
Στο “χορό” των Ρίχτερ ξανά η Εύβοια: Νέος “διπλός” σεισμός – Αισθητός και στην Αττική
Η σεισμική δραστηριότητα προβληματίζει τους επιστήμονες
Στο “χορό” των Ρίχτερ ξανά η Εύβοια καθώς νέος “διπλός” σεισμός “ταρακούνησε” το νησί σήμερα το πρωί του Σαββάτου 17 Δεκεμβρίου, με την σεισμική δραστηριότητα να γίνεται αισθητή και στην Αττική. Παράλληλα, τα βλέμματα στο ρήγμα των Αλκυονίδων στον ανατολικό Κορινθιακό Κόλπο στρέφουν με ιδιαίτερη προσοχή οι σεισμολόγοι Άκης Τσελέντης και Ευθύμιος Λέκκας. Οι δύο έγκριτοι επιστήμονες με νέες τοποθετήσεις τους εκφράζουν την ανησυχία τους.
Ποιο αναλυτικά, λίγο μετά τις 4 το πρωί σημειώθηκε σεισμός 3,5 Ρίχτερ και ακολόύθησε ένας επόμενος 3,1 Ρίχτερ με εστιακό βάθος γύρω στα 10 χιλιόμετρα, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο. Παράλληλα, αυτές είναι οι τρεις περιοχές της Ελλάδας που προβληματίζουν για σεισμό.
Η σεισμική δραστηριότητα προβληματίζει τους επιστήμονες καθώς η νότια Εύβοια είναι μία περιοχή με χαμηλή σεισμικότητα. Οι σεισμολόγοι πάντως θα παρακολουθούν την εξέλιξη του φαινομένου για τα επόμενα 24ωρα.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Sabah, Τούρκος επιστήμονας προβλέπει έντονη σεισμική δραστηριότητα στην ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου.
Ο λόγος για τον Σερκάν Ιτσελί, που δηλώνει «ειδικός της μεταλλευτικής γεωλογίας, των επιστημών της γης και των σεισμών» και ο οποίος κάνει λόγο για έναν «μεγάλο, τεράστιο σεισμό που είχε προβλεφθεί για την περιοχή του Μαρμαρά της Τουρκίας, όπου βρίσκεται η πιο πυκνοκατοικημένη πόλη της χώρας, η Κωνσταντινούπολη, και πιθανότατα θα χτυπήσει σύντομα την περιοχή του Αιγαίου».
«Με βάση τους υπολογισμούς που έκανα, η σειρά σεισμών του 1963 και του 1999 στο Γκελτσούκ έχει ανακουφίσει αρκετά το ρήγμα στον Μαρμαρά. Ως εκ τούτου, δεν είναι δυνατός ένας σεισμός άνω των 5,8 έως 6,2 βαθμών στη θάλασσα του Μαρμαρά» δηλώνει ο Ιστελί. Εν τω μεταξύ, νωρίτερα σήμερα (3/12) είχαμε νέο σεισμό στην Εύβοια – Αισθητή η δόνηση και στην Αθήνα
Επίσης, τονίζει ότι «η περιοχή του Αιγαίου είναι ένα πολύ περίπλοκο μέρος για εμάς. Δυστυχώς, δεν παρακολουθούμε πολύ καλά αυτήν την περιοχή. Ειδικά η περιοχή κάτω από το νησί της Κρήτης, που ονομάζεται Ελληνικό Τόξο, είναι επικίνδυνα επιρρεπής σε σεισμούς. Αυτή η περιοχή είχε προηγουμένως προκαλέσει σεισμούς με μεγέθους 8 βαθμών και τώρα προκαλεί τους μεγαλύτερους σεισμούς».
Αναφορικά με την Τουρκία υποστηρίζει ότι ενδέχεται να εκδηλωθεί τσουνάμι σε περιοχές της Μούγλα. «Πρώτα από όλα, πρέπει να γνωρίζετε τον ετήσιο ρυθμό ολίσθησης αυτού του ρήγματος, την περίοδο επανάληψης του σεισμού και τον μεγαλύτερο σεισμό που παρήγαγε, ώστε να το αναλύσουμε ανάλογα», αναφέρει.
«Φυσικά, θα γίνει σεισμός στον Μαρμαρά, αλλά δεν θα ξεπεράσει το μέγεθος των 7 Ρίχτερ. Γιατί η Κωνσταντινούπολη δεν έχει ξαναγίνει μάρτυρας τόσο μεγάλου σεισμού στην ιστορία. Το 1963, οι δονήσεις που ξεκίνησαν τον Μάιο και συνεχίστηκαν διαδοχικά έχασαν την ενέργειά τους στη γραμμή του ρήγματος εκεί», καταλήγει.
330 total views, 2 views today