19 Απριλίου, 2024

Σύγκρουση τρένων στα Τέμπη: «Άκουσα τους υπεύθυνους να λένε “Πάμε κι όπου βγει” λίγο πριν το δυστύχημα» – Σοκάρει η μαρτυρία επιβάτη (Video)

Σύγκρουση τρένων στα Τέμπη: «Άκουσα τους υπεύθυνους να λένε “Πάμε κι όπου βγει” λίγο πριν το δυστύχημα» – Σοκάρει η μαρτυρία επιβάτη

Η έκρηξη στα ηλεκτροφόρα καλώδια δύο στάσεις πριν την τραγωδία

Σύγκρουση τρένων στα Τέμπη: Θλίψη προκαλεί το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη που εκτελούσε το δρομολόγιο Αθήνα-Θεσσαλονίκη. Επίσης, την έλλειψη συγχρόνων συστημάτων GPS από τον σιδηρόδρομο που θα έδειχναν που ακριβώς είναι κάθε τρένο αποκάλυψε στην τηλεόραση του OPEN ο γραμματέας της ΓΣΕΕ, Νίκος Κιουτσούκης.

«Φως» αρχίζει να πέφτει σιγά σιγά στην υπόθεση και σε όσα εκτυλίχθηκαν λίγο πριν την σφοδρή σύγκρουση των δύο τρένων. Οι μαρτυρίες επιβατών που ταξίδευαν προς Θεσσαλονίκη είναι καθοριστικές.

Λίγα λεπτά πριν το δυστύχημα, στον σταθμό του Παλαιοφαρσάλου, σημειώθηκε έκρηξη στα ηλεκτροφόρα καλώδια, που κρέμονται πάνω από το τρένο, με αποτέλεσμα να κοπεί καλώδιο των 25.000 βολτ και να πέσει πάνω στην αμαξοστοιχία.

Ο συρμός έμεινε ακινητοποιημένος στον σταθμό, χωρίς αρχικά να επιτρέπεται στους επιβάτες να βγουν έξω καθώς υπήρχε μεγάλος κίνδυνος να χτυπηθούν από την υψηλή τάση και πιθανές διαρροές.

Ένας από τους επιβάτες που κατάφερε να σωθεί από το δυστύχημα στα Τέμπη, που συνέβη λίγα λεπτά μετά το συμβάν στον σταθμό Παλαιοφαρσάλου, δήλωσε: «Άκουσα τον οδηγό να μιλάει με τον υπεύθυνο εισιτηρίων και να του λέει “πάμε και όπου βγει”, οπότε όταν ακούς κάτι τέτοιο, σίγουρα είσαι προϊδεασμένος. Το άκουσα μέσω των ασυρμάτων, αυτό ακριβώς τίποτα άλλο. Μας καθυστέρησαν λόγω φόρτου των σιδηροδρομικών γραμμών. Μας είπαν ότι θα καθυστερήσουμε 15 λεπτά γιατί είναι μονής οδού. Μάλλον έπρεπε να καθυστερήσουμε παραπάνω, δεν ήταν σωστά… Ήμουν στα πίσω βαγόνια».

Σύγκρουση τρένων στα Τέμπη: «Που είναι και που λειτουργεί η σηματοδότηση…» – «Προφητική» ανάρτηση του προέδρου μηχανοδηγών λίγες ώρες πριν από την τραγωδία

Σύγκρουση τρένων στα Τέμπη: Επί σειρά ετών οι μηχανοδηγοί προειδοποιούσαν για την ελλιπή έως ανύπαρκτη μέριμνα όσον αφορά την ασφάλεια του σιδηροδρομικού δικτύου. Είτε μέσω εκκλήσεων, είτε μέσω ηχηρών παραιτήσεων, άνθρωποι που εργάζονται στον εν λόγω τομέα έχουν αναδείξει σε πολλές περιπτώσεις το γεγονός πως δεν λειτουργούν τα συστήματα ασφαλείας και ως εκ τούτου εκτίθενται σε κινδύνους τόσο οι επιβάτες, όσο και οι εργαζόμενοι.

Λίγες ώρες πριν από πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη, ο Κώστας Γενηδουνιάς είχε αναφερθεί σε προγραμματισμένη επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκης στο Κέντρο Τηλεδιοίκησης – Σηματοδότησης στη Θεσσαλονίκη, καταγγέλλοντας ότι ούτε η τηλεδιοίκηση, ούτε η σηματοδότηση λειτουργεί στο σιδηροδρομικό δίκτυο της Βορείου Ελλάδας.

Μία ανάρτηση που προειδοποιούσε για τα ελλιπή μέτρα προστασίας σε τμήματα του σιδηροδρομικού δικτύου της χώρας, λίγες ώρες πριν το τραγικό συμβάν στα Τέμπη. Παράλληλα, ανατριχίλα προκαλεί μητέρα που βρέθηκε στον σταθμό του ΟΣΕ και αναζητούσε το παιδί της.

«Ο Κ. Μητσοτάκης θα βρεθεί αύριο στο Κέντρο τηλεδιοίκησης – σηματοδότησης σιδηροδρομικού δικτύου βορείου Ελλάδος διαβάζω μόλις σε site. Μπορεί κάποιος να μας πει που είναι και που λειτουργεί η σηματοδότηση & τηλεδιοικηση στην βόρεια Ελλάδα ; Προς Δράμα δεν υπάρχει, μετά το Πλατύ, προς Φλώρινα μονή γραμμή, ενώ προς Αθήνα όλα σβηστά, μετά το τχ1 κόκκινο, σε λειτουργία η Σίνδος, η γραμμή προς Στρυμώνα ζούγκλα. Στην φωτό, οι ετοιμασίες.. Ρε τι ζούμε;», σημείωνε ο κ. Γενηδούνιας.