19 Απριλίου, 2024

Το πρώτο μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη για την παραμονή Μακρόν στον γαλλικό «θρόνο»

Το πρώτο μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη για την παραμονή Μακρόν στον γαλλικό «θρόνο»

Τι σημείωσε ο πρωθυπουργός για το αποτέλεσμα των εκλογών στη Γαλλία

Μήνυμα στο Twitter λίγο μετά τα αποτελέσματα των πρώτων exit polls για τις γαλλικές εκλογές έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στο μήνυμα του, το οποίο είναι γραμμένο στα Γαλλικά τονίζει, «συγχαρητήρια Εμανουέλ Μακρον! Μια σημαντική νίκη για την Γαλλία, την Ευρώπη, την Δημοκρατία!».

Γαλλικές εκλογές – Exit Polls: Θρίαμβος Εμανουέλ Μακρόν με 58,2 % έναντι της Μαρίν Λεπέν

Την επανεκλογή του Εμανουέλ Μακρόν στον γαλλικό «θρόνο» με άνετη νίκη έδειξε το exit poll. Προηγείται με 16 μονάδες έναντι της Μαρίν Λεπέν.

Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας για δεύτερη συνεχόμενη φορά εκλέγεται ο Εμανουέλ Μακρόν, όπως δείχνουν τα αποτελέσματα των exit polls. Ο Γάλλος πρόεδρος εξασφαλίζει την παραμονή του στην εξουσία για άλλα πέντε χρόνια με μεγάλη νίκη, που κυμαίνεται στο 58%. Ο Μακρόν κατάφερε να προηγηθεί με 16 μονάδες έναντι της ακροδεξιάς υποψηφίου Μαρίν Λεπέν.

Σε κάθε περίπτωση, ο Εμανουέλ Μακρόν γίνεται ο πρώτος πρόεδρος που καταφέρνει να επανεκλεγεί εδώ και 20 χρόνια. Τελευταία φορά, ήταν το 2002, όταν ο Ζακ Σιράκ επανεξελέγη κερδίζοντας τον πατέρα της Μαρίν Λεπέν, Ζαν Μαρί Λεπέν.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Τηλεφωνική επικοινωνία Ερντογάν-Ζελένσκι για τις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία

Έτοιμη να παράσχει κάθε δυνατή βοήθεια κατά τη διάρκεια της διαπραγματευτικής διαδικασίας μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας είναι η Τουρκία. Αυτό ξεκαθάρισε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας.

Ο Ερντογάν είπε ότι η απομάκρυνση των τραυματιών και αμάχων από τη Μαριούπολη πρέπει να διασφαλιστεί, προσθέτοντας πως βλέπει καταρχήν θετικά να αναλάβει η Τουρκία τον ρόλο της εγγυήτριας χώρας. Η Ουκρανία επιδιώκει να της δοθούν εγγυήσεις ασφαλείας από διάφορες χώρες κατά τη διάρκεια των συνομιλιών.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ουκρανίας δήλωσε σήμερα ότι συνομίλησε με τον Ερντογάν, ενόψει των συνομιλιών του με τον Βλαντίμιρ Πούτιν

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε πως εκείνος και ο Ερντογάν συζήτησαν την ανάγκη άμεσης εκκένωσης των αμάχων από τη Μαριούπολη, μεταξύ άλλων από το εργοστάσιο Αζοφστάλ και την ανταλλαγή των Ουκρανών στρατιωτών που έχουν οχυρωθεί στο εργοστάσιο.

ζελενσκι-ερντογαν

Ρωσικό «σφυροκόπημα» και ανήμερα του Πάσχα – Έκκληση ΟΗΕ για εκεχειρία στη Μαριούπολη

Το πιο δύσκολο Πάσχα ζει φέτος η Ουκρανία. Οι μάχες μεταξύ των ρωσικών δυνάμεων και του ουκρανικού στρατού συνεχίζονται για 60ή ημέρα. Τουλάχιστον οκτώ είναι οι νεκροί από τη ρωσική πυραυλική επίθεση το Μεγάλο Σάββατο στην Οδησσό.

Στο Κίεβο μεταβαίνει ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν. Πρόκειται για την πρώτη επίσημη επίσκεψη εκπροσώπων της αμερικανικής κυβέρνησης στην Ουκρανία από τις 24 Φεβρουαρίου.

Έκκληση ΟΗΕ για «άμεση» εκεχειρία στη Μαριούπολη

Ο ΟΗΕ απηύθυνε έκκληση για την εφαρμογή μιας «άμεσης» εκεχειρίας στη Μαριούπολη, προκειμένου να επιτραπεί η εκκένωση περίπου 100.000 αμάχων, που παραμένουν εγκλωβισμένοι σε αυτό το ουκρανικό λιμάνι, το οποίο ελέγχει σχεδόν πλήρως ο ρωσικός στρατός, σε ένα δελτίο τύπου του συντονιστή του στην Ουκρανία.

«Χρειάζεται μια κατάπαυση των εχθροπραξιών αμέσως για να σωθούν ζωές. Όσο περισσότερο περιμένουμε, τόσες περισσότερες ζωές απειλούνται. Πρέπει να επιτραπεί να απομακρυνθούν αμέσως, σήμερα. Αύριο θα είναι πάρα πολύ αργά», δήλωσε ο Άμιν Άγουαντ.

Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: POOL ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ/EUROKINISSI