29 Μαρτίου, 2024

«Βόμβα» για σεισμό μεγέθους 8,5 Ρίχτερ! Εφιαλτική πρόβλεψη απ’ τον καθηγητή Κώστα Συνολάκη

«Βόμβα» για σεισμό μεγέθους 8,5 Ρίχτερ! Εφιαλτική πρόβλεψη απ’ τον καθηγητή Κώστα Συνολάκη

Ο Κώστας Συνολάκης, καθηγητής Φυσικών Καταστροφών με έδρα στο Πολυτεχνείο Κρήτης τόνισε πως ένα σεισμός 8,5 Ρίχτερ δεν είναι καθόλου απίθανο να συμβεί τα επόμενα χρόνια.

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα μίλησε για τις πλημμύρες, τονίζοντας πως «σκοτώνουν περισσότερους ανθρώπους από τους σεισμούς και είναι κάτι που πρέπει να το κοιτάξουμε γιατί το φαινόμενο θα χειροτερεύει. Δεν πρέπει να περιμένουμε ότι η φύση θα μας προστατέψει, χρειαζόμαστε νέες μελέτες»

Σύμφωνα με τα όσα είπε, τα τελευταία χρόνια παρατηρούνται ότι αυτά που θεωρούσαμε ακραία φαινόμενα, συμβαίνουν πολύ συχνότερα, επομένως δεν είναι ακραία.

«Ακραίο φαινόμενο ήταν αυτό που θα ζούσε κανείς μια φορά στην ζωή του, άρα κάτι που θα παρατηρούσε μέσα σε 50, 70 ή 100 χρόνια, ανάλογα με το προσδόκιμο ζωής, σίγουρα όμως δεν ήταν κάτι που θα επαναλαμβανόταν κάθε μερικά χρόνια».

O καθηγητής πρόσθεσε πως όλες οι υποδομές που σχεδιάστηκαν 100 χρόνια πριν, δεν φτιάχτηκαν με την προοπτική της κλιματικής αλλαγής, αλλά ούτε και της έντασης και της διάρκειας των ακραίων φαινομένων που παρατηρούνται τα τελευταία χρόνια.

Σεισμός: Η αναφορά στην Κρήτη και η «βόμβα» για 8,5 Ρίχτερ!

Σε ό,τι αφορά τους σεισμούς στην Κρήτη ο κ. Συνολάκης τόνισε πως το 365 π.Χ. και το 1303 μ.Χ. έγιναν σεισμοί πάνω από 8,5 ρίχτερ. Για το θέμα είπε χαρακτηριστικά πως «Καταλαβαίνετε λοιπόν τι θα γίνει αν γίνει ξανά ένας τέτοιος σεισμός. Υπάρχει αυτό το ενδεχόμενο, καθώς σεισμοί τέτοιοι γίνονται κάθε 700-800 χρόνια».

«Είμαστε κοντά, κανένας δεν ξέρει, αν θα είναι σε δεκαετίες, θα είναι σε 100 χρόνια. Έχουμε μπει σε μια εκατονταετηρίδα τηρουμένων των αναλογιών και από ό,τι ξέρουμε από τις σεισμικές ζώνες και πώς συμπεριφέρονται. Αυτό δεν σημαίνει πώς θα γίνει σε 700 χρόνια ακριβώς, αλλά είναι ένας μέσος όρος στο ελληνικό τόξο», πρόσθεσε.