28 Μαρτίου, 2024

Τελειώνουν κρέατα, κοτόπουλα αυγά, πατάτες: Πού εντοπίζονται ελλείψεις, τι μας περιμένει

Τελειώνουν κρέατα, κοτόπουλα αυγά, πατάτες: Πού εντοπίζονται ελλείψεις, τι μας περιμένει

Τρόφιμα: Η επισιτιστική κρίση «φουντώνει». Μπέργκερς χωρίς μαρούλι και κοτοπουλάδικα χωρίς… κοτόπουλο. Ελλείψεις σε κρέατα, αυγά, λαχανικά. Τα χειρότερα είναι μπροστά.

Συνεχίζονται τα πρωτοφανή περιστατικά ελλείψεων στην διατροφική αλυσίδα, καθώς αλυσίδες ταχυφαγείων δεν έχουν πλέον ούτε τα βασικά!

Η παγκόσμια επισιτιστική κρίση συνεχίζεται καθώς πλέον οι αλυσίδες fast food δεν έχουν ούτε τα βασικά, με χαρακτηριστικότερο το παράδειγμα των KFC, του διασημότερου κοτοπουλάδικου του πλανήτη, το οποίο δεν έχει πλέον… κοτόπουλα!

Είναι τέτοια η κατάσταση στην εφοδιαστική αλυσίδα, που οι Αρχές των ΗΠΑ για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα στην έλλειψη βρεφικού γάλακτος, ζήτησαν από τους καταναλωτές να μην προβαίνουν σε αυτοσχέδιες συνταγές

Η πρώτη ανάγνωση αναφέρει πως ο πόλεμος της Ουκρανίας έφερε τον πλανήτη στα όρια της επισιτιστικής κρίσης, ωστόσο από το 2020 και την πανδημία του κορονοϊού είχε διαφανεί το πρόβλημα.

Τρόφιμα: Ποια είναι όμως τα είδη που έχουν σημάδια… εξαφάνισης;

Μαρούλια

Μόλις σήμερα, η γνωστή αμερικανική αλυσίδα γρήγορου φαγητού, KFC, ανακοίνωσε ότι στα καταστήματά της στην Αυστραλία αντικαθιστά το μαρούλι με λάχανο ή ένα μείγμα λάχανου με μαρούλι, εξαιτίας της έλλειψης που υπάρχει στη χώρα.

Ο λόγος της έλλειψης μαρουλιών είναι οι πλημμύρες που χτύπησαν τη Νέα Νότια Ουαλία και το Κουίνσλαντ, δηλαδή περιοχές με μεγάλες καλλιεργήσιμες εκτάσεις. Φωτογραφίες Αυστραλών πολιτών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έδειχναν τα εν λόγω γεωργικά προϊόντα να πωλούνται προς 10 δολάρια Αυστραλίας, τρεις φορές περισσότερο σε σχέση με την κανονική τους τιμή.

Το 2022 σίγουρα δεν είναι και από τις καλύτερες χρονιές για την εν λόγω αλυσίδα στην Αυστραλία. Τον περασμένο Ιανουάριο βρέθηκε αντιμέτωπη με ελλείψεις στο βασικό προϊόν της: το κοτόπουλο. Κι αυτό διότι η εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον στις ανατολικές πολιτείες της χώρας εξανάγκασε κάποιες μονάδες παραγωγής κοτόπουλου να αναστείλουν τη λειτουργία τους.

Πατάτες

Μια άλλη ακόμη μεγαλύτερη αμερικανική αλυσίδα γρήγορου φαγητού η McDonald’s, αντιμετώπισε το πρόβλημα της έλλειψης για άλλο προϊόν και σε άλλη ήπειρο την ασιατική.

Συγκεκριμένα, στις Ιαπωνία και Σιγκαπούρη δεν υπήρχαν επαρκείς προμήθειες πατάτας, ωστόσο ο λόγος σε αυτή την περίπτωση είχε να κάνει με τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Κρέας και αυγά

Έρευνα που διεξήχθη τον περασμένο Φεβρουάριο στις ΗΠΑ, έδειξε ότι πάνω από δύο στους τρεις Αμερικανούς (79%) δεν έχουν καταφέρει να βρουν τα προϊόντα που επιθυμούν στα μανάβικα.

Περισσότεροι από τους μισούς συμμετέχοντες ανέφεραν ότι δυσκολεύονταν ή δεν έβρισκαν καθόλου κρέας και αυγά (καθώς, όπως και στην Αυστραλία, η μετάλλαξη Όμικρον «έκλεισε» αρκετές μονάδες παραγωγής), όπως επίσης και χαρτιά υγείας (δείτε παρακάτω).

Σιτηρά

Στην Ανατολική Ευρώπη εκτυλίσσεται ένας πόλεμος στον οποίο εμπλέκονται η Ρωσία και η Ουκρανία, δύο από τις μεγαλύτερες χώρες-παραγωγούς σιτηρών στον κόσμο και ο πόλεμος έχει περιορίσει τις εξαγωγές τους.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι εξαγωγές σε σιτηρά, σπορέλαια και φυτικά έλαια ανήλθαν σε 1,743 εκατ. τόνους, ωστόσο οι όγκοι συνεχίζουν να είναι σημαντικά χαμηλότεροι από τις εξαγωγές τον Μάιο του 2021.

Μια εξέλιξη που διόγκωσε ακόμη περισσότερο το πρόβλημα με τα σιτηρά ήταν η απόφαση της Ινδίας να αναστείλει τις εξαγωγές της, προκειμένου να εξασφαλίσει τη διατροφική της ασφάλεια.

Βρεφικό γάλα

Μόλις τον Μάιο, δημοσιεύματα ανέφεραν ότι στις ΗΠΑ δεν επαρκούσε το βρεφικό γάλα να καλύψει τις ανάγκες της ζήτησης. Στις αρχές Μαΐου οι προμήθειες στα καταστήματα ήταν κατά 43% λιγότερες και κάποιοι γονείς ανέφεραν ότι βιώναν μια κόλαση.

Σε αυτή την περίπτωση το πρόβλημα προκλήθηκε από το κλείσιμο εργοστασίου της Abbott Laboratories, εταιρείας βρεφικών τροφών. Το κλείσιμο ήρθε ως συνέπεια ομοσπονδιακής έρευνας μετά από περιστατικά βακτηριακών λοιμώξεων σε τέσσερα νεογέννητα, τα δύο εκ των οποίων κατέληξαν.

Ωστόσο, η αγορά των βρεφικών τροφών σε παγκόσμιο επίπεδο ήδη υπέφερε από τα προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες και η εξέλιξη αυτή στις ΗΠΑ επέτεινε τη δυσχερή κατάσταση.

Ζάχαρη

Το προβλήματα στην παγκόσμια αγορά ζάχαρης προκύπτουν από τη χώρα με τη μεγαλύτερη παραγωγή στον κόσμο: τη Βραζιλία. Οι ντόπιοι παραγωγοί ζαχαροκάλαμου διοχετεύουν μεγαλύτερο μέρος του εμπορεύματός τους για την παραγωγή αιθανόλης (ως βιοκαύσιμο), καθότι η πώληση στην αγορά αυτή είναι πιο επικερδής γι αυτούς. Ήδη η τιμή της ζάχαρης έχει ακριβύνει και οι μειωμένες προμήθειες αναμένεται να οδηγήσουν σε περαιτέρω αύξηση.

Προϊόντα χαρτιού

Στην κατηγορία αυτή τα προβλήματα έκαναν την εμφάνισή τους από την έναρξη της πανδημίας. Ο εγκλεισμός των ανθρώπων μείωσε μεν τη ζήτηση για χαρτιά υγείας στις επιχειρήσεις, αύξησε όμως κατακόρυφα τη ζήτηση των νοικοκυριών. Και πλέον, ο πόλεμος στην Ουκρανία κάνει τα πράγματα ακόμη χειρότερα.

Τρόφιμα: Ξέρεις τι τρως; Δείτε από πού φτάνουν τα τρόφιμα στο ψυγείο και το πιάτο μας

Ο παγκόσμιος χάρτης της παραγωγής. Από πού έρχονται τα τρόφιμα στο ψυγείο μας; Όσα πρέπει να ξέρετε για αυτά που βάζουμε στο πιάτο μας.

Ο αγροτικός τομέας, ένας από του πιο θεμελιώδεις οικονομικούς κλάδους – για την ανάπτυξη και διεθνές εμπόριο – απειλείται συνεχώς, είτε πρόκειται για τα χτυπήματα της κλιματικής αλλαγής, είτε για τους τριγμούς που προκάλεσε η πανδημική κρίση και βέβαια τους τελευταίους μήνες βρίσκεται αντιμέτωπος με τις επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Εξετάζοντας κανείς τον δαίδαλο της προέλευσης, της παραγωγής και του δικτύου εξαγωγής τροφίμων, μπορεί να βγάλει ορισμένα συμπεράσματα για το αποτύπωμα που αφήνει η κάθε κρίση στον αγροτικό τομέα.

Σύμφωνα με σχετική έρευνα από το University of the Potomac της πόλης της Ουάσιγκτον, τα αγροτικά προϊόντα που παράγονται περισσότερο παγκοσμίως είναι το αγελαδινό γάλα (κορυφαίο προϊόν σε 37 χώρες), το ζαχαροκάλαμο, το καλαμπόκι, το σιτάρι (κορυφαίο προϊόν σε 14 χώρες) και το ρύζι.

Οι κορυφαίοι παραγωγοί τροφίμων στον κόσμο είναι η Κίνα, οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Βραζιλία και η Ινδία, οι οποίες συγκαταλέγονται παράλληλα και στις 10 κορυφαίες χώρες όσον αφορά τις εξαγωγές.

Όπως διαφαίνεται και από τον παρακάτω χάρτη, διαφορετικές περιοχές του κόσμου παράγουν βέβαια και διαφορετικά τρόφιμα. Λόγω της παγκοσμιοποίησης και του δικτύου εξαγωγών, περίπου τα δύο τρίτα των προϊόντων που θεωρούνται θεμελιώδη στις εθνικές κουζίνες διεθνώς έχουν αρχική προέλευση από κάποια απομακρυσμένη περιοχή.

Ενδεικτικά, οι ντομάτες έχουν αρχική προέλευση από τις Άνδεις, ωστόσο οι μεγαλύτεροι παραγωγοί ντομάτας σήμερα είναι η Κίνα, η Ινδία και η Τουρκία και ο μεγαλύτερος εξαγωγός είναι η Ολλανδία, ενώ αποτελεί βασικό συστατικό της εθνικής κουζίνας σε χώρες κατά μήκος του πλανήτη.