28 Μαρτίου, 2024

Βάσεις 2021: Ανατροπή, πότε ανακοινώνονται. Αγωνία, νέες εκτιμήσεις Στρατηγάκη, πίνακες

Βάσεις 2021: Ανατροπή, πότε ανακοινώνονται. Αγωνία, νέες εκτιμήσεις Στρατηγάκη, πίνακες

Βάσεις 2021: Πότε ανακοινώνονται επιτέλους; Δείτε τον αναθεωρημένο πίνακα του αναλυτή, Στράτου Στρατηγάκη.

Ποιες είναι οι τελευταίες εκτιμήσεις και πότε θα ανακοινωθούν οι βάσεις 2021;

Σύμφωνα με τις αρχικές πληροφορίες, οι βάσεις 2021 αναμένεται να ανακοινωθούν σε λίγες ημέρες από σήμερα, και συγκεκριμένα το αργότερο μέχρι την Παρασκευή 27 Αυγούστου.

Νεότερες πληροφορίες από το υπουργείο Παιδείας επιβεβαιώνουν ότι η Παρασκευή 27 Αυγούστου είναι η πιθανότερη μέρα ανακοίνωσης των Βάσεων 2021, αλλά δεν αποκλείουν και μια μικρή καθυστέρηση.

Συγκεκριμένα, αν δεν προλάβουν, υπάρχει και μια -μικρή προς το παρόν – πιθανότητα οι Βάσεις 2021 να ανακοινωθούν τη Δευτέρα 30 Αυγούστου.

Σε κάθε περίπτωση, οι αναθεωρημένοι πίνακες παρακάτω του αναλυτή κ. Στρατηγάκη δίνουν μια ακριβή εικόνα για το πού θα κυμανθούν οι Βάσεις 2021 για όλες τις σχολές.

Ανατροπή στις Βάσεις 2021 – Αναθεωρημένες εκτιμήσεις

Οι τελευταίες εκτιμήσεις για τις βάσεις 2021 κάνουν λόγο για άνοδο των βάσεων στο 3ο επιστημονικό πεδίο.

Φέτος μάλιστα, για πρώτη φορά, οι υποψήφιοι συμπλήρωσαν και το Παράλληλο Μηχανογραφικό, έχοντας τη δυνατότητα να διαλέξουν τμήμα σε Δημόσια ΙΕΚ.

Βάσεις 2021: Γνωστοί και άγνωστοι παράγοντες

Σύμφωνα με τον έμπειρο εκπαιδευτικό αναλυτή, Στράτο Στρατηγάκη, η καθιέρωση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής (ΕΒΕ), «φέρνει μεγάλες αναταράξεις για τις σχολές από τα 14.000 μόρια και κάτω, που είναι αδύνατο να προβλεφθούν.

Ένα τμήμα που είχε χαμηλή βάση, το Γεωλογίας Πάτρας, με Βάση πέρυσι 5.950 μόρια, φέτος όρισε συντελεστή ΕΒΕ 0,85, που έδωσε ΕΒΕ 10,19.

Επειδή η ΕΒΕ υπολογίζεται χωρίς συντελεστές βαρύτητας, αντίθετα με τα μόρια, η Βάση του τμήματος αναμένεται να μην πέσει κάτω από τα 9.800 μόρια.

Οι υποψήφιοι που βρίσκονται πιο χαμηλά, θα δηλώσουν άλλα τμήματα, αλλάζοντας ριζικά τον τρόπο επιλογής των τμημάτων και καθιστώντας κάθε πρόβλεψη εξαιρετικά δύσκολη».

Επιπλέον, συνεχίζει ο Στράτος Στρατηγάκης, «τα τμήματα που απαιτούν την εξέταση σε ειδικό μάθημα, όπως οι Αρχιτεκτονικές Σχολές, καθιστούν πολύ δύσκολη την εκτίμηση της Βάσης, διότι η ΕΒΕ των σχεδίων ανάγκασε την πλειοψηφία των υποψηφίων να μπορεί να δηλώσει μόνο τα τμήματα των Ιωαννίνων και των Χανίων, που σημαίνει ότι είναι άγνωστο το πού θα κυμανθεί η Βάση τους».

Η μελέτη που έκανε ο κ. Στρατηγάκης στηρίζεται στους 2 από τους 3 παράγοντες που διαμορφώνουν τις Βάσεις 2021:

-Τις προσφερόμενες θέσεις στα ΑΕΙ

-τις επιδόσεις των υποψηφίων.

«Ο τρίτος παράγων, ο τρόπος που δήλωσαν οι υποψήφιοι τις Σχολές, μάς είναι πάντα άγνωστος και είναι υπεύθυνος για τις εκπλήξεις που δημιουργούν οι Βάσεις και ειδικά φέτος αναμένουμε να αλλάξει ο τρόπος δήλωσης των τμημάτων, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν απρόβλεπτες και μη μετρήσιμες καταστάσεις», τονίζει καταλήγοντας.

Βάσεις 2021 για 453 τμήματα

Δείτε παρακάτω τον αναθεωρημένο πίνακα με τις τελικές εκτιμήσεις του Στράτου Στρατηγάκη για τις Βάσεις 2021 για 453 τμήματα:

Βάσεις 2021: Ανατροπή, πότε ανακοινώνονται. Αγωνία, νέες εκτιμήσεις Στρατηγάκη, πίνακες