Βόμβα Σολτς: Η Ελλάδα στέλνει τεθωρακισμένα στην Ουκρανία. «Ο Μητσοτάκης συμφώνησε να…»

Βόμβα Σολτς: Η Ελλάδα στέλνει τεθωρακισμένα στην Ουκρανία. «Ο Μητσοτάκης συμφώνησε να…»

Τι αποκάλυψε ο Όλαφ Σολτς για τα οπλικά συστήματα που στέλνει η Ελλάδα στην Ουκρανία;

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς ανακοίνωσε ότι συμφώνησε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη η Ελλάδα να στείλει τεθωρακισμένα οχήματα μεταφορά προσωπικού BMP-1 στην Ουκρανία και η Γερμανία να τα αντικαταστήσει με άλλα, που θα αποστείλει στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Οι λεπτομέρειες, όπως δήλωσε ο Όλαφ Σολτς κατά τη συνέντευξη Τύπου μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής, θα διευθετηθούν προσεχώς μεταξύ των υπουργών Άμυνας Ελλάδας και Γερμανίας.

Σημειώνεται ότι οι πληροφορίες φέρουν την Ελλάδα να είχε δηλώσει διατεθειμένη να παραχωρήσει τα τεθωρακισμένα BMP-1 στην Ουκρανία, εφόσον αυτά μπορούσαν να αντικατασταθούν από αντίστοιχων δυνατοτήτων οχήματα.

Μόλις την περασμένη εβδομάδα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος δήλωνε ότι «η Ελλάδα, όπως όλες οι ευρωπαϊκές χώρες, βοηθά την Ουκρανία με αμυντικό υλικό, προκειμένου να αμυνθεί στην επίθεση που δέχεται από τη Ρωσία». Ο ίδιος, τον περασμένο μήνα, διαβεβαίωνε τη Βουλή ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να αποστείλει άλλα όπλα στην Ουκρανία.

«Περίπου 20 χώρες ανακοίνωσαν νέα πακέτα βοήθειας και πολλές χώρες δίνουν πυρομαχικά πυροβολικού, συστήματα παράκτιας άμυνας, άρματα μάχης και άλλα τεθωρακισμένα οχήματα που είναι κρίσιμης σημασίας. Άλλες δεσμεύτηκαν για την εκπαίδευση των δυνάμεων της Ουκρανίας και τη διατήρηση των στρατιωτικών της συστημάτων», όπως είπε χαρακτηριστικά ο Λόιντ Όστιν.

Σύμφωνα με όσα είπε ο Όστιν, η Ελλάδα αναμένεται να στείλει εκ νέου στρατιωτικό υλικό στην Ουκρανία, το οποίο θα περιλαμβάνει συστήματα πυροβολικού και πυρομαχικά.

Στο σκληρό «πρέσινγκ» από τους τομεάρχες Εθνικής Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρή Δρίτσα και Γιώργο Τσίπρα, αλλά και του τομεάρχης Εξωτερικών Γιώργου Κατρούγκαλου σχετικά με την αποστολή αμυντικού υλικού από την Ελλάδα στην Ουκρανία, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος αναγκάστηκε να παραδεχτεί στις 24/5 ότι η Ελλάδα στέλνει κι άλλα όπλα στο Κίεβο.

«Το αμυντικό υλικό χορηγείται από τα αποθέματα που διαθέτει η χώρα και δεν αποδυναμώνει ούτε κατ’ ελάχιστον την αμυντική δυνατότητά της», δικαιολόγησε ο κ. Παναγιωτόπουλος απαντώντας για την αποστολή. «Η Ελλάδα», συμπλήρωσε ο Ν. Παναγιωτόπουλος, «δεν μπορεί να αποτελεί εξαίρεση από τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της ΕΕ που πράττουν το ίδιο». Ωστόσο, ο κ. Παναγιωτόπουλος είχε αρνηθεί να ανακοινώσει τι όπλα θα στείλει η Ελλάδα στην Ουκρανία.

Η αποκάλυψη ήρθε σήμερα δια στόματος του Καγκελάριου Όλαφ Σολτς.

 224 total views,  2 views today

.