29 Μαρτίου, 2024

Σύνοδος EuroMed 9: Με βαριά ατζέντα η Σύνοδος Κορυφής των μεσογειακών κρατών

Σύνοδος EuroMed 9: Με βαριά ατζέντα η Σύνοδος Κορυφής των μεσογειακών κρατών

Οι ηγέτες των μεσογειακών κρατών – Ελλάδας, Γαλλίας, Ισπανίας, Ιταλίας, Κύπρου, Κροατίας, Μάλτας, Πορτογαλίας και Σλοβενίας – θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν για μια ευρεία γκάμα θεμάτων: από την κλιματική αλλαγή μέχρι το μεταναστευτικό.

Σε ένα διεθνές σκηνικό που μεταβάλλεται ραγδαία και με τις προκλήσεις στη μεσογειακή «γειτονιά» να αυξάνονται σήμερα πραγματοποιείται στην Αθήνα η Σύνοδος Κορυφής EUMED 9.

Οι ηγέτες των μεσογειακών κρατών – Ελλάδας, Γαλλίας, Ισπανίας, Ιταλίας, Κύπρου, Κροατίας, Μάλτας, Πορτογαλίας και Σλοβενίας – θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν για μια ευρεία γκάμα θεμάτων: από την κλιματική αλλαγή μέχρι το μεταναστευτικό.

Η συνάντηση γίνεται σε μια κρίσιμη χρονικά στιγμή, μετά την απόφαση  ΗΠΑ, Βρετανίας και Αυστραλίας να συνάψουν σύμφωνο ασφαλείας (που ονομάζεται «AUKUS» από τα αρχικά των τριών χωρών). Η κίνηση αυτή προκαλεί αλλαγές στη διπλωματική «σκακιέρα» και ανοίγει μια ευρύτερη συζήτηση στο εσωτερικό της Ε.Ε. για τις νέες ισορροπίες που διαμορφώνονται. Για παράδειγμα, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται οι δηλώσεις του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν (σημειώνεται πως η Αυστραλία ακύρωσε πενταετές συμβόλαιο με τη Γαλλία), ο οποίος χθες συναντήθηκε  με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα  Μέρκελ.

Στην πρώτη γραμμή των συζητήσεων των εννέα ηγετών θα βρεθεί το μείζον θέμα της κλιματικής αλλαγής και πρόκειται να υιοθετηθεί η «Διακήρυξη των Αθηνών». Ουσιαστικά θα είναι μία συνέχεια της συζήτησης η οποία έγινε στη Μασσαλία ως προς την προστασία της βιοποικιλότητας αλλά  και την ανάγκη στενότερης συνεργασίας στο επίπεδο της πολιτικής προστασίας ειδικά για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

Παράλληλα όπως σημείωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου θα συζητηθούν «προκλήσεις ασφαλείας στη Μεσόγειο που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή και νέες εν δυνάμει κρίσεις, όπως του μεταναστευτικού». Για παράδειγμα οι πρόσφατες  εξελίξεις στο Αφγανιστάν εν δυνάμει μπορεί να προκαλέσουν νέες  προσφυγικές ροές. Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να  συζητηθεί  η στήριξη από την Ε.Ε. των γειτονικών χωρών στο Αφγανιστάν, η ανάγκη φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε., αλλά και ο κίνδυνος εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού  από τρίτες χώρες .

Μάλιστα οι κοινές θέσεις των εννέα ηγετών για όλα τα θέματα πρώτης γραμμής  θα αποτυπωθούν στην πολιτική Διακήρυξη με την οποία θα ολοκληρωθεί η Σύνοδος Κορυφής της EUMED.  Για το  σημερινό ραντεβού των μεσογειακών χωρών έρχονται  στην Αθήνα ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο πρόεδρος  της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης, οι πρωθυπουργοί της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ, της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς, της Μάλτας Ρόμπερτ Αμπέλα και της Σλοβενίας Γιάνεζ Γιάνσα και ο Υπουργός Εξωτερικών της Πορτογαλίας Αουγκούστο Σάντος Σίλβα.

Παράλληλα η Σύνοδος Κορυφής EUMED 9 δίνει την ευκαιρία και για έναν κύκλο διμερών επαφών. Σήμερα το πρωί ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει διαδοχικές συναντήσεις αρχικά με τον πρωθυπουργό της Κροατίας  Αντρέι Πλένκοβιτς και στη συνέχεια  με τον Ιταλό ομόλογο του Μάριο Ντράγκι.

Να σημειωθεί εδώ πως τις εργασίες της Συνόδου θα παρακολουθήσει για πρώτη φορά  η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Μάλιστα σήμερα θα έχει διμερείς επαφές με τους πρωθυπουργούς της Κροατίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας.