Ασύλληπτο
Θετική στον κορωνοϊό για περισσότερους από δύο μήνες παραμένει ασθενής από τη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται ίσως για τη σπανιότερη ανάλογη περίπτωση η οποία έχει παρατηρηθεί στη χώρα μας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η συγκεκριμένη ασθενής νόσησε έπειτα από ταξίδι το οποίο πραγματοποίησε προς τα μέσα Φεβρουαρίου στην Βόρεια Ιταλία. Εκεί, ενώ προετοιμαζόταν να επιστρέψει στην Ελλάδα, και ενώ ακόμη δεν είχε διαπιστωθεί κανένα επιβεβαιωμένο κρούσμα στη γειτονική χώρα, ένα μικροατύχημα την υποχρέωσε να νοσηλευτεί για μερικές ημέρες σε νοσοκομείο στην περιοχή της Λομβαρδίας.
Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, τέθηκε οικειοθελώς σε καραντίνα, φοβούμενη ενδεχόμενη έκθεσή της στον ιό, ο οποίος στο μεταξύ είχε ήδη εξαπλωθεί στη Βόρεια Ιταλία και πράγματι, μετά από λίγες ημέρες παρουσίασε συμπτώματα της νόσου covid-19. Μετέβη στο ΑΧΕΠΑ που είναι το νοσοκομείο αναφοράς όπου παρέμεινε για νοσηλεία. Μάλιστα, χρειάστηκε να νοσηλευτεί για κάποιες ημέρες και στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, μαζί με τον αδελφό της ο οποίος νόσησε στο ίδιο ταξίδι, αλλά δυστυχώς εκείνος κατέληξε.
Έπειτα από αρκετό καιρό νοσηλείας, και ενώ είχαν υποχωρήσει όλα τα συμπτώματα, η ασθενής επέστρεψε στο σπίτι της όπου εξακολουθεί να παραμένει σε καθεστώς καραντίνας, παρακολουθούμενη στενά από το νοσοκομείο.
Το παράδοξο είναι πως, ενώ έχουν περάσει περισσότεροι από δύο μήνες από τότε που νόσησε και αρκετός καιρός μετά τη νοσηλεία της στο ΑΧΕΠΑ, τα αποτελέσματα του μοριακού ελέγχου στον οποίο υποβάλλεται εξακολουθούν να βγαίνουν θετικά στον ιό. Το γεγονός επιβεβαίωσε, ο Συμεών Μεταλλίδης, αναπληρωτής καθηγητής Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας του ΑΠΘ και γιατρός στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ. Σημείωσε, δε, πως υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις που εξακολουθούν να διατηρούν ιϊκό φορτίο, όχι βεβαίως για τόση μακρά περίοδο όσο η συγκεκριμένη ασθενής.
“Δεν είμαστε σε θέση να απαντήσουμε για ποιο λόγο συμβαίνει αυτό. Οι άνθρωποι αυτοί τους οποίους παρακολουθούμε στενά, αποτελούν κομμάτι έρευνας μέσα από την οποία θα προκύψουν οι απαντήσεις. Σήμερα, όμως, δεν γνωρίζουμε για ποιο λόγο μπορεί να συμβαίνει αυτό, εάν οφείλεται στο γενετικό προφίλ κάποιων ασθενών ή σε άλλους παράγοντες”, σημειώνει.
Ερωτηθείς ο κ. Μεταλλίδης για το εάν οι συγκεκριμένοι ασθενείς μπορούν, μετά τόσο χρονικό διάστημα, να μεταδώσουν τη νόσο ανέφερε πως “προς το παρόν δεν υπάρχει ασφαλής απάντηση σε αυτό. Οι άνθρωποι αυτοί εξυπακούεται ότι παραμένουν σε καραντίνα από την οποία θα αποδεσμευτούν όταν θα υπάρξουν δύο διαδοχικά αρνητικά αποτελέσματα των τεστ στα οποία υποβάλλονται τακτικά”.
Υπενθυμίζεται ότι ένα ανάλογο περιστατικό υπάρχει και στην Κρήτη όπου ένας άνδρας παραμένει θετικός στον κορωνοϊό εδώ και ενάμιση μήνα. Σύμφωνα με τον καθηγητή Κλινικής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Γιώργο Σουρβίνο, το άτομο αυτό υποβάλλεται σε διαδοχικά τεστ και παραμένει σε κατ’ οίκον περιορισμό έως ότου αποτινάξει από πάνω του τον κορωνοϊό.
Πηγή: voria.gr