29 Μαρτίου, 2024

Ξάνθη Περράκη: Ο αδελφός μου δεν ήταν μόνο ο δάσκαλος μου, ήταν ο μέντορας μου. Αποκλειστική συνέντευξη.

Ξάνθη Περράκη: Ο αδελφός μου δεν ήταν μόνο ο δάσκαλος μου, ήταν ο μέντορας μου. Αποκλειστική συνέντευξη.

MARA VALAMVANI
MARA VALAMVANI

11/05/2023

Το μπρίο και το νάζι της την χαρακτηρίζουν. Πολλοί την ονόμασαν η Σίρλεϊ Τεμπλ της Ελλάδας. Η τσαχπίνικη ματιά της αλλά και η ναζιάρικη φωνή της, την έκαναν μια απ’τις αγαπημένες καλλιτέχνιδες αλλά υπήρξε και το αντικείμενο του πόθου για τον ανδρικό πληθυσμό. Η όμορφη μελαχρινή δεν θα μπορούσε να έχει διαφορετική πορεία από αυτή που διέγραψε.

Ξανθή μου αγαπημένη καλώς ήρθες στην παρέα μας του onenews.gr

Καλώς σας βρήκα. Μεγάλη μου η τιμή να είμαι εδώ μαζί σας. Χαίρομαι πολύ που θα μιλήσουμε για την πορεία μου.

Γιατί σε αποκαλούν Σίρλεϊ Τεμπλ της Ελλάδας;

Ε γιατί είχα το ταλέντο και τα χαρίσματα και όταν η μαμά μου με πήγε σε έναν διαγωνισμό, ξεχώρισα απ’ όλα τα παιδάκια. Ήμουν το παιδί θαύμα. 6,5 χρονών χόρευα, τραγουδούσα και μου έδωσαν αυτόν τον τίτλο. Το είχε δημοσιεύσει και η espresso  και τους ευχαριστώ πάρα πολύ.

Μίλησε μου για τα ανέμελα παιδικά σου χρόνια.

Μεγάλωσα μέσα σε μια οικογένεια γεμάτη αγάπη και συμπόνια για τον συνάνθρωπο. Η μαμά μου που ήταν ένας άγγελος, μας έμαθε να έχουμε αγάπη και να την δίνουμε απλόχερα στους άλλους, να κάνουμε το καλό, να έχουμε ευγένεια και αξιοπρέπεια στην ζωή μας.

Πώς ξεκίνησε το ενδιαφέρον σου για τα καλλιτεχνικά και συγκεκριμένα το τραγούδι;

Αυτό ήρθε μετά το θέατρο. Με πήρε ο Ανέστης Βλάχος στο παιδικό θέατρο και έκανα την αλεπού, γιατί ήμουν πολύ πονηρό παιδάκι.( Γέλια). Η μαμά μου, μου είχε φτιάξει μια ωραία στολή και σε ηλικία 8 χρόνων βγήκα στο θέατρο.

Αυτό ήταν το έναυσμα για το τραγούδι;

Βέβαια. Άκουγα μια φανταστική τραγουδίστρια στο ραδιόφωνο την Μαριάννα Χατζοπούλου, και όπως ήταν γλυκιά η φωνή της τραγουδούσα μαζί της αν και πολύ μικρή εγώ. Ήταν σίγουρο ότι θα πετύχαινα. Ο Περικλής Περράκης, ο αδελφός μου, που είχε φοβερή φωνή, είχε ποιότητα που ήταν πολύ σημαντική τότε. Όπως τραγουδούσες έτσι ακουγόταν. Τώρα υπάρχουν τα μηχανήματα που διορθώνουν τα πάντα.

Ο αδελφός σου είναι ο γνωστός σε όλους μας Περικλής Περράκης. Ξεκινήσατε μαζί την πορεία σας στο τραγούδι;

Ο αδελφός μου δεν ήταν μόνο ο δάσκαλος μου, ήταν ο μέντορας μου, ο μπαμπάς μου, το στήριγμα μου. Η αρρώστια του, τον αιχμαλώτισε. Είχε σάκχαρο τύπου Β. Ο μόνος που το κληρονόμησε από την οικογένεια. Ο Περικλής ήταν παντογνώστης και μου τον πήρε το σάκχαρο. Η χειρότερη αρρώστια. Μετά από 30 χρόνια του κατέστρεψε την ποιότητα της ζωής του.

Είχατε κοινή καριέρα ή ο καθένας μόνος του;

Στην αρχή ήμασταν μαζί. Το ρεπερτόριο όμως μας πήγε σε άλλα μονοπάτια, ξεχωριστά.

Στο εξωτερικό σε ακολούθησε ο αδελφός σου;

Βέβαια. Κάναμε πολλές εμφανίσεις σε όλο τον πλανήτη. Όπου υπάρχουν Έλληνες. Αγαπούσαν τόσο πολύ την πατρίδα. Και που δεν πήγαμε. Μέχρι στα χέρια μας σήκωναν για το κέφι που τους δίναμε. Ήταν καθήκον μου να δίνω κέφι στον κόσμο.

Υπήρξατε πολλοί δεμένοι μεταξύ σας, όπως και με την μητέρα σας είχατε και οι δύο μια σχέση λατρείας. Σωστά; Αυτό σας έκανε να απορρίψετε κάποιες δουλειές για να βρίσκεστε κοντά της;

Ναι ο Περικλής την λάτρευε την μαμά τόσο πολύ που την περνάμε παντού μαζί. Και στο εξωτερικό. Ήταν ο φύλακας άγγελος μας. Μας καμάρωνε και μας ακολουθούσε .

Μεταξύ σας υπήρχε ανταγωνισμός;

Προς Θεού τέτοια πράγματα! Ο ένας συμβούλευε τον άλλον. Δεν υπήρξαν τέτοια θέματα μεταξύ μας. Ο Περικλής είχε γνώσεις και συμβούλευε τους πάντες. Όταν τραγουδούσε έβγαζε παράπονο, ενώ εγώ δροσερή και γλυκιά. Είχα το νάζι. Σαν την Βουγιουκλάκη.

Τους τελευταίους μήνες ξέρω ότι πέρασες δύσκολα με την απώλεια του αδελφού σου. Ποιοι σε στήριξαν σε όλο αυτό;

Όλοι οι συνάδελφοι, μουσικοί, τραγουδιστές, όσοι συνεργαστήκαμε, όλοι σου λέω. Και τους ευχαριστώ πάρα πολύ. Ο πόνος μου δεν περιγράφεται. Προσπαθώ να δώσω κουράγιο στον εαυτό μου να ελαφρύνει ο πόνος λιγάκι.

Από πιτσιρίκα λοιπόν σε κατέκτησε το τραγούδι. Δεν υπήρξαν αρνητικές σκέψεις όταν πήρες την απόφαση να ξεκινήσεις; ( Φόβος, άγχος)

Κανένας φόβος γιατί πάτησα σε πολύ γερά θεμέλια. Είμαι πάμπλουτη όχι χρηματικά, αλλά σε εμπειρίες και συναισθήματα.

Οι εκδηλώσεις θαυμασμού σε άγχωναν;

Δεν μπορώ να πιστέψω πόσο πολύ όμορφη ήμουνα. Έχω κρατήσει κάποιες φωτογραφίες. Ούτε εγώ η ίδια δεν μπορώ να το πιστέψω. Ήμουνα η ομορφότερη τραγουδίστρια που πέρασε από την πίστα. Για αυτό θέλω να με βλέπουν ακόμη και σήμερα όμορφη και περιποιημένη.

Είχες ακρότητες θαυμασμού;

(Γέλια). Ε, εντάξει θα σου πω κάτι από τα πολλά. Ο κόσμος μας έβλεπε κάπως διαφορετικά. Με βλέπανε και μου έλεγαν ότι ήθελαν να κλάψουν. Κάποιος μου είπε γιατί γεννήθηκες νωρίτερα από μένα. ( Γέλια).

Πώς διαχειριζόσουν το φλερτ των θαυμαστών σου;

Κοίταξε. Θέλει και λίγη πολιτική και λίγο ψεματάκι. Εμένα με ενδιέφερε να κάνω την δουλειά μου.

Άργησες να κάνεις δισκογραφία;

Όχι καθόλου δεν άργησα. Ξεκίνησα με μοντέρνα τραγούδια του Κώστα Ξενάκη. Μου είχε πει ο Κώστας ότι έχω τρελές δυνατότητες και μου πρότεινε να πω και λαϊκά. Νιώθω ευγνωμοσύνη που τον γνώρισα.

Ποιοι δημιουργοί σου έδωσαν το πρώτο σου τραγούδι και πως αισθάνθηκες;

Το πρώτο μου τραγούδι ήταν ένα ξένο κομμάτι το funny funny. Ήταν μοντέρνο τραγούδι. Ήταν 45αρι δισκάκι η πρώτη μου δουλειά.

Εμφανίζουν και σε μαγαζιά και σε συναυλίες; Αγαπούσες κάποιο απτά δύο ιδιαίτερα;

Αγαπούσα και τα δύο και πήγαινα παντού. Και μάλιστα με το ανάλογο ντύσιμο κάθε φορά. Το ντύσιμο μου συνδυαζόταν με το τραγούδι που έλεγα κάθε φορά. Δεν περιορίστηκα πουθενά. Ήμουν απ’ τις μοναδικές που είχα τις γνώσεις όλων των ειδών των ρεπερτορίου. Μακάρι να ξανάρθουν εκείνες οι εποχές. Ήταν πολύ καλές.

Πόσες δισκογραφικές δουλειές έχεις κάνει;

Μπορεί να έχουν φτάσει και τις 60. Ήταν πολύ μεγάλη η πορεία μου.

Και ήρθε το μελαχρινάκι. Μια μεγάλη επιτυχία που ακούγεται μέχρι και σήμερα. Πώς νιώθεις για αυτό;

Πριν από το Μελαχρινακι που με έμαθε ο κόσμος γιατί το απογείωσα, είχα τραγουδήσει με τον Δημήτρη Μηλιό. Ο Δημήτρης είχε δώσει σε σπουδαίους καλλιτέχνες τραγούδια και μετά από τα βραβεία που πήρα στο Μπουργκάς ήρθε το Μελαχρινακι. Το είχε πει ο Μάκης ο Χριστοδουλόπουλος αλλά εγώ έβαλα την τσαχπινιά μου.

Έκανες πολλές εμφανίσεις και στο εξωτερικό. Που έχεις ταξιδέψει;

Για να σου πω που έχω ταξιδέψει είναι πιο δύσκολο απ’ το να σου πω, που δεν έχω ταξιδέψει. Ταξίδεψα με τον Μανώλη Αγγελόπουλο, με τον Κώστα Καφάση, με την Καίτη Γκρέυ..

Ξανθή μου είχες κάτι ιδιαίτερο σαν καλλιτέχνης. Το ενδυματολογικό σου κομμάτι ήταν απόλυτα συνυφασμένο με το κάθε τραγούδι σου. Πώς το κατάφερες αυτό;

Όταν είμαι στην πίστα τα δίνω όλα. Η πίστα με φοβήθηκε. ( Γέλια). Στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης τραγούδησα ένα πολύ ωραίο τραγούδι και έπρεπε να ντυθώ ανάλογα. Από τότε το κράτησα αυτό. Είχα φορέσει ρούχο του Φιλήμονα. Είχα δασκάλες την Κλειώ Δενάρδου, την Γιοβάννα και την Ζωή Κουρούκλη.

Ήταν σημαντικό για σένα αυτό το κομμάτι;

Βέβαια. Εννοείται.

Με τα ΜΜΕ ποια ήταν η σχέση σου;

Πολύ καλή και τους ευχαριστώ πολύ.

Ασχολήθηκαν ποτέ μαζί σου σε σημείο που να σε ενοχλήσει;

Όχι ποτέ. Ήμουν της παλιάς σχολής και δεν μου άρεσαν οι ίντριγκες. Είμαι κλασσική και διαχρονική τραγουδίστρια.

Όταν εμφανιζόσουν σε κάποια τηλεοπτική εκπομπή έπαιρνες και ρούχα μαζί σου, να υποθέσω;

Ε βέβαια. Πάντα είχα ρούχα μαζί μου. Όπου εμφανιζόμουν.

Ήσουν και είσαι αυθόρμητη, ζεστή και απλή. Δεν σε άλλαξε η αναγνωσιμότητα. Πόσο σημαντικό είναι να είσαι ο εαυτός σου;

Πάντα ήμουν ο εαυτός μου. Το κέφι που έδινα στον κόσμο πήγαζε από μέσα μου.

Συνεχίζεις να εμφανίζεσαι και να τραγουδάς ή τα έχεις παρατηρήσει;

Έκανα κάποιες εμφανίσεις μέχρι και μετά την Πρωτοχρονιά. Έγινε μετά αυτό με τον αδελφό μου και δεν ξαναέκανα κάτι. Αν προκύψει όμως η ευκαιρία θα ξανά βγω.

Οι δυσκολίες που πιθανόν αντιμετώπισες σε έκαναν να σκεφτείς να παραιτηθείς;

Ναι στις αρχές είχα στεναχωρηθεί με έναν συνάδελφο και ήθελα να σταματήσω. Αλλά η μαμά μου με βοήθησε να καταλάβω ότι για δύο κουβέντες που ειπώθηκαν δεν άξιζε να σταματήσω με τόσες σπουδές που είχα κάνει.

Έχεις κρατήσει φιλίες με συναδέλφους σου;

Με όλους. Με τον Τέρη Χρυσό που έχω στην καρδιά μου και είναι σαν αδελφός μου, με τον Γιάννη Πετρόπουλο, τον Γιώργο Κυνούση, τον Γιάννη Δήμητρα και πολλούς ακόμα τους έχω στο πλευρό μου και τους ευχαριστώ.

Ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος μεταξύ των καλλιτεχνών. Πώς το αντιμετώπισες;

Εγώ ήμουν ήπιων τόνων και είχα πολύ καλές σχέσεις με όλους. Αν μπορούσα να βοηθήσω το έκανα. Όλοι γίνονται τραγουδιστές σήμερα για το εύκολο χρήμα. Εμείς είχαμε το χάρισμα και κάναμε σπουδές. Αυτό δεν εξαγοράζεται με τίποτα.

Η δουλειά σου επηρέασε την προσωπική σου ζωή ή τα διαχώρισες;

Θέλω να είμαι πολύ αληθινή. Πάντα ήμουν μπεσαλού. Βέβαια και με επηρέασε. Αν έκανα παιδιά έπρεπε να αφήσω τα όνειρα μου και να αφιερώσω την ζωή μου στα παιδιά μου. Παρ όλα αυτά είχα κάνει την προσπάθεια με εξωσωματική αλλά δεν βγήκε. Ο δεύτερος σύζυγός μου μπόρεσε να με καταλάβει. Ότι δηλαδή σήκωνα ένα βάρος στις πλάτες μου, αυτό του ονόματός μου και έτσι δεν με πίεσε.

Η επιτυχημένη καριέρα έχει κάποια συνταγή;

Γνώσεις. Αν δεν επενδύσεις σε σπουδές δεν προχωράς. Σίγουρα η τεχνολογία βοηθάει πολύ αλλά η προϋπόθεση είναι οι γνώσεις. Σίγουρα παίζει σημαντικό ρόλο και η προσωπικότητα του άλλου. Να είναι σωστός άνθρωπος.

Μια γυναίκα καλλιτέχνης τι δυσκολίες βιώνει στο χώρο;

Αυτή είναι μια ωραία ερώτηση Μάρα μου αλλά και δύσκολη. Είναι ο ανταγωνισμός, η ζήλεια και πολλά άλλα.

Bullying έχεις δεχτεί ποτέ;

Αυτή την λέξη δεν την ξέραμε τότε. Ήταν άλλη εποχή. Υπήρχε σεβασμός μεταξύ μας

Ανήκεις στην κατηγορία των καλλιτεχνών που έζησαν την Χρυσή εποχή του βινυλίου. Πώς σου αίνεται η νέα ψηφιακή εποχή;

Εγώ αγαπούσα το βινύλιο. Είχε στακατο ήχο. Και όπως είπε ο σπουδαίος καλλιτέχνης Πασχάλης που σφράγισε με την πορεία του το μοντέρνο τραγούδι, αυτός ο ήχος δεν αντικαθίσταται.

Ποια είναι η συμβουλή σου στα νέα παιδιά που θέλουν να ακολουθήσουν το τραγούδι;

Σε όσους θέλουν να ακολουθήσουν αυτό το δρόμο η Ροζίτα Σώκου συμβούλεψε να πάνε στο ωδείο τα παιδιά και να μάθουν μουσική. Με αυτό ακριβώς θα κλείσω .

Ξανθή μου είσαι ένας χείμαρρος. Μας παρέσυρες σε ένα όμορφο ταξίδι σε μια εποχή που νοσταλγούμε όλοι μας. Σε ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου που αποδεχτηκες την πρόσκληση μας.

Εγώ σας ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση. Κάποια στιγμή θα ήθελα να κάνω μια συναυλία με τραγούδια του Περικλή του αδελφού μου, στην μνήμη του. Αν συμβεί αυτό θα ήθελα πολύ να τα ξαναπούμε.