20 Απριλίου, 2024

Τρίτη και φαρμακερή για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ

Τρίτη και φαρμακερή για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ

Εν μέσω κρίσης και ανεξέλεγκτης αύξησης των τιμών ρεύματος, το Δημόσιο απεμπολεί σήμερα τον έλεγχο του 51% στη ΔΕΗ μέσα από την αμφιλεγόμενη αύξηση κεφαλαίου.

Η «D Day» της ΔΕΗ έφτασε και το καταχρηστικό σχήμα λόγου εξελίσσεται σε κυριολεξία, καθώς σήμερα στη Γενική Συνέλευση των Μετόχων της εταιρείας αποφασίζεται η απεμπόληση του «Δ», που αντιστοιχεί στο λατινικό «D» και στον δημόσιο χαρακτήρα της, 71 χρόνια μετά την ίδρυσή της. Με τη ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ να έχει κηρύξει 24ωρη απεργία σε όλες τις μονάδες της επιχείρησης και δεκάδες φορείς, από την αυτοδιοίκηση μέχρι τα επιμελητήρια, να τάσσονται κατά της έσχατης ιδιωτικοποίησής της, η συνέλευση των μετόχων της ΔΕΗ, δηλαδή το Δημόσιο, που μέσω υπερταμείου και ΤΑΙΠΕΔ ελέγχει το 51% των μετοχών, και τελικά η κυβέρνηση, διά των εντεταλμένων της, εγκρίνει τον διπλό ακρωτηριασμό της ΔΕΗ και τελικά της ενεργειακής ασφάλειας της χώρας στην κορύφωση της χειρότερης εδώ και δεκαετίες ενεργειακής κρίσης:

■ Πρώτον, εγκρίνει την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ, του δικτύου χαμηλής τάσης της χώρας, το οποίο διεκδικεί το αυστραλιανό επενδυτικό κεφάλαιο Macquirie Infrastracture μέσω της θυγατρικής Spear και της… θυγατρικής της θυγατρικής MSCIF DYNAMI BIDCO (κηρύχθηκε προτιμητέος επενδυτής στον διαγωνισμό τον Σεπτέμβριο, με προσφορά 1,3 δισ., αλλά πραγματικά καταβλητέο όφελος για τη ΔΕΗ μόλις 800 εκατ.) Ταυτόχρονα, οι μέτοχοι καλούνται να «προικίσουν» τον ΔΕΔΔΗΕ με τον κλάδο δικτύου διανομής της ΔΕΗ, που αποσχίζεται και απορροφάται από τον ΔΕΔΔΗΕ, πράγμα που είναι προϋπόθεση για την υπογραφή της σύμβασης αγοράς του 49% από τη Macquirie, μαζί, φυσικά, με την έγκριση της Κομισιόν.

■ Δεύτερον -και κρισιμότερο- θα εγκρίνει την αύξηση κεφαλαίου της ΔΕΗ κατά τουλάχιστον 575 εκατ. (που είναι σήμερα το ονομαστικό κεφάλαιο της ΔΕΗ, έναντι 750 εκατ. που είχε προαναγγελθεί ως ελάχιστο ποσό αύξησης στις 14/9), μέσω της οποίας το ποσοστό του Δημοσίου θα συρρικνωθεί στο 34% το πολύ, τη λεγόμενη καταστατική μειοψηφία, και θα εξουσιοδοτήσει το Δ.Σ. της εταιρείας για τους όρους διάθεσης των 232 εκατ. νέων μετοχών που θα εκδοθούν. Η ΑΜΚ θα καλυφθεί εν μέρει με «Δημόσια Προσφορά», δηλαδή μέσω Χ.Α. και, εν μέρει, με «Ιδιωτική Τοποθέτηση» από θεσμικούς και μεγάλους επενδυτές του εξωτερικού. Το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών στην ελληνική αγορά αναμένεται στο τέλος του μήνα.

Τα κρίσιμα στοιχεία της κυβερνητικής μεθόδευσης ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ είναι η κατάργηση των δικαιωμάτων προτίμησης των νυν μετόχων στο όνομα της «δίκαιης και ανταγωνιστικής διαμόρφωσης τιμής» και της «διεύρυνσης της βάσης των μετόχων» και η εξαρχής δήλωση των εκπροσώπων του Δημοσίου, ότι προτίθενται να απέχουν μερικώς από την αύξηση κεφαλαίου, εγκαταλείποντας το 17% των μετοχών (που κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ) και περιοριζόμενοι στο 34%, δηλαδή στο ποσοστό που κατέχει το υπερταμείο (ΕΕΣΥΠ). Αυτό σημαίνει, βεβαίως, ότι, για να υπερασπιστεί έστω την καταστατική μειοψηφία του 34% στη ΔΕΗ που η κυβέρνηση διατείνεται ότι δεν απεμπολεί, το Δημόσιο κάτι πρέπει να βάλει από την τσέπη του (για την ακρίβεια, την τσέπη των φορολογουμένων, αλλά και καταναλωτών, που σε ποσοστό 67% παραμένουν πιστοί στη δημόσια επιχείρηση, παρά τη σκανδαλώδη κυβερνητική εύνοια στους ιδιώτες ανταγωνιστές).

Το πόσο θα στοιχίσει στο Δημόσιο η πώληση του πολυτιμότερου περιουσιακού στοιχείου και της μεγαλύτερης βιομηχανικής επιχείρησης της χώρας, θα εξαρτηθεί από την τιμή διάθεσης των νέων μετοχών της ΔΕΗ. Αυτή θα διαμορφωθεί με βάση τις διεθνείς προσφορές και σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να είναι χαμηλότερη από τα 2,48 ευρώ ανά μετοχή. Υπενθυμίζεται ότι η χρηματιστηριακή τιμή της μετοχής της ΔΕΗ είναι σήμερα 9 ευρώ, έπειτα από μεγάλη πτώση στα μέσα Σεπτεμβρίου, πριν και μετά την ανακοίνωση της ΑΜΚ, για την οποία διενεργούνται αυτεπάγγελτες έρευνες και από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου για το ενδεχόμενο κατάχρησης εσωτερικής πληροφόρησης.

Η συνέλευση των μετόχων της ΔΕΗ πραγματοποιείται μεν διαδικτυακά, αλλά έξω από τα κεντρικά γραφεία της επιχείρησης την ίδια ώρα (στις 10, Χαλκοκονδύλη 30) η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ οργανώνει συλλαλητήριο κατά της ιδιωτικοποίησης. «Ως εργαζόμενοι, είμαστε κομμάτι μιας μεγαλύτερης προσπάθειας που έκανε δυνατή την πρόσβαση των καταναλωτών σε ένα βασικό και απαραίτητο αγαθό, το ηλεκτρικό ρεύμα. Αυτό το αγαθό σήμερα κινδυνεύει… Κανείς μας δεν ξεχνάει τις πολλές προσπάθειες που έγιναν για τη διάλυση και την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. Αυτή, ίσως, είναι η πιο επικίνδυνη», τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΓΕΝΟΠ, που συνεχίζει την καμπάνια της και στα σόσιαλ μίντια με χάσταγκ: #Να_μη_χαθεί_το_Δ_της_ΔΕΗ.

Γ. Αδαμίδης

«Εγκλημα σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος»

Δήλωση του προέδρου της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ Γ. Αδαμίδη στην «Εφ.Συν.»: «Η αναμενόμενη απόφαση της έκτακτης Γενικής Συνέλευσης της ΔΕΗ για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου (ΑΜΚ) με αποκλεισμό του Δημοσίου, δεν είναι μια απλή, τυπική απόφαση με αποκλειστικά χρηματιστηριακό ενδιαφέρον. Η λήψη αυτής της απόφασης θα είναι μια “εγκληματική” ενέργεια σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος και των εκατομμυρίων καταναλωτών της ΔΕΗ σε συνδυασμό με το ξεπούλημα των δικτύων διανομής του ΔΕΔΔΗΕ. Για μια χώρα όπως η δική μας θα σημάνει την απώλεια μιας επιχείρησης που είναι χρήσιμη για την παραγωγική ανασυγκρότηση μετά από μια δεκαετία μνημονίων και εξωτερικού ελέγχου. Αλλά και την “εγκατάλειψη” του κρίσιμου ρόλου που μπορεί να έχει η ΔΕΗ στην παραγωγή και διάθεση ενός βασικού αγαθού όπως είναι το ηλεκτρικό ρεύμα. Ειδικά τώρα, με τις μεγάλες αυξήσεις στις τιμές, είναι σημαντικό να αντιληφθούν στην κυβέρνηση ότι οι αγορές δεν ασκούν κοινωνική πολιτική ούτε ενδιαφέρονται για την πρόσβαση των πολιτών στα αγαθά. Οι ιδιώτες ενδιαφέρονται μόνον για το κέρδος.

»Η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ θα έχει καταστροφικές συνέπειες για το δημόσιο συμφέρον γιατί θα “μεταβιβάσει” τον έλεγχο μιας τεράστιας κρατικής περιουσίας, που δημιουργήθηκε στη διάρκεια των 71 χρόνων της εταιρείας. Υπάρχει κάποιος που πιστεύει ότι το ένα δισεκατομμύριο που αναζητά η διοίκηση και η κυβέρνηση ανταποκρίνεται στην αξία της ΔΕΗ; Οταν μόνον μία μονάδα, η Πτολεμαΐδα 5, έχει κόστος κατασκευής που ξεπερνά το 1,5 δισ. ευρώ;»

«Πρωταθλητές» Ευρώπης στη χονδρική τιμή ρεύματος

Εσπασε το κοντέρ χθες η τιμή χονδρικής ρεύματος στο ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας και για σήμερα έχει πετύχει το απόλυτο πανευρωπαϊκό ρεκόρ με 253,33 ευρώ. Η Ελλάδα είχε τη μεγαλύτερη ημερήσια ποσοστιαία άνοδο χονδρικής τιμής στην Ευρώπη (+8,5%), ενώ σχετικά κοντά, αλλά κάτω από το ελληνικό ρεκόρ, κινήθηκαν οι χονδρικές τιμές ρεύματος στην Ιταλία και την Κροατία, με 252 και 250 ευρώ αντίστοιχα. Εντυπωσιακά χαμηλότερη, στα 153,46 ευρώ, διαμορφώνεται για σήμερα η χονδρική τιμή ρεύματος στη Γερμανία, ενώ η Πολωνία, χάρη στην αύξηση των ροών αερίου από τη Ρωσία αλλά και από τη Νορβηγία, διατηρεί τη χαμηλότερη τιμή (109 ευρώ η μεγαβατώρα). Για την πλήρη απώλεια ελέγχου στην ελληνική αγορά, για την οποία πλέον ακόμη και επιχειρηματικοί φορείς δυσφορούν κατά της κυβέρνησης, είναι χαρακτηριστικό ότι στη διάρκεια της διαπραγμάτευσης στο Χρηματιστήριο Ενέργειας χθες η μέγιστη τιμή έφτασε τα 344 ευρώ η μεγαβατώρα. Η τάση δείχνει ότι η μέση τιμή Οκτωβρίου θα διαμορφωθεί αρκετά πάνω από τα 200 ευρώ τη μεγαβατώρα, με ζοφερές επιπτώσεις και στις λιανικές τιμές ρεύματος.

Σημειωτέον ότι τα άλματα στη χονδρική τιμή καταγράφονται με τους λιγνίτες να περιορίζονται περίπου στο 6,5% στο ενεργειακό μείγμα παραγωγής ρεύματος, αν και το κόστος τους είναι 50% χαμηλότερο από του αερίου, παρά τα δικαιώματα άνθρακα που επιβαρύνουν τις λιγνιτικές μονάδες. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και ισχυροί επίδοξοι ανταγωνιστές της ΔΕΗ, που ευνόησαν τη βίαιη και εσπευσμένη απολιγνιτοποίηση και ήταν οι υποβολείς της κυβερνητικής απόφασης, εισηγούνται τώρα την επανεξέτασή της, ενώ και η ίδια η διοίκηση της ΔΕΗ συμπεριφέρεται σαν να μην πιστεύει το χρονοδιάγραμμα πλήρους απολιγνιτοποίησης μέχρι το 2025.

Οπως κατήγγειλε την περασμένη Κυριακή ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ σε συγκέντρωση στην Πτολεμαΐδα, στελέχη της ΔΕΗ στις λιγνιτικές μονάδες καλούν εργαζόμενους που έχουν δρομολογήσει την ένταξή τους στο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου, να παρατείνουν την παραμονή τους στην επιχείρηση, με την υπόσχεση ότι δεν θα χάσουν τίποτα από τα κίνητρα και τους όρους πρόωρης αποχώρησής τους.

Το σκοτεινό σκηνικό στην παγκόσμια ενεργειακή αγορά συμπληρώνει η διατήρηση του πετρελαίου σε ιστορικά υψηλά επίπεδα (πάνω από τα 84 δολάρια το Brent και τα 82 δολάρια το αμερικανικό αργό), ενώ το αέριο, που θεωρείται η πέτρα του ενεργειακού σκανδάλου, είχε χθες πτώση πάνω από 7%.