28 Μαρτίου, 2024

Τουρκία: Πολύ άρρωστος ο Ερντογάν για να συνεχίσει να είναι πρόεδρος, σύμφωνα με έγκυρο περιοδικό

Τουρκία: Πολύ άρρωστος ο Ερντογάν για να συνεχίσει να είναι πρόεδρος, σύμφωνα με έγκυρο περιοδικό

Στο δημοσίευμα παρουσιάζονται και οι πιθανοί διάδοχοι του Τούρκου προέδρου

Με την κατάσταση της υγείας του προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ασχολούνται πολλά ξένα έντυπα τελευταία, μετά από πρόσφατα περιστατικά που υποδεικνύουν πιθανή επιδείνωση της κατάστασης του Τούρκου προέδρου.

Σε δημοσίευμα του Foreign Policy αναφέρεται ότι «μπορεί να είναι πολύ άρρωστος για να συνεχίσει να ηγείται της Τουρκίας». Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, ο Ερντογάν μπορεί να είναι πολύ άρρωστος για να θέσει υποψηφιότητα για επανεκλογή.

capture.jpg

Τα περιστατικά που πυροδότησαν τις φήμες

Στο Foreign Policy αναφέρονται και κάποια περιστατικά που έχουν δει, τους τελευταίους μήνες, το φως της δημοσιότητας, στα οποία ο Τούρκος πρόεδρος δεν δείχνει καλά. Σε ένα από αυτά, ο ίδιος χρειάζεται τη βοήθεια μίας γυναίκας για να κατέβει μία σκάλα.

Στο δεύτερο, κατά την επίσκεψή του στο μαυσωλείο του Κεμάλ Ατατούρκ, ο Ερντογάν δείχνει ζαλισμένος και μπερδεύει τα λόγια του.

Ποιους κατονομάζει το δημοσίευμα πιθανούς αντικαταστάτες του

Το Foreign Policy αναφέρεται και σε σενάρια διαδοχής του Ερντογάν, κατονομάζοντας τον Χουλουσί Ακάρ ως πιθανότερο αντικαταστάτη του.

«Υπό αυτές τις συνθήκες, αξίζει να εξεταστεί το ενδεχόμενο άλλος ισχυρός άνδρας να κυβερνήσει μια Τουρκία μετά τον Ερντογάν, ίσως σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Μεταξύ των ισχυρότερων προσωπικοτήτων στην Τουρκία, εκτός από τον Ερντογάν, είναι ο επικεφαλής των πληροφοριών Χακάν Φιντάν, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Χουλουσί Ακάρ και ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού. Από τους τρεις, ο Ακάρ φαίνεται να είναι σε καλύτερη θέση για να αναλάβει ηγεσία. Ο Φιντάν είναι πολύ γνωστός στους Τούρκους, αλλά λειτουργεί κυρίως πίσω από τις κλειστές πόρτες της Εθνικής Οργάνωσης Πληροφοριών», σημειώνεται.

«Φυσικά, δεν υπάρχει τρόπος να γνωρίζουμε την πραγματική κατάσταση της υγείας του Ερντογάν ή ποιος μπορεί να τον διαδεχθεί», αναφέρεται, παρότι σύμφωνα με αναλυτές ο ίδιος θα διεκδικήσει τις εκλογές του 2023.

«Εάν δεν το κάνει, η τουρκική πολιτική μπορεί να επιστρέψει σε κάτι που μοιάζει με το status quo ante, ή οι ρωγμές στο AKP μπορεί να παρουσιάσουν ευκαιρίες για την αντιπολίτευση, ή η χώρα να γίνει πιο ασταθής ή κάτι άλλο να συμβεί», προσθέτει.

Φαβορί θα μπορούσε να είναι και ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, Έκρεμ Ιμάμογλου, ο οποίος στις δημοτικές εκλογές κέρδισε έναν πρώην πρωθυπουργό του ΑΚΡ δύο φορές. Ο ομόλογός του στην Άγκυρα, Μανσούρ Γιαβάς, θεωρείται επίσης πολύ καλός πολιτικός. Και μετά υπάρχει η Μεράλ Ακσενέρ, ηγέτης του IYI Parti που έχει τη φήμη της σκληρής πολιτικού, σαν τη Μάργκαρετ Θάτσερ.