28 Μαρτίου, 2024

Τεράστιο σκάνδαλο: Γέμισαν τα σούπερ μάρκετ με νοθευμένο τρόφιμο. Στη Βουλή το θέμα

Τεράστιο σκάνδαλο: Γέμισαν τα σούπερ μάρκετ με νοθευμένο τρόφιμο. Στη Βουλή το θέμα

Μια «βόμβα»… κοροϊδίας φτάνει σε χιλιάδες τραπέζια καθώς οι καταναλωτές πληρώνουν για φέτα κάτι που δεν την πλησιάζει καν σε σύσταση!

Την ώρα που η φέτα δέχεται τεράστιο ανταγωνισμό από παραποιημένα προϊόντα που διακινούνται ως «feta style» και «feta type», ελληνική εταιρεία φέρεται ότι εξήγαγε στη γερμανική αγορά νοθευμένη φέτα με αγελαδινό γάλα.

Μάλιστα το θέμα έχει πάρει και πολιτικές διαστάσεις, καθώς ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και ΜέΡΑ 25 ζητούν άμεση αντίδραση της ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης με κατάθεση σχετικών ερωτήσεων στη Βουλή.

Αντί για 70% πρόβειο γάλα και 30% κατσικίσιο γάλα, όπως ορίζουν οι εκ νόμου προδιαγραφές για τη φέτα, η ελληνική γαλακτοβιομηχανία, εξήγαγε στη Γερμανία «φέτα» που είχε προσθήκη αγελαδινού γάλακτος, σε ποσοστό από 50% έως 80%!

Τη μαϊμού φέτα αποκάλυψε δειγματοληπτική έρευνα που υλοποίησαν δύο διαφορετικά ανεξάρτητα εργαστήρια στην Γερμανία. Η εν λόγω έρευνα έγινε με πρωτοβουλία εμπορικής επιχείρησης ελληνικών συμφερόντων με έδρα το Αμβούργο.

Τα αποτελέσματα της έρευνας γνωστοποιήθηκαν/καταγγέλθηκαν προς τα αρμόδια ελληνικά θεσμικά όργανα (Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό – ΔΗΜΗΤΡΑ), το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, το ελληνικό προξενείο στη Γερμανία, αλλά και την Διεπαγγελματική Οργάνωση Φέτας και ξεχωριστά σε κάθε μέλος της.

Αφορμή για την έρευνα ήταν η ιδιαίτερα χαμηλή τιμή του προϊόντος, το οποίο διακινούνταν μέσω εκπτωτικής αλυσίδας σούπερ μάρκετ στη Γερμανία. Η τελική τιμή στο σούπερ μάρκετ ήταν 1,39 ευρώ/200 γραμμάρια, δηλαδή 6,95 ευρώ/κιλό και προέκυπτε θέμα αθέμιτου ανταγωνισμού.

Έτσι η εταιρεία πήρε απ’ τα ράφια των σούπερ μάρκετ τυχαία σφραγισμένα δείγματα στην αρχική συσκευασία και τα έστειλε για εξέταση σε δύο διαφορετικά διαπιστευμένα και εξειδικευμένα εργαστήρια.

Το προϊόν, που ήταν σε ειδικές συσκευασίες τεμαχισμένο σε άλμη, αποσύρθηκε από τα ράφια των γερμανικών σούπερ μάρκετ.

Νοθευμένη φέτα: Ελεγχοι από τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ

Τα στοιχεία της καταγγελίας επιβεβαιώθηκαν από τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ και σύμφωνα με ανακοίνωση του Οργανισμού διατάχθηκε η διενέργεια επιτόπιου, αιφνιδιαστικού ελέγχου στις εγκαταστάσεις της καταγγελλόμενης εταιρείας παραγωγής τυροκομικών προϊόντων.

Για το σκοπό αυτό οργανώθηκε τριμελές κλιμάκιο από έμπειρους ελεγκτές του Οργανισμού, το οποίο την Παρασκευή 12 Μαρτίου διενήργησε επιτόπιο έλεγχο στις εγκαταστάσεις της υπό έλεγχο εταιρείας. Το κλιμάκιο συνέλεξε στοιχεία και δείγματα προϊόντων, σύμφωνα με το σχέδιο ελέγχου που είχε συνταχθεί με βάση το περιεχόμενο της καταγγελίας.

Η αξιολόγηση των στοιχείων και των ευρημάτων είναι υπό εξέλιξη και πολύ σύντομα αναμένονται τα σχετικά αποτελέσματα, τα οποία θα καθορίσουν τις επόμενες ενέργειες.

Από την πλευρά της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας ζητήθηκε από την καταγγελθείσα εταιρεία να τοποθετηθεί επίσημα επί του θέματος, το οποίο και έκανε.

Στο πλαίσιο αυτό, αποφασίστηκε, σύμφωνα με την Οργάνωση, η σύσταση 3μελούς επιτροπής η οποία θα διερευνήσει σε βάθος το θέμα με ειλικρίνεια και σεβασμό απέναντι στο σύνολο του κλάδου και θα καταλήξει σε πόρισμα το αμέσως επόμενο διάστημα.

Να σημειωθεί ότι η καταγγελλόμενη εταιρεία συμμετείχε στη Διεπαγγελματική Οργάνωση Φέτας και της ζητήθηκε η παραίτηση της, η οποία και τελικά υποβλήθηκε.

Μάλιστα σε δήλωση του ο Πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας, Ιωάννης Βιτάλης ανέφερε:

«Επιδίωξή μας είναι η διασφάλιση του καταναλωτή και η προστασία του εθνικού μας προϊόντος στην Ελλάδα και το Εξωτερικό και κυρίως η βιωσιμότητα των υγιών ελληνικών κτηνοτροφικών και τυροκομικών μονάδων που παλεύουν να επιβιώσουν σε έναν δυσμενή αθέμιτο ανταγωνισμό. Ο ρόλος μας είναι και θα είναι πάντοτε άμεσος στην αντιμετώπιση των νοθευμένων προϊόντων και σύννομος με τους κανόνες».