28 Μαρτίου, 2024

USA For Africa: Η Σπουδαία Ιστορία Πίσω Από Το Τραγούδι που ολοι εχουμε αγαπήσει.

USA For Africa: Η Σπουδαία Ιστορία Πίσω Από Το Τραγούδι που ολοι εχουμε αγαπήσει.

ΑΡΓΥΡΗΣ ΝΑΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

Η ιστορία του “We Are the World”, ξεκίνησε από τον Harry Belafonte τα Χριστούγεννα του 1984, όταν άκουσε το “Do They Know It’s Christmas?”, από τους Band Aid, μια φιλανθρωπική μπάντα, που ένωσαν τις φωνές τους προκειμένου να μαζέψουν χρήματα για τον λιμό στην Αιθιοπία (1983 – 1985).

Ο Belafonte θέλησε να υιοθετήσει την πράξη έτσι επικοινώνησε με τον μουσικό μάνατζερ Ken Kragen ζητώντας του να τον βοηθήσει. Ήθελε να μαζέψει χρήματα για τους άπορους στην Αφρική αλλά και την εξάλειψη της πείνας στη χώρα του.

Ο Ken Kragen θεώρησε την ιδέα εξαιρετική έτσι άρχισε να “κλείνει” καλλιτέχνες που ήθελαν να συμμετάσχουν. Οι πρώτοι ήταν οι Lionel Richie και Kenny Rogers.

Επιπλέον, προσέγγισε τον Stevie Wonder μιας και ήθελε να προσθέσει τραγουδιστές με μεγαλύτερο μουσικό κοινό. Παραγωγός του τραγουδιού επιλέχθηκε ο Quincy Jones. Η μπάντα θα ονομαζόταν USA for Africa (United Support of Artists).

Ο Quincy Jones θέλησε και αυτός να προσθέσει κάποιους καλλιτέχνες έτσι τηλεφώνησε στον Michael Jackson, Αυτός δεν ήθελε απλά να τραγουδήσει αλλά και να γράψει το τραγούδι, κάτι που έγινε.

Οι τραγουδιστές που μαζεύτηκαν ήταν οι Lionel Richie, Stevie Wonder, Paul Simon, Kenny Rogers, James Ingram, Tina Turner, Billy Joel, Michael Jackson, Diana Ross, Dionne Warwick, Willie Nelson, Al Jarreau, Bruce Springsteen, Kenny Loggins, Steve Perry, Daryl Hall, Huey Lewis, Cyndi Lauper, Kim Carnes, Bob Dylan, Ray Charles, Dan Aykroyd, Harry Belafonte, Lindsey Buckingham, Mario Cipollina, Johnny Colla, Sheila E., Bob Geldof Bill Gibson, Chris Hayes, Sean Hopper, Jackie Jackson, La Toya Jackson, Marlon Jackson, Randy Jackson, Tito Jackson, Waylon Jennings, Bette Midler, John Oates, Jeffrey Osborne, Smokey Robinson και οι The Pointer Sisters.

Some of a group of 45 music artists calling themselves “USA For Africa” recording “We Are The World” in Los Angeles, Calif. Jan. 30, 1985. Bottom row, from left; Cyndi Lauper, Bruce Springsteen, James Ingram, Smokey Robinson, Ray Charles, Sheila E., June Pointer, Randy Jackson. Middle row, from left; Al Jarreau, Dionne Warwick, Lionel Richie, Kenny Rogers, Huey Lewis, Bob Dylan, John Oates, Ruth Pointer. Top row, from left; Daryl Hall, Steve Perry, Kenny Loggins, Jeffrey Osborne, Lindsay Buckingham, and Anita Pointer. (AP Photo)

Στις 22 Ιανουαρίου του 1985 έγινε η ηχογράφηση του τραγουδιού στο Lion Share Recording Studio της Καλιφόρνιας. Οι ηχογραφήσεις κράτησαν 6 μέρες. Στις 7 Μαρτίου κυκλοφόρησέ κάνοντας τρομερή εντύπωση στο κοινό.

Το μουσικό εγχείρημα του Belafonte πώλησε περισσότερους από 20 εκατομμύρια δίσκους μαζεύοντας 63 εκατομμύρια δολάρια τα οποία δόθηκαν σε χώρες της Αφρικής όπως Σουδάν, Αιθιοπία, Μπουρκίνα Φάσο, Τανζανία, Μαλί, Μοζαμβίκη κ.ά.

Και όλα αυτά χάρη στην καλή πρόθεση του Harry Belafonte…

Υστερόγραφο:
Δεν θα ξεχάσω ποτέ μου τον Michael Jackson. Η συμβολή του στο τραγούδι “We Are the World” είχε μια πολύ σημαντική επίδραση στη ζωή μου. Είμαι 50 τώρα, αλλά πριν από 25 χρόνια, όταν ζούσα στην Αντίς Αμπέμπα, της Αιθιοπία, περνούσαμε πολύ άσχημα λόγω της μεγάλης ξηρασίας και της πείνας. Πολλοί άνθρωποι αρρώστησαν και πολλοί περισσότεροι πέθαναν. Γύρω στο 1 εκατομμύριο άτομα έχασαν τη ζωή τους. Το 1984, όταν ο Michael Jackson, μαζί με άλλους κορυφαίους μουσικούς, έκανε το τραγούδι «We Are the World», για να συγκεντρωθούν χρήματα για την Αφρική, λάβαμε μεγάλη βοήθεια και ήμουν ένας από εκείνους που επωφελήθηκαν από αυτό. Το αλεύρι που διανεμήθηκε στα θύματα του λιμού ήταν διαφορετικό από τα συνηθισμένα που αγοράζαμε από την αγορά. Με αυτό ψήναμε ένα τέλειο ψωμί. Ήταν πολύ μαλακό και νόστιμο. To ονομάσαμε Michael Bread από τον μεγάλο καλλιτέχνη Michael Jackson. Όταν έχεις τέτοιες δύσκολες εποχές ξεχνάς ποτέ γεγονότα όπως αυτό;

Elias Kifle Maraim Beyene
Αιθιοπία

Για τη στελέχωση του φιλόδοξου σχεδίου επιστρατεύτηκαν ο Michael Jackson και ο Lionel Richie, οι οποίοι ανέλαβαν να γράψουν τη μουσική και τους στίχους του κομματιού, σε συνεργασία με τον παραγωγό των επιτυχιών Quincy Jones. Η μεγαλύτερη αδερφή του Jackson, La Toya, όπως ανέφερε σε συνέντευξή της εκείνη την περίοδο, έβλεπε τον αδερφό της και τον Lionel Richie να κλείνονται με τις ώρες σε ένα δωμάτιο και να δουλεύουν επάνω στους στίχους του κομματιού για μέρες. Στόχος τους ήταν να γράψουν έναν “ύμνο”, κάτι που να είναι εύκολο να το τραγουδήσεις και να το θυμάσαι. Αν και όταν δέχθηκε την αρχική πρόταση να συνεργαστεί  είχε ελάχιστο χρόνο στη διάθεσή του λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων, εν τέλει και ο Stevie Wonder συνέπραξε στη μεγαλειώδη προσπάθεια.

Οι πρώτες ηχογραφήσεις του We Are The World ξεκίνησαν στις 22 Ιανουαρίου 1985 στο Beverly Boulevard της Καλιφόρνια παρουσία των Michael Jackson, Stevie Wonder, Lionel Richie και Quincy Jones. Τα μέτρα ασφαλείας ήταν δρακόντεια και ο συνολικός αριθμός των τεχνικών (φώτα, ήχος, video) που συμμετείχαν στην παραγωγή ξεπέρασαν τους 150. Οι Jackson και Richie ηχογράφησαν έναν μουσικό “οδηγό” για το κομμάτι, ενώ παράλληλα έγιναν οι τελευταίες αλλαγές στους στίχους και τα ακόρντα.

Ο στίχος που προβλημάτισε περισσότερο τους δημιουργούς ήταν εκείνος που έλεγε “There’s a chance we’re taking, we’re taking our own lives”, ο οποίος έκανε αρνητικούς συνειρμούς με την αυτοκτονία και κρίθηκε αναγκαίο να διορθωθεί. Έπειτα από πρόταση του Richie, ο στίχος άλλαξε σε “There’s a choice we’re making, we’re saving our own lives”. Μέχρι περίπου τις 2 τα μεσάνυχτα, ο βασικός κορμός του κομματιού ήταν έτοιμος και η παρέα ανανέωσε το ραντεβού της για λίγες ημέρες αργότερα.

Στις 24 Ιανουαρίου, έπειτα από μία ημέρα ανάπαυσης, ο Jones μεταβίβασε τις κασέτες με τον μουσικό οδηγό των Richie-Jackson στους καλλιτέχνες που επέλεξαν να καλέσουν για την ηχογράφηση. Παράλληλα με την κασέτα, ο φάκελος περιείχε και ένα χειρόγραφο σημείωμα του Jones που έλεγε: “Στους αγαπημένους μου συναδέλφους. Οι κασέτες είναι αριθμημένες και δε μπορώ να σας εκφράσω πόσο σημαντικό είναι να μην αφήσετε αυτό το υλικό από τα χέρια σας. Παρακαλώ μη την αντιγράψετε και επιστρέψτε την το βράδυ της 28ης Ιανουαρίου. Στα χρόνια που θα έρθουν, όταν τα παιδιά σας ρωτήσουν “Μαμά, μπαμπά, εσείς τι κάνατε για τον πόλεμο ενάντια στην ανθρώπινη πείνα;” θα μπορείτε να πείτε με υπερηφάνεια ότι αυτή ήταν η συμβολή σας.“.

Η ημέρα της μαζικής ηχογράφησης ορίστηκε για τη Δευτέρα 28 Ιανουαρίου του 1985 στα στούντιο A&M στο Hollywood. Ήταν η ημέρα διεξαγωγής των Αμερικανικών Μουσικών Βραβείων, ωστόσο ο Michael Jackson αρνήθηκε να παραστεί, προκειμένου να βρίσκεται από νωρίς στο στούντιο εγγραφής, όπως και έγινε. Ηχογράφησε μόνος του έναν τελικό “οδηγό”, ώστε να βοηθήσει τον Jones στο συντονισμό της χορωδίας. Λίγο μετά τις 9 το βράδυ, άρχισαν να καταφτάνουν οι πρώτοι καλλιτέχνες, μερικοί από αυτούς, όπως η Cyndi Lauper, η Tina Turner και ο Lionel Richie, κατευθείαν από την τελετή των μουσικών βραβείων και άλλοι, όπως ο Paul Simon και ο Bruce Springsteen, κατευθείαν από το εξωτερικό.

Τα στούντιο της A&M είχαν ήδη μετατραπεί σε “μητρόπολη” της αμερικανικής pop-rock σκηνής. Καλλιτέχνες με διαφορετική αισθητική, που ενδεχομένως δεν είχαν ποτέ ξανασυναντηθεί προσωπικά ή επαγγελματικά, ανέλαβαν να φέρουν εις πέρας έναν ιερό σκοπό. Σε αυτές τις περιπτώσεις, δεν χωρούσαν βεντετισμοί. “Please check your ego at the door” ήταν το σημείωμα που είχαν τοποθετήσει οι υπεύθυνοι στην εξώπορτα του στούντιο ηχογράφησης. Ωστόσο, όπως αποδείχθηκε, δεν ήταν αναγκαίο. Τα χαμόγελα, οι αγκαλιές και ο ενθουσιασμός της κοινής προσπάθειας ήταν διάχυτα στον χώρο από την πρώτη στιγμή.

Στην ηχογράφηση, που ολοκληρώθηκε στις 8 το πρωί της επόμενης ημέρας, συμμετείχαν συνολικά 45 καλλιτέχνες, ενώ μολονότι του έγινε επίσημη πρόταση, ο Prince δεν παραβρέθηκε. “Νομίζω πως αυτό που συμβαίνει στην Αφρική είναι ένα έγκλημα με ιστορικές δυσαναλογίες. Γι’ αυτό το λόγο βρισκόμαστε όλοι απόψε εδώ.” ανέφερε σε σχόλιό του ενώπιον όλων των καλλιτεχνών ο Bob Geldof.

Έχοντας διαβάσει και προβάρει τα λόγια, όλοι οι καλλιτέχνες προχώρησαν στην εγγραφή των σόλο κομματιών τους μετά τις 4 το πρωί, ενώ υπήρξαν και εκείνοι που είχαν επιλεγεί για την ενίσχυση των φωνητικών και δεν είχαν σόλο. Ιδιαίτερη στιγμή της βραδιάς, όταν ο Stevie Wonder έφερε στο στούντιο δύο καλεσμένες, δύο γυναίκες από την Αιθιοπία που είχαν δει τον λιμό να “σαρώνει” την πατρίδα τους και θέλησαν να ευχαριστήσουν με τον τρόπο τους όλους όσοι συμμετείχαν σε αυτή την αξιέπαινη προσπάθεια. Η ατμόσφαιρα εκείνα τα λεπτά ήταν ιδιαίτερα συγκινητική και φορτισμένη.

Για να ελαφρύνει το κλίμα, ο Stevie Wonder είπε στους τραγουδιστές: “Αν δεν βγάλετε την ηχογράφηση με την πρώτη, θα αναγκαστούμε εγώ και ο Ray να σας γυρίσουμε σπίτι με το αυτοκίνητο!“. (*ο Stevie Wonder και ο Ray Charles είναι τυφλοί). Λίγο νωρίτερα, ο ίδιος είχε αναφέρει και πάλι σε χιουμοριστικό τόνο ότι αυτή η βραδιά ήταν μία πολύ καλή ευκαιρία, γιατί μπόρεσε να “δει” τον Ray Charles ξανά από κοντά. Πριν αποχωρήσουν από το στούντιο, οι καλλιτέχνες αντάλλαξαν αυτόγραφα από τα αγαπημένα τους “είδωλα”, ενώ υπέγραψαν περισσότερα από 100 συλλεκτικά μπλουζάκια, τα οποία στη συνέχεια πουλήθηκαν στο πλαίσιο της εκστρατείας.

Το κομμάτι We Are The World κυκλοφόρησε στις 8 Μαρτίου του 1985, καταγράφοντας περισσότερες από 20 εκατομμύρια πωλήσεις παγκοσμίως, πλατινένιες διακρίσεις, 3 βραβεία Grammy, ένα American Music Award και ένα People’s Choice Award την ίδια χρονιά. Παράλληλα, έγινε το pop κομμάτι με τις γρηγορότερες πωλήσεις στην ιστορία της αμερικανικής μουσικής και το πρώτο που έλαβε πολυπλατινένια διάκριση από την Αμερικανική Ένωση Ηχογραφήσεων. Τα συνολικά έσοδα που εισπράχθηκαν έφτασαν τα 63 εκατομμύρια δολάρια (ισάξια σήμερα με 141 εκατομμύρια δολάρια). Εκείνο το διάστημα, γυρίστηκε και ένα ντοκιμαντέρ με αποσπάσματα από τις στιγμές της ηχογράφησης, σε παρουσίαση και σχολιασμό της Jane Fonda με τίτλο “We Are The World 1985: the story behing the song“.