19 Απριλίου, 2024

Το… τραβάει και πάλι ο Τραμπ: Απαγορεύει τη μετανάστευση με πρόσχημα τον κορωνοϊό

Βρήκε την αφορμή που έψαχνε

Ο Ντόναλντ Τραμπ έψαχνε ίσως ένα πρόσχημα, ώστε να σταματήσει τη μετανάστευση στις ΗΠΑ και, κάπως έτσι, ο Αμερικανός πρόεδρος εξήγγειλε την προσωρινή αναστολή της διαδικασίας, υπογράφοντας σχετικό εκτελεστικό διάταγμα, με αφορμή την πανδημία του κορωνοϊού.

Ο ίδιος, βέβαια, για ακόμη μια φορά είναι στο επίκεντρο της επικαιρότητας, με τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας του να… δίνουν ρεσιτάλ και να μιλούν τώρα για πρόβλημα υγείας του Κιμ Γιονγκ Ουν.

Εξαιτίας «της επίθεσης του αόρατου εχθρού και της ανάγκης να προστατευθούν οι θέσεις εργασίας των σπουδαίων Αμερικανών πολιτών μας, θα υπογράψω εκτελεστικό διάταγμα για την προσωρινή αναστολή της μετανάστευσης προς τις ΗΠΑ», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter που προτιμά ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος, πληκτρολογώντας τη λέξη «σπουδαίων» με κεφαλαία γράμματα για έμφαση, όπως συνηθίζει.

Ο κωρονοϊός, ο «αόρατος εχθρός» όπως τον περιέγραψε ο Τραμπ, έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 42.000 ανθρώπους στις ΗΠΑ, ενώ έχουν επιβεβαιωθεί 766.660 κρούσματα μόλυνσης. Περίπου 22 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν χάσει τη δουλειά τους εξαιτίας του αντίκτυπου της πανδημίας στην οικονομία.

Ο Αμερικανός πρόεδρος δεν έδωσε καμία λεπτομέρεια για το πώς εννοεί να εφαρμόσει το μέτρο, ή για πόσο.

Έχει ήδη από τον Ιανουάριο επιβάλλει περιορισμούς στην είσοδο στη χώρα ταξιδιωτών από την Κίνα, όπου εμφανίστηκε για πρώτη φορά ο SARS-CoV-2 τον Δεκέμβριο, προτού απαγορεύσει τα ταξίδια από τις περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα μέσα Μαρτίου, όταν η Γηραιά Ήπειρος είχε πλέον μετατραπεί στη βασική εστία της πανδημίας.

Ο Τραμπ μοιάζει εξάλλου να ανυπομονεί να τελειώσουν τα περιοριστικά μέτρα που χρησιμοποιούνται για να αποτραπεί η εξάπλωση της ασθένειας COVID-19. Ενεθάρρυνε τις διαδηλώσεις αγανακτισμένων πολιτών εναντίον των μέτρων που έχουν τεθεί σε εφαρμογή στις περισσότερες πολιτείες και κατέστησε σαφές πως θα ενέκρινε την άρση των περιορισμών, τουλάχιστον σε κάποιες πολιτείες.

Ο 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ, που θα διεκδικήσει την επανεκλογή του φέτος, θέτει στο επίκεντρο της τρέχουσας προεκλογικής του εκστρατείας, όπως και της προηγούμενης, το ζήτημα του περιορισμού της μετανάστευσης.