυθμούς, να γίνει υποχρεωτικός εμβολιασμός και σε δημόσιες υπηρεσίες και εργαζόμενους που έρχονται σε επαφή με το κοινό. Παρότι τηρούνται μέτρα προστασίας και σε πολλές υπηρεσίες υπάρχουν πια και διαχωριστικά τζάμια, θεωρείται κρίσιμο από την κυβέρνηση, να δημιουργηθεί τοίχος προστασίας στους πολίτες που θα επισκέπτονται τις συγκεκριμένες υπηρεσίες.

Από την άλλη το θέμα των εκπαιδευτικών δεν έχει κλείσει επίσης ακόμη καθώς είναι στο τραπέζι των συζητήσεων των κυβερνητικών στελεχών παρότι προς ώρας ανακοινώθηκε ο υποχρεωτικός εμβολιασμός μόνο στον τομέα της υγείας.

Στην περίπτωση αυτή στόχος είναι- όπως περιέγραφαν υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη στο ethnos.gr- να ξεκινήσει η εκπαιδευτική χρονιά χωρίς προβλήματα και τηλεκπαίδευση, αφού κρίθηκε ότι το σύστημα της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης δεν ευνοεί μαθητές και φοιτητές. Στο πλαίσιο αυτό εάν εφαρμοσθεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός στην εκπαιδευτική κοινότητα τότε θα αφορά και τους πανεπιστημιακούς ώστε και τα πανεπιστήμια να λειτουργήσουν κανονικά.

Αξιοσημείωτο είναι πάντως ότι πλέον σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις της κυβέρνησης, σε όλο το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα οι εργοδότες έχουν δικαίωμα να ζητούν πληροφόρηση εάν οι εργαζόμενοι έχουν εμβολιαστεί ή όχι. Γεγονός που αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο επέκτασης του υποχρεωτικού εμβολιασμού και σε άλλους τομείς εργασίας του ιδιωτικού τομέα.

Ο ιδιωτικός τομέας

Στην περίπτωση πάντως που το 4ο κύμα θα είναι σφοδρό από Σεπτέμβριο,  ανοικτό είναι το ενδεχόμενο να πρέπει να εμβολιασθούν υποχρεωτικά εργαζόμενοι και σε άλλους τομείς. Πληροφορίες του ethnos.gr αναφέρουν ότι έχει εξετασθεί η υποχρεωτικότητα στην εστίαση αλλά και σε καταστήματα που προσφέρουν φαγητό και οι εργαζόμενοι έρχονται σε επαφή με τρόφιμα όπως είναι τα σούπερ μάρκετ. Κάτι που έχει εφαρμοσθεί και στο εξωτερικό όπως για παράδειγμα στον Καναδά.

Αντίστοιχα σύμφωνα με τις ίδιες πηγές του ethnos.gr, είναι πιθανό να εξετασθεί η υποχρεωτικότητα για όσους εξυπηρετούν πολίτες και εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα. Όλα πάντως θα εξαρτηθούν από το πόσο σφοδρό θα είναι το κύμα της πανδημίας από τον Αύγουστο και μετά και αν θα πιεστεί το ΕΣΥ.

Προς ώρας πάντως παρά τα αυξημένα κρούσματα δεν φαίνεται οι εισαγωγές να είναι σε τέτοιο βαθμό που να ανησυχούν τους αρμόδιους, γεγονός που αποδίδεται στον εμβολιασμό των μεγάλων ηλικιακών ομάδων που μέχρι σήμερα νοσούσαν βαριά.

 1,543 total views,  2 views today