«Στόχος μας είναι στις 9 Σεπτεμβρίου 2020 να πραγματοποιήσουμε μία αποφασιστική πορεία στη Σμύρνη, εκεί όπου πετάξαμε τον εχθρό στη θάλασσα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μπαχτσελί

Μετά τα λόγια (το περασμένο Σάββατο), ο ηγέτης των Τούρκων εθνικιστών, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, περνάει τώρα και σε πράξεις αμφισβήτησης του καθεστώτος των Δωδεκανήσων, ανακοινώνοντας πορεία στη Σμύρνη, ζητώντας την «ανεξαρτησία» των νησιών από τον… ελληνικό ζυγό. Στις 9 Σεπτεμβρίου στις 09:00 το πρωί, ο εταίρος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καλεί σε πορεία διαμαρτυρίας στη Σμύρνη, ζητώντας την επανεξέταση του νομικού καθεστώτος των Δωδεκανήσων, κάτι που είχε ζητήσει για πρώτη φορά το περασμένο Σάββατο.

«Πρώτον, ο στόχος μας είναι ότι στις 9 του 9ου μήνα του χρόνου και στις 9 η ώρα, δηλαδή στις 9 Σεπτεμβρίου 2020, να πραγματοποιήσουμε μία αποφασιστική πορεία στη Σμύρνη, εκεί όπου πετάξαμε τον εχθρό στη θάλασσα, ζητώντας την ανεξαρτησία των Δωδεκανήσων», δήλωσε ο Τούρκος εθνικιστής, ο οποίος το περασμένο Σάββατο είχε ζητήσει την επανεξέταση του καθεστώτος κυριαρχίας των Δωδεκανήσων.

«Λαμβάνοντας υπόψη τα γεωγραφικά, πολιτικά και άλλα χαρακτηριστικά των Δωδεκανήσων, θα αναζωογονήσει τις ελπίδες για ειρήνη και σταθερότητα στο Αιγαίο και θα αντισταθμίσει την αδικία εναντίον της χώρας μας, αν εξεταστεί πάλι το νομικό καθεστώς τους», είχε δηλώσει. Λίγο νωρίτερα, κι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Φουάτ Οκτάι, είχε αμφισβητήσει τη συνθήκη των Παρισίων το 1947, με την οποία παραχωρήθηκαν τα Δωδεκάνησα στην Ελλάδα από την Ιταλία.

Ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί χαρακτήρισε το ζήτημα των Δωδεκανήσων «μία πληγή που αιμορραγεί» για το τουρκικό έθνος, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι «αυτά τα νησιά μας έφυγαν από τα χέρια μας άδικα, ξεδιάντροπα και παράνομα. Το καθεστώς των νησιών των Δωδεκανήσων πρέπει να επανεξεταστεί». «Η Ελλάδα και οι τύραννοι αφέντες της θέλουν να μας περικυκλώσουν, αλλά έχουν τεκμηριώσει το κενό ιδιοκτησίας αυτών των νησιών. Η Τουρκία έχει δικαίωμα στα Δωδεκάνησα, έχει αναμνήσεις και ίχνη, που δεν σβήνουν», συμπλήρωσε.

Τηλεφωνική επικοινωνία Τσαβούσογλου – Μπορέλ

Την ίδια ώρα, τηλεφωνική επικοινωνία είχαν το βράδυ της Κυριακής 30 Αυγούστου ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με τον ύπατο εκπρόσωπο της Ε.Ε. για τις Εξωτερικές Υποθέσεις, Ζοζέπ Μπορέλ.

Σύμφωνα με τουρκικές διπλωματικές πηγές, Τσαβούσογλου και Μπορέλ συζήτησαν το θέμα της Ανατολικής Μεσογείου.

 104 total views,  2 views today