29 Μαρτίου, 2024

Στη Βουλή η τροπολογία για το «μπλόκο» στο κόμμα Κασιδιάρη με φόντο τις σκληρές «μάχες» ΝΔ με ΣΥΡΙΖΑ – Οι υπέρ, οι κατά και οι «παρών»

Στη Βουλή η τροπολογία για το «μπλόκο» στο κόμμα Κασιδιάρη με φόντο τις σκληρές «μάχες» ΝΔ με ΣΥΡΙΖΑ – Οι υπέρ, οι κατά και οι «παρών»

Τη Μεγάλη Τρίτη (11/4) «πηγαίνει» στη Βουλή η ψηφοφορία για το κόμμα Κασιδιάρη. Υπέρ αναμένεται να ψηφίσουν Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ προσανατολίζεται είτε να απέχει από την ψηφοφορία είτε να μετέχει αλλά να δηλώσει «παρών». Κατά θα ψηφίσουν ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25.

«Όσοι δεν ψηφίσουν την τροπολογία κλείνουν το μάτι στη Χρυσή Αυγή», έχει πει ο πρωθυπουργός, με την αξιωματική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ να καταλογίζει στην κυβέρνηση «συνταγματικές ακροβασίες».

Η συζήτηση επί της τροπολογίας για «μπλόκο» από τις εκλογές του κόμματος Κασιδιάρη στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής άρχισε με φόντο την παραίτηση του αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου, Χρήστου Τζανερίκου.

Ο αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου, στην παραίτησή του, επικαλείται λόγους προσωπικής αξιοπρέπειας και επαγγελματικής συνείδησης, μία ημέρα μετά τη δημόσια τοποθέτησή του που ασκούσε κριτική στην τροπολογία της κυβέρνησης για τον αποκλεισμό του μορφώματος Κασιδιάρη, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ.

Συνεχής η πολιτική σύγκρουση

Η νέα ρύθμιση για το κόμμα του καταδικασμένου Χρυσαυγίτη εξακολουθεί να πυροδοτεί έντονη πολιτική σύγκρουση, με τον πρωθυπουργό, από τον Εύοσμο, να σχολιάζει επικριτικά την πρόθεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μην υπερψηφίσει την τροπολογία.

«Μια εγκληματική οργάνωση που κρύβεται πίσω από τον “φερετζέενός πολιτικού κόμματος. Αυτοί οι οποίοι δεν θα ψηφίσουν την τροπολογία, είναι οι ίδιοι οι οποίοι κλείνουν το μάτι τελικά στην Χρυσή Αυγή, είναι οι ίδιοι που θέλουν τελικά με κάποιο τρόπο το μόρφωμα αυτό να βρεθεί στο κοινοβούλιο. Μαζί ψήφισαν τότε για να πέσει η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά και για τις αλλαγές του εκλογικού νόμου, μαζί είχαν συμπορευθεί. Εδώ θα κριθούν όλοι» δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, από πλευράς του, μιλά για ερασιτεχνισμούς και συνταγματικές ακροβασίες της κυβέρνησης, με τον Αλέξη Τσίπρα να δηλώνει κατηγορηματικά πως τα νεοναζιστικά μορφώματα δεν έχουν θέση στη Βουλή.

«Η κυβέρνηση εμπιστεύεται απόλυτα τη Δικαιοσύνη»

«Η κυβέρνηση εμπιστεύεται απόλυτα τη Δικαιοσύνη», έχει διαμηνύσει ο Μάκης Βορίδης, επισημαίνοντας, πάντως, ότι δεν είναι δουλειά των δικαστών να νομοθετούν και εγκαλώντας τον ΣΥΡΙΖΑ ότι με τη στάση του ουσιαστικά «κλείνει το μάτι» στην αντισυστημική ψήφο.

Όπως είπε, «δεν είπα ότι αλιεύετε τους νεοναζιστές και τους νεοφασίστες. Είπα όμως ότι ένα ακροατήριο που απλώς είναι τυφλά οργισμένο και θέλει να διαμαρτυρηθεί και να τιμωρήσει με τον πιο σκληρό τρόπο, ένα ματάκι να το κλείσετε».

Από την πλευρά του ο Μιλτιάδης Χατζηγιαννάκης, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ανέφερε: «Κι εγώ με συγχωρείτε, προσωπικά, θα το έπαιρνα αν ήμουν ο πρόεδρος του συγκεκριμένου τμήματος. Έχετε ρίξει πλέον τόσο νερό στο μύλο του κόμματος Κασιδιάρη που πραγματικά έχετε αρχίσει να τον ηρωοποιείτε στα μάτια μεγάλου κομματιού του κόσμου.

Στο… προεκλογικό τερέν η αντιπαράθεση

Η αντιπαράθεση μεταφέρεται και στο προεκλογικό τερέν, με την κυβέρνηση να δηλώνει ο ΣΥΡΙΖΑ να αφήσει τις υπεκφυγές και να ξεκαθαρίσει τη στάση του. Για παρωδία και απροκάλυπτη παρέμβαση στη Δικαιοσύνη, κάνει λόγο από πλευράς της η αξιωματική αντιπολίτευση.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, είπε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών: «Ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να τοποθετηθεί και στη Βουλή και απέναντι στην κοινωνία. Θέλει να συμμετάσχουν οι μαχαιροβγάλτες, οι φασίστες, οι νεοναζί, οι ακροδεξιοί, οι καταδικασμένοι για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση στις εκλογές, ναι ή όχι;».

Η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Πόπη Τσαπανίδου, σχολίασε: «Να ψηφίσουν έστω και τώρα την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, που δίνει λύση στο αδιέξοδο με σεβασμό στο Σύνταγμα. Παιγνίδια με τους θεσμούς εν ονόματι της προστασίας τους είναι απαράδεκτα και επικίνδυνα».

Εκτός από το κυβερνών κόμμα, την τροπολογία θα ψηφίσει και το ΠΑΣΟΚ παρά τις ενστάσεις της Χαριλάου Τρικούπη.

«Εμείς στηρίζουμε κάθε μέτρο που αποκλείει μία εγκληματική οργάνωση από τη συμμετοχή της στις εκλογές. Γιατί αυτό είναι προστασία της Δημοκρατίας» είπε στη Βουλή η Ευαγγελία Λιακούλη, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

«Υποκριτικό το άγχος και το ενδιαφέρον σας όταν μέχρι σήμερα δεν κάνατε το ελάχιστο ώστε σήμερα να έχει ολοκληρωθεί η δίκη, να υπήρχε η αμετάκλητη καταδίκη των εγκληματιών, ναζιστών της Χρυσής Αυγής» ανέφερε η Μαρία Κομνηνάκα, βουλευτής του ΚΚΕ.

«Τον φασισμό τον τσακίζουμε στους δρόμους και στην κάλπη, όχι στα δικαστήρια», σχολίασε το Γραφείο Τύπου του ΜέΡΑ25.

Τι θα πράξει ο Κανελλόπουλος;

Παράλληλα, ερωτηματικά προκύπτουν και για το τι θα πράξει ο πρώην αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Αναστάσιος Κανελλόπουλος -που έχει αναλάβει την προεδρία του μορφώματος Κασιδιάρη- και έχει δηλώσει ότι εάν τελικά το κόμμα αποκλειστεί, θα κατέλθει στις εκλογές με τον δικό του πολιτικό φορέα.

Η Δικαιοσύνη κρίνει ποια κόμματα εμπίπτουν στο πλαίσιο του νόμου που υπάρχει, ποια κόμματα είναι στην ουσία «μανδύας» για να καλύψουν εγκληματικές οργανώσεις, σχολίασε ο Γιάννης Οικονόμου.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο συνταγματολόγος Κώστας Μποτόπουλος έχει εξηγήσει: «Το ένα ζήτημα είναι εάν θα είναι υποψήφιος ο κ. Κασιδιάρης. Σε αυτή την περίπτωση -κατά τη γνώμη μου- είναι αυτόματος ο αποκλεισμός. Στη δεύτερη περίπτωση όμως που δεν θα είναι υποψήφιος, θα πρέπει να κριθεί όμως εάν ενδεχομένως αποτελεί την πραγματική ηγεσία αυτού του κόμματος».

Τη σχετική απόφαση για την κάθοδο -ή μη- του καταδικασμένου Χρυσαυγίτη στις εκλογές αναμένεται να λάβει το αρμόδιο τμήμα του Αρείου Πάγου, μέχρι τις 5 Μαΐου.

Το παρασκήνιο της παραίτησης Τζανερίκου

Καθώς το «μούδιασμα» στον Άρειο Πάγο μετά την απόφαση Κανελλόπουλου δεν είχε ξεπεραστεί, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ, ήρθε και η δημόσια τοποθέτηση του κ. Τζανερίκου, με καταγγελίες κατά της κυβέρνησης για την τροπολογία που φρενάρει την κάθοδο στις εκλογές του κόμματος του Ηλία Κασιδιάρη.

Από την αρχή, ήταν κοινό μυστικό πως με τη δημοσιοποίηση της αντίθεσής του ο κ. Τζανερίκος βρισκόταν ουσιαστικά ένα βήμα πριν την έξοδο του από το δικαστικό σώμα. Αυτό το βήμα έκανε ο κ. Τζανερίκος, υποβάλλοντας την παραίτησή του, δύο μήνες πριν τη συνταξιοδότησή του, αφού έχει συμπληρώσει 40 χρόνια υπηρεσίας.

Αν και πέρυσι, τέτοιο καιρό, θεωρείτο ως ένας από τους υποψήφιους για τη θέση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου -για την οποία τελικά επελέγη ο Ισίδωρος Ντογιάκος, φέτος έφτασε στην παραίτηση, μία ενέργεια που για πολλούς ήταν λίγο ως πολύ αναμενόμενη, καθώς πώς θα μπορούσε άλλωστε να κρίνει μία τροπολογία, στην οποία ο ίδιος είχε δημοσιοποιήσει την αντίθεσή του, προμηνύοντας τη στάση που θα ακολουθήσει και στην κρίσιμη συνεδρίαση που θα αποφασιστεί ποια κόμματα θα μπορούν να λάβουν μέρος στις βουλευτικές εκλογές.

Ο ίδιος ο κ. Τζανερίκος, σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες του, τονίζει πως δεν έχει υπηρετήσει ποτέ συμφέροντα, δεν εμπλέκεται σε πολιτικά παιχνίδια, ενεργούσε πάντα χωρίς ιδιοτέλεια και γνώριζε ότι θα δημιουργούσε θόρυβο η δήλωσή του, αλλά δεν τον ενδιαφέρουν ούτε οι θύελλες ούτε οι λαίλαπες.

Μετά τις εξελίξεις αυτές, χρέη προέδρου στη σύνθεση των δικαστών του Α1 Τμήματος θα κάνει η αρχαιότερη αρεοπαγίτης Ευδοξία Κιουπτσίδου -που είχε διενεργήσει την ανάκριση για την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών και αποχωρεί από το δικαστικό σώμα, τέλη Ιουνίου, λόγω συμπληρώσεως του ορίου ηλικίας.