29 Μαρτίου, 2024

Σταύρος Νικόλας Νιάρχος: Γιατί τον συνέλαβαν μυστικές υπηρεσίες του Κογκό.

Σταύρος Νικόλας Νιάρχος: Γιατί τον συνέλαβαν μυστικές υπηρεσίες του Κογκό. Παρασκήνιο, συμπτώσεις

Μεγάλη σύμπτωση, είναι σύμφωνα με πληροφορίες, η σύλληψη του Σταύρου Νιάρχου για επαφές με τοπικές ένοπλες οργανώσεις με την πτώση του Αντόνοφ στην Καβάλα που μετέφερε πυρομαχικά.

Ο 33ρονος Σταύρος Νικόλας Νιάρχος είναι πρωτότοκος γιος του Σπύρου Νιάρχου και της Δάφνις Γκίνες – Συνελήφθη επειδή είχε έρθει σε επαφή με τοπικές ένοπλες οργανώσεις, σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο της κυβέρνησης.

Στη σύλληψη του Ελληνοαμερικανού δημοσιογράφου Σταύρου Νικόλαου Νιάρχου προχώρησαν οι μυστικές υπηρεσίες της Λαϊκής δημοκρατίας του Κονγκό.

Ο δημοσιογράφος Σταύρος Νικόλας Νιάρχος είναι πρωτότοκος γιος του Σπύρου Νιάρχου και της Δάφνης Γκίνες, εγγονός του θρυλικού εφοπλιστή Σταύρου Νιάρχου και ανιψιός του δισεκατομμυριούχου Φίλιππου Νιάρχου.

Οι μυστικές υπηρεσίες, τον συνέλαβαν επειδή προσέγγισε ένοπλες οργανώσεις που δρουν στα νοτιοανατολικά της χώρας, όπως ανέφερε σήμερα ένας υψηλόβαθμος κυβερνητικός αξιωματούχος.

Σύμφωνα με οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, τις οποίες επικαλούνται τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο δημοσιογράφος Σταύρος Νικόλας Νιάρχος, καθώς και ένας Κογκολέζος συνάδελφός του συνελήφθησαν την Τετάρτη στο Λουμπούμπασι, στο νοτιοανατολικό Κονγκό, και οδηγήθηκαν στην πρωτbεύουσα Κινσάσα.

Ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος της κυβέρνησης, που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του, επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο τη σύλληψη, λέγοντας ότι ο Νιάρχος κρατείται στην Κινσάσα από την υπηρεσία πληροφοριών ANR.

Ο 33χρονος δημοσιογράφος Σταύρος Νικόλας Νιάρχος, που συνεργάζεται με τα αμερικανικά περιοδικά The Nation και The New Yorker, είχε έρθει σε επαφή με τοπικές ένοπλες οργανώσεις, πρόσθεσε.

Τον ανακρίνουν για τις στενές επαφές μου με ένοπλες ομάδες

«Η ANR μετέφερε τον δημοσιογράφο Νικόλα Νιάρχο στην Κινσάσα για να τον ανακρίνει για τις στενές επαφές του με ένοπλες ομάδες, ιδίως με τους Μπακάτα Κατάνγκα», πρόσθεσε η ίδια πηγή.

«Έκανε κινήσεις χωρίς να ειδοποιηθούν προηγουμένως οι αρχές», συνέχισε ο αξιωματούχος, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση «πρέπει να επαγρυπνά» μετά τη δολοφονία δύο μελών του ΟΗΕ το 2017.

Τα Ηνωμένα Έθνη είχαν στείλει τους εμπειρογνώμονες Μάικλ Σαρπ και Ζαΐντα Καταλάν να ερευνήσουν τις βιαιοπραγίες στην περιοχή του Κασάι, στην κεντρική ΛΔ Κονγκό, όπου όμως απήχθησαν και δολοφονήθηκαν.

Ο Κονγκολέζος αξιωματούχος διαβεβαίωσε ότι η Αμερικανίδα πρόξενος επισκέφθηκε τον Σταύρο Νικόλα Νιάρχο, ο οποίος ενδέχεται να αφεθεί ελεύθερος αύριο αφού οι τοπικές αρχές «δεν έχουν κανένα συμφέρον να τον κρατούν».

Ο Σταύρος Νικόλας Νιάρχος πήγε στη ΛΔ του Κονγκό για να κάνει ρεπορτάζ για την προστασία της φύσης, της οικονομίας και του πολιτισμού, για λογαριασμό του περιοδικού The Nation, σύμφωνα με την επίσημη διαπίστευσή του.