29 Μαρτίου, 2024

Συντάξεις 2023: Ποιοι θα δουν αυξήσεις έως και μία επιπλέον σύνταξη τον χρόνο. Παραδείγματα

Συντάξεις 2023: Ποιοι θα δουν αυξήσεις έως και μία επιπλέον σύνταξη τον χρόνο. Παραδείγματα

Ποιοι θα δουν αυξήσεις στις συντάξεις από 1/1/23;

Οι εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου ότι ο μέσος πληθωρισμός για το σύνολο της χρονιάς θα συγκρατηθεί φέτος στην περιοχή του 5-6% θα πέσουν έξω.

Οι αναλυτές πιστεύουν ότι από τη στιγμή που ανακοινώνεται πληθωρισμός της τάξεως του 12% μέσα στην εβδομάδα για τον μήνα Μάιο, πολύ δύσκολα θα συγκρατηθεί η χρονιά κάτω από το 7-8% καθώς και τον Ιούνιο, το ράλι συνεχίζεται ειδικά στο μέτωπο των καυσίμων.

Από την άλλη, στο μέτωπο της ανάπτυξης, υπάρχουν ελπίδες ότι το “πραγματικό” ΑΕΠ θα αυξηθεί με ρυθμό κοντά στο 4% λόγω τουρισμού.

Τι ενδιαφέρει αυτό τον συνταξιούχο; Τον ενδιαφέρει και πολύ διότι αν προσθέσει τη μεταβολή του ΑΕΠ μέσα στο 2022 και τον μέσο πληθωρισμό, θα βγάλει και το τελικό ποσοστό αύξησης που θα δει στη σύνταξή του από την 1/1/2023. Ποιο θα είναι το ποσοστό; Το 50% της αύξησης του πληθωρισμού και της αύξησης του ΑΕΠ.

Είναι αυτονόητο ότι για να “κλειδώσει” το τελικό ποσοστό, θα πρέπει να ολοκληρωθεί η χρονιά. Ωστόσο, με την τροπή που έχουν πάρει τα πράγματα είναι σαφές ότι το τελικό ποσοστό αύξησης στις συντάξεις θα κινηθεί κάπου ανάμεσα στο 5-6%. Αυτό το ποσοστό όμως θα αφορά στις ονομαστικές αποδοχές. Το τι θα γίνει σε επίπεδο καθαρών αποδοχών θα εξαρτηθεί και από το αν θα δρομολογηθεί η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης.

Πρακτικά, οι συνταξιούχοι θα χωριστούν στις ακόλουθες κατηγορίες:

  1. Αυτούς που έχουν θετική προσωπική διαφορά –δηλαδή παίρνουν περισσότερα από όσα δικαιούνται βάσει του νέου τρόπου υπολογισμού της σύνταξης– και ταυτόχρονα έχουν μηνιαίες αποδοχές κάτω των 1000 ευρώ τον μήνα. Αυτοί δεν θα δουν καμία αύξηση στη σύνταξή τους.

  2. Αυτούς που έχουν θετική προσωπική διαφορά αλλά λαμβάνουν σύνταξη πάνω από 1000 ευρώ το μήνα. Αυτοί θα έχουν ένα μικρό όφελος στα καθαρά εξαιτίας της κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης.

  3. Αυτούς που έχουν μηδενική ή αρνητική προσωπική διαφορά και σύνταξη κάτω από 1000 ευρώ τον μήνα. Αυτοί θα πάρουν την αύξηση του 6-7% στις ονομαστικές αποδοχές τους, δεν θα δουν όμως επιπλέον όφελος από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης.

  4. Η 4η ομάδα είναι αυτή στην οποία ανήκουν όσοι και έχουν αρνητική ή μηδενική προσωπική διαφορά και όσοι έχουν σύνταξη άνω των 1000 ευρώ τον μήνα. Είναι οι πιο κερδισμένοι καθώς και αύξηση στην ονομαστική τους σύνταξη θα δουν και μείωση των κρατήσεων λόγω της εισφοράς αλληλεγγύης.

Παραδείγματα

Από την θεωρία στην πράξη. Το τι σημαίνει σε πραγματικούς όρους η όλη αλλαγή, φαίνεται από τα ακόλουθα παραδείγματα:

  1. Συνταξιούχος έχει αρνητική προσωπική διαφορά και σήμερα λαμβάνει 800 ευρώ μεικτά ως σύνταξη ενώ τα καθαρά του περιορίζονται στα 792,75 ευρώ, μετά την αφαίρεση του φόρου εισοδήματος. Αν γίνει αύξηση 7% από 1/1/2023, τότε οι καθαρές αποδοχές θα αυξηθούν στα 840,76 ευρώ. Δηλαδή ο συνταξιούχος, ακόμη και μετά την αύξηση της παρακράτησης φόρου, θα πάρει 48,01 ευρώ επιπλέον ή 576,16 ευρώ για το σύνολο του 2023. Ουσιαστικά δηλαδή, η αύξηση θα αντιστοιχείς το 73% μιας σύνταξης

  2. Συνταξιούχος με αρνητική προσωπική διαφορά έχει σήμερα σύνταξη (μεικτή) 1500 ευρώ. Τα καθαρά του σήμερα είναι 1322 ευρώ. Με την αύξηση του 7%, τα καθαρά θα αυξηθούν τα 1413 ευρώ δηλαδή κατά 91,23 ευρώ τον μήνα καθώς θα προκύψει όφελος και από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης (περίπου 11 ευρώ τον μήνα). Στο σύνολο του έτους, θα προκύψει όφελος 1094,8 ευρώ που αντιστοιχεί στο 83% μιας σημερινής σύνταξης.

  3. Στη σύνταξη των 2500 ευρώ –που σήμερα αφήνει 1986 ευρώ καθαρά- το 7% σημαίνει ότι μαζί με την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης θα προκύψει μηνιαία καθαρή μεταβολή 165 ευρώ. Η ετήσια αύξηση θα φτάσει στα 1980 ευρώ και ουσιαστικά ο συνταξιούχος θα εισπράξει το 2023 μια επιπλέον σύνταξη σε σχέση με το 2022.