Βόμβα από την κυβέρνηση: Θα μπορεί να απολυθεί από την εργασία του όποιος δεν κάνει το εμβόλιο!

Βόμβα από την κυβέρνηση: Θα μπορεί να απολυθεί από την εργασία του όποιος δεν κάνει το εμβόλιο!

Αυτά είναι τα μέρη όπου θα μπορούν να έχουν πρόσβαση μόνο οι εμβολιασμένοι

Μια μεγάλη βόμβα έριξε στο τραπέζι ο Άδωνις Γεωργιάδης σχετικά με τα προνόμια που θα έχουν οι εμβολιασμένοι στην Ελλάδα από τον χειμώνα!

Το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί η κυβέρνηση στο θέμα εκείνων που δεν θέλουν να εμβολιαστούν και έτσι θέτουν σε κίνδυνο τους συνανθρώπους τους έδωσε με ξεκάθαρο τρόπο ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης.

Ο κ. Γεωργιάδης, μιλώντας στην ΕΡΤ είπε για το θέμα της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού σε ομάδες πληθυσμού πλην των υγειονομικών, τα self test, των αλλαγών στα εργασιακά και το θέμα της μουσικής.

Μια επιχείρηση μπορεί να απολύσει τον υπάλληλο αν θέτει σε κίνδυνο τους γύρω του
«Χθες ήρθε στο γραφείο μου ένας μεγάλος ξενοδόχος και μου έθεσε το ζήτημα ότι ένα μικρό κομμάτι του προσωπικού δεν θέλει να εμβολιαστεί. Καταλήξαμε ότι θα πρέπει να ενημερώσουμε τους εργαζομένους ότι για την ασφάλεια της επιχείρησης θα πρέπει να εμβολιαστούν όλοι και όποιος δεν θέλει να εμβολιαστεί, θα πρέπει να αναλάβει και τις συνέπειες της αποφάσεως του. Δεν μπορεί μια επιχείρηση να κινδυνεύει να κλείσει επειδή ένας υπάλληλος θέλει να ασκήσει το, δήθεν δικαίωμά του, να μην εμβολιαστεί. Στην υπάρχουσα εργασιακή νομοθεσία μια επιχείρηση μπορεί να απολύσει έναν υπάλληλο εάν ο εργαζόμενος θέτει σε κίνδυνο την επιχείρηση».

Στην ερώτηση των δημοσιογράφων εάν αυτό είναι έσχατο μέτρο ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων είπε: «Θέλω να είμαι ξεκάθαρος. Αν ένας εργαζόμενος θέλει να θέσει σε κίνδυνο τους υπόλοιπους συμπολίτες και συναδέλφους δεν μπορεί να έχει απαιτήσεις», και πρόσθεσε: «Όπως είπε χθες και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας με έναν πάρα πολύ ωραίο τρόπο, πουθενά το Σύνταγμα δεν κατοχυρώνει αυτόν που θέλει, με τη συμπεριφορά το, να θέσει σε κίνδυνο τους άλλους».

Σεβαστή η ανθρώπινη ανησυχία
«Τον ανθρώπινο φόβο και την ανησυχία των συμπολιτών μου, κατά του εμβολίου, τον αντιλαμβάνομαι… Όλοι όσοι εμβολιαστήκαμε, είχαμε μια ανθρώπινη ανησυχία. Άλλο είναι η ανθρώπινη ανησυχία που είναι σεβαστή και άλλο είναι η αποδοχή ότι οι λίγοι μπορούν να καταστρέψουν τους πολλούς. Αυτό δεν γίνεται», τόνισε ακόμα ο κ. Γεωργιάδης.

Αναφορικά με τη συζήτηση για τις διευκολύνσεις που μπορούν να έχουν οι εμβολιασμένοι ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων δήλωσε: «Η κουβέντα για τα λεγόμενα προνόμια των εμβολιασμένων, που δεν είναι προνόμια αλλά περισσότερο βαθμοί ελευθερίας των εμβολιασμένων σε σχέση με τους ανεμβολίαστους θα ξεκινήσει όταν θα έχουμε πλέον δώσει στο σύνολο των κατοίκων της Ελλάδας την ευκαιρία του εμβολιασμού. Όταν πια θα είναι δεδομένο ότι κάποιος δεν έχει εμβολιαστεί όχι γιατί δεν θέλει αλλά γιατί δεν μπόρεσε. Νομίζω ότι δεν είμαστε μακριά. Αρχές Ιουλίου θα έχει επιτευχθεί αυτός ο στόχος. Τον χειμώνα οι εμβολιασμένοι θα μπορούν να μπαίνουν σε κλειστούς χώρους, οι ανεμβολίαστοι όχι».

Προβληματίζει ο χαμηλός εμβολιασμός σε Κέρκυρα και Σάμο
«Διαβάζουμε χθες για την Κέρκυρα όπου έχουμε φτιάξει ένα σούπερ εμβολιαστικό κέντρο και πηγαίνουν αντί για 800 άτομα την ώρα, πέντε την ώρα. Αυτό είναι καταστροφή. Είσαι η Κέρκυρα, περιμένεις να έρθουν τουρίστες από την Μ. Βρετανία και να βγεις από την πορτοκαλί λίστα, αν έχεις κρούσμα κορονοϊού στην Κέρκυρα κλείνουν όλα και δεν πας να εμβολιαστείς… Δεν το καταλαβαίνω. Το ίδιο ισχύει στη Σάμο. Το γεγονός ότι η Σάμος έχει περάσει στα διεθνή μέσα ως παράδειγμα προς αποφυγή νομίζετε ότι κάνει καλό στα ξενοδοχείο και τα εστιατόρια της Σάμου; Θα έρθουν μετά από τρεις μήνες και θα λένε δεν πήγε καλά ο εμβολιασμός; Αν δεν εμβολιαστείς, τι να σου κάνει το κράτος;»

Τι έχει πάει λάθος
«Είναι προφανές ότι υπήρξε μια επικοινωνιακή διαχείριση λανθασμένη. Μια είδηση ενός ατυχούς περιστατικού που μπορεί να συνδέεται με το εμβόλιο, μπορεί και όχι, να παίζει πέντε μέρες στις ειδήσεις και όχι τα εκατομμύρια που δεν πάθανε τίποτα από το εμβόλιο, δεν παίζουν καθόλου. Υπάρχει το θέμα πώς χειρίστηκε το θέμα της AstraZeneca η Ευρωπαϊκή επιτροπή. Δεν λέω ότι έγιναν όλα τέλεια, αλλά υπάρχει και μια φοβερή συνωμοσιολογία», τόνισε ο κ. Γεωργιάδης.

Αναφορικά με το θέμα των self test o κ. Γεωργιάδης δήλωσε ότι είναι βέβαιο ότι από την στιγμή που τα φαρμακεία θα σταματήσουν να διανέμουν self test θα βρεθούν άλλα κανάλια διανομής.

Αυτά είναι τα μέρη όπου θα μπορούν να έχουν πρόσβαση μόνο οι εμβολιασμένοι

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ για το διάστημα 12/4 – 2/5, σχεδόν το 90% των εισαγωγών των ασθενών στα νοσοκομεία έχει να κάνει με άτομα που δεν είναι εμβολιασμένα και κυρίως ηλικιωμένους.

Ένα ποσοστό 8-9% είναι εμβολιασμένοι με την πρώτη δόση και μόνο ένα 2-3% είναι πλήρως εμβολιασμένοι, αλλά πιθανόν με ήδη βεβαρημένη υγεία.

Με βάση τα παραπάνω, το σενάριο να δοθούν κίνητρα για τους εμβολιασμένους έχει επανέλθει γερά στο τραπέζι των συζητήσεων και πιθανότατα στα μέσα Ιουνίου να υπάρξουν και οι σχετικές ανακοινώσεις.

Προνόμια για όσους εμβολιαστούν κατά του κορωνοϊού

Τα κίνητρα εμβολιασμού, καθώς και τα σχετικά πιστοποιητικά απασχολούν εξάλλου όλο τον κόσμο και είναι χαρακτηριστικό πως εδώ και δύο περίπου μήνες πρόσβαση σε αεροπορικές πτήσεις, δημόσιες εκδηλώσεις, ακόμα και σε κλειστούς χώρους εστίασης, έχουν μόνο όσοι έχουν λάβει τις απαραίτητες δόσεις εμβολίων.

Για όσους προσέλθουν στα εμβολιαστικά κέντρα και αποκτήσουν το κατάλληλο πιστοποιητικό, ενδέχεται να επιτραπεί η ελεύθερη πρόσβαση σε μεταφορές (πλοία, αεροπλάνα) και κλειστούς χώρους, όπως της εστίασης, η λειτουργία των οποίων αναμένεται να επιτραπεί μέσα στον Ιούνιο. Στην τελευταία περίπτωση, ωστόσο, μεγάλο “αγκάθι” αποτελεί η απαγόρευση εισόδου στους τουρίστες που δεν έχουν εμβολιαστεί.

Γεωργιάδης: «Θέσπιση προνομίων για τους εμβολιασμένους όταν υπάρξει επαρκής ποσότητα εμβολίων»

Τη θέσπιση προνομίων για τους εμβολιασμένους προανήγγειλε ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «ΣΚΑΪ 100.3» το πρωί της Δευτέρας (7/6) είπε χαρακτηριστικά ότι: «Θα μπορέσουμε να θεσπίσουμε προνόμια για τους εμβολιασμένους πολίτες, όταν φτάσουμε στο σημείο να έχουμε επαρκή ποσότητα προσφερόμενων εμβολίων που θα μπορούν να καλύψουν όλο τον πληθυσμό και θα είναι βέβαιο ότι αυτός που δεν εμβολιάζεται είναι γιατί δεν ήθελε όχι γιατί δε βρίσκει ραντεβού».

Προνόμια για τους εμβολιασμένους κατά του κορωνοϊού

Ο ίδιος επισήμανε ότι θα έχουμε φτάσει σε αυτό το σημείο μέσα στις επόμενες δύο με τρεις εβδομάδες και ότι η συζήτηση για προνόμια σε εμβολιασμένους πολίτες είναι παγκόσμια και ήδη σε ορισμένες χώρες εφαρμόζεται το συγκεκριμένο σύστημα.

Ο υπουργός τόνισε επίσης ότι οι ασθενείς με κορωνοϊό που νοσηλεύονται αυτή τη στιγμή σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (398 συνολικά) είναι όλοι ανεμβολίαστοι.

Αναφερόμενος στα επόμενα ανοίγματα δραστηριοτήτων, σημείωσε ότι η πρόθεση του υπουργείου είναι να ανοίξουν τα φροντιστήρια, προαναγγέλλοντας παράλληλα επίδομα ειδικού σκοπού για τις σχολές χορού που θα παραμείνουν κλειστές έως τις 15 Ιουνίου.

Τέλος, ο Άδωνις Γεωργιάδης είπε πως βλέπει θετικά το αίτημα των εμπόρων να δοθεί ενίσχυση και στο λιανεμπόριο, όπως δόθηκε στην εστίαση και τον τουρισμό, επισημαίνοντας ωστόσο ότι για να γίνουν οι επίσημες ανακοινώσεις, πρέπει να έχουν βρεθεί τα χρήματα και να έχει υπάρξει η συμφωνία με την Κομισιόν.

 407 total views,  2 views today

581630cookie-checkΒόμβα από την κυβέρνηση: Θα μπορεί να απολυθεί από την εργασία του όποιος δεν κάνει το εμβόλιο!
RSS
Follow by Email