29 Μαρτίου, 2024

SMS σε νέο πενταψήφιο αριθμό και μόνο 3 ώρες για αγορές σε καταστήματα

Νέος τρόπος για αγορές στα καταστήματα με sms σε νέο πενταψήφιο αριθμό και χρονικό περιορισμό μέχρι 3 ώρες

Νέος τρόπος είναι στο τραπέζι για μετακινήσεις με σκοπό τις αγορές σε εμπορικά καταστήματα μετά την άρση του lockdown και αυτός θα είναι με νέο πενταψήφιο αριθμό -όπως γίνεται με sms στο 13033- αλλά με χρονικό περιορισμό 3 ωρών για ψώνια όταν ανοίξει το λιανεμπόριο. Παράλληλα, οι εκπτώσεις αποφασίστηκε να πάρουν παράταση έως τις 31 Μαρτίου προκειμένου να αναπληρωθεί κατά το δυνατόν το διάστημα που χάθηκε με το κλείσιμο των καταστημάτων.

Η ύπαρξη ενός νέου κωδικού 7 θα αφορά μόνο τις αγορές από εμπορικά καταστήματα και όχι καταστήματα τροφίμων, όπως τα σούπερ μάρκετ και η αποστολή γραπτών μηνυμάτων θα γίνεται σε έναν διαφορετικό πενταψήφιο αριθμό και όχι στο 13033. Αυτό είναι πιθανότερο σενάριο, που είναι υπό συζήτηση, χωρίς επί του παρόντος ακόμα να έχει ληφθεί.

Σε κάθε περίπτωση θα υπάρχει χρονική διάρκεια για τις αγορές, η οποία δε θα ξεπερνά 3 ώρες, ενώ εξετάζεται αντίστοιχα μηνύματα να μπορούν να αποστέλλονται μόνο μία φορά κατά τη διάρκεια της ίδιας ημέρας. Στο σημείο, πάντως, αυτό θα πρέπει να σημειωθεί ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να διασφαλιστεί με την έντυπη βεβαίωση μετακίνησης, η οποία είναι ισοδύναμη με την αποστολή γραπτού μηνύματος και εξακολουθεί -μέχρι σήμερα- να ισχύει κανονικά. Στόχος είναι να μειωθεί η κινητικότητα των πολιτών μόλις ανοίξει ξανά το λιανεμπόριο και να αντιμετωπιστεί η κατάχρηση των γραπτών μηνυμάτων μέσω της διαγραφής και της εκ νέου αποστολής μηνυμάτων με τον κωδικό 2, ώστε να μην απαιτηθεί γίνει ξανά η λήψη πρόσθετων περιοριστικών μέτρων.

Προϋπόθεση βέβαια για όλα αυτά είναι να αποφασιστεί το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων. Η κυβέρνηση επιθυμεί να γίνει αυτό την 1η Μαρτίου, βάσει του αρχικού προγραμματισμού. Ωστόσο η αγορά γνωρίζει καλά ότι τον τελευταίο λόγο τον έχει επιτροπή των επιδημιολόγων, η οποία δεν πρόκειται να ανάψει το πράσινο φως εάν τα ποσοστά κάλυψης των ΜΕΘ με κρούσματα από κορονοϊό είναι κοντά στο 85%. Σε κάθε περίπτωση, όταν αποφασιστεί η επανεκκίνηση του λιανεμπορίου, αυτή θα γίνει πιθανότατα με κανονική είσοδο στα καταστήματα και όχι με τις μεθόδους του click away ή του click in shop, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης.

Την προτεραιότητα της κυβέρνησης για το άνοιγμα των σχολείων και του λιανεμπορίου επιβεβαίωσε και η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης, η οποία, πάντως, αν και ρωτήθηκε ως προς το άν θα υπάρξει «κόφτης» στα SMS μετακίνησης, νέος κωδικός ή νέος αριθμός αποστολής μηνυμάτων, αρκέστηκε να πει πως οποτεδήποτε αποφασιστεί να ανοίξει το λιανεμπόριο, αυτό θα γίνει με απόλυτη ασφάλεια και με κανόνες.

«Αυτή τη στιγμή ισχύει το lockdown έως την Κυριακή 28 Φεβρουαρίου. Παρακολουθούμε τα στοιχεία, αξιολογούμε δεδομένα. Υπάρχει μια μικρή αύξηση των νοσηλειών στην Αττική, η οποία προβληματίζει. Η επιτροπή θα αξιολογήσει τα δεδομένα και θα αποφανθεί. Προτεραιότητα είναι να κρατηθεί το ιικό φορτίο χαμηλά. Οταν θα μπορέσει να υπάρξει επαναλειτουργία δραστηριοτήτων, προτεραιότητά μας είναι τα σχολεία και το λιανεμπόριο», σημείωσε.

Προσέθεσε, πάντως, ότι τις ημέρες που είχε ανοίξει το λιανεμπόριο, δεν διαπιστώθηκε κάποια αύξηση κρουσμάτων, για την οποία να ευθύνεται το λιανεμπόριο ή η παρουσία των πελατών μέσα στα καταστήματα.