Τέλειο σπιτικό ψωμί χωρίς ζύμωμα; Κι όμως γίνεται!

Τέλειο σπιτικό ψωμί χωρίς ζύμωμα; Κι όμως γίνεται!

Υλικά

• 3 φλιτζάνια του τσαγιού αλεύρι

• 1 3/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

• 1/2 κουταλάκι του γλυκού ξηρή μαγιά (στιγμή)

• 1 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού νερό σε θερμοκρασία δωματίου

Εκτέλεση

1. Σε ένα μεγάλο μπολ αναμειγνύετε το αλεύρι, το αλάτι και τη μαγιά. Προσθέτετε το νερό και χρησιμοποιώντας μια σπάτουλα ή μια ξύλινη κουτάλα, ανακατεύετε μέχρι να ομοιογενοποιηθούν τα υλικά. Η ζύμη θα είναι κολλώδης, μην ανησυχησέτε, έτσι πρέπει.

2. Καλύπτετε το μπολ με πλαστική μεμβράνη και αφήνετε το μείγμα στον πάγκο ή τον (σβηστό) φούρνο για 12 έως 18 ώρες.

3. Προθερμάνετε το φούρνο στους 220° C και βάζετε τη γάστρα να ζεσταίνετε.

4. Αλευρώνετε καλά τα δάχτυλά σας και πασπαλίζετε με λίγο αλεύρι και τη ζύμη. Με τα χέρια και τη βοήθεια μιας σπάτουλας μεταφέρετε τη ζύμη σε ένα κομμάτι αντικολλητικό χαρτί επίσης αλευρωμένο. Δίνετε στη ζύμη σχήμα μπάλας. Όπως είναι -μαζί με το αντικολλητικό χαρτί- την τοποθετείτε προσεκτικά στη ζεστή γάστρα.

5. Χαράσσετε την επιφάνεια και ψήνετε το ψωμί για 30′ με κλειστό το καπάκι της γάστρας και συνεχίζετε το ψήσιμο για άλλα 15? – 20? μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα η επιφάνεια. Αφαιρείτε το ψωμί από τη γάστρα και το αφήνετε να κρυώσει εντελώς πριν το κόψετε και το σερβίρετε.

Tip. Αν δεν έχετε γάστρα… Για να ψήσετε αυτό το εύκολο ψωμί αν δεν έχετε γάστρα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα πυρίμαχο σκεύος με ψηλά τοιχώματα και καπάκι ή μια κατσαρόλα με την προϋπόθεση ότι ενδείκνυται για χρήση φούρνου. Εφόσον χρησιμοποιήσετε σκεύος κατασκευασμένο από υλικό που θερμαίνεται γρήγορα (σε αντίθεση με τις μαντεμένιες γάστρες) δε θα το προθερμάνετε στο φούρνο, αλλά θα τοποθετήσετε τη ζύμη μέσα στο κρύο σκεύος.

Exit mobile version