28 Μαρτίου, 2024

Συντριπτικά νέα μέτρα μετά τα 4.696 κρούσματα και επίθεση σοκ στον Βασιλακόπουλο: Τι έρχεται

Συντριπτικά νέα μέτρα μετά τα 4.696 κρούσματα και επίθεση σοκ στον Βασιλακόπουλο: Τι έρχεται

Καμπανάκι από το νέο μαύρο ρεκόρ κρουσμάτων κορονοϊού και την επίθεση στον Θεόδωρο Βασιλακόπουλο με νέα μέτρα να έρχονται ιδίως για τους ανεμβολίαστους.

Οργή υπάρχει μεταξύ των επιστημόνων μετά την επίθεση σοκ στον Θεόδωρο Βασιλακόπουλου επειδή ζήτησε να ελεγχουν τα πιστοποιητικά εμβολιασμού σε ταβέρνα στην Καλαμπάκα.

Νέα μέτρα έρχονται για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης της πανδημίας του κορονοϊού μετά το νέο αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων το οποίο σημειώθηκε το απόγευμα του Σαββάτου με τον ΕΟΔΥ να ανακοινώνει 4.696 σε ένα 24ωρο, την εκτόξευση των ημερήσιων κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη αλλά και το παράλληλο «κοκκίνισμα» της πλειοψηφίας των Περιφερειακών Ενοτήτων στον επιδημιολογικό χάρτη στη Βόρεια Ελλάδα.

Στο πλαίσιο αυτό η Επιτροπή των εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας αναμένεται να συνεδριάσει την Τετάρτη εξετάζοντας τη λήψη νέων μέτρων προκειμένου να ανασχεθεί το πανδημικό κύμα.

Κορυφαίο μέτρο που συζητιέται είναι η υποχρέωση επίδειξης rapid test από ανεμβολίαστους ακόμα και σε εξωτερικούς χώρους.

Στο τραπέζι νέα μέτρα για μεικτούς χώρους

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες η νέα δέσμη περιοριστικών μέτρων αναμένεται να αφορά στους ανεμβολίαστους δεδομένου ότι αποτελούν την κοιννωική ομάδα η οποία κινδυνεύει περισσότερο.

Μεταξύ των μέτρων που συζητούνται και φαίνεται να εξετάζει η κυβέρνηση προς εφαρμογή, είναι να γίνονται περισσότερα τεστ σε εργασιακούς χώρους ωστόσο η στο τραπέζι είναι επιπλέον μέτρα για τους μεικτούς χώρους, χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο να είναι υποχρεωτική η επίδειξη είτε τεστ είτε πιστοποιητικού εμβολιασμού για ανεμβολίαστους ακόμα και στους εξωτερικούς χώρους κάτι το οποίο για παράδειγμα ακολουθείται στη Γαλλία.

 

Νέα κίνητρα λόγω ελλείψεων σε γιατρούς

Την ίδια ώρα δεδομένων των μεγάλων ελλείψεων σε κρίσιμες ιδιότητες γιατρών για τη μάχη με την πανδημία, κατατέθηκε η τροπολογία του υπουργείου Υγείας με την οποία αυξάνονται οι ειδικότητες γιατρών ΕΣΥ που δύνανται -με πρόσθετη αποζημίωση- να μετακινούνται σε άλλα νοσοκομεία του ΕΣΥ για την κάλυψη εφημεριών, λόγω έκτακτων υπηρεσιακών αναγκών. Η μετακίνηση και οι αποζημιώσεις θα αφορούν στους ιατρούς κλάδου ΕΣΥ ειδικότητας, όχι μόνο αναισθησιολογίας, αλλά και παθολογίας και πνευμονολογίας-φυματιολογίας.

Η τροπολογία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών & Μεταφορών για την εκπαίδευση και εξέταση των υποψήφιων οδηγών, το οποίο εισάγεται, προς συζήτηση και ψήφιση στην ολομέλεια της Βουλής, την ερχόμενη Τετάρτη, 3 Νοεμβρίου 2021.

Τα κίνητρα για τους γιατρούς

Συγκεκριμένα, αυξάνονται οι ειδικότητες ιατρών κλάδου ΕΣΥ που δύνανται να μετακινούνται σε νοσοκομεία της ίδιας ή άλλης ΥΠΕ και ιδιωτών ιατρών που δύνανται να παρέχουν υπηρεσίες στα νοσοκομεία του ΕΣΥ για την κάλυψη εφημεριών, λόγω έκτακτων υπηρεσιακών αναγκών.

Προβλέπεται μάλιστα ότι αποζημιώνονται, για χρονικό διάστημα έως την 31η.3.2022, κατά παρέκκλιση των κείμενων διατάξεων και καθ’ υπέρβαση της ανά βαθμό προβλεπόμενης ανώτατης μηνιαίας αποζημίωσης για ενεργό εφημεριακή απασχόληση, με το ποσό των διακοσίων πενήντα (250) ευρώ ανά εφημερία, οι ενεργές εφημερίες των ιατρών κλάδου ΕΣΥ ειδικότητας αναισθησιολογίας, παθολογίας και πνευμονολογίας καθώς και των υπηρετούντων σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) ιατρών κλάδου ΕΣΥ, που πραγματοποιούνται καθ’ υπέρβαση του ανώτατου προβλεπόμενου ανά βαθμό και ζώνη αριθμού ενεργών εφημεριών, λόγω των έκτακτων συνθηκών που προκαλεί η διάδοση της πανδημίας του κορονοϊού COVID-19.

Ως ανώτατο όριο δαπάνης ορίζεται το ποσό των δύο εκατομμυρίων (2.000.000) ευρώ, για την κάλυψη των ως άνω εφημεριών, για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο 2021, ενώ με ΚΥΑ προσδιορίζεται το ύψος της δαπάνης για το χρονικό διάστημα από 1.1.2022 έως 31.3.2022. καθώς και επιμέρους σχετικά ζητήματα (κατανομή ποσού, διαδικασία, έλεγχος διάθεσής του κ.λπ.).