28 Μαρτίου, 2024

Σκάει βόμβα πρόωρων εκλογών: Τι δείχνει η αλλαγή στη γραμμή Τσίπρα-Μητσοτάκη

Σκάει βόμβα πρόωρων εκλογών: Τι δείχνει η αλλαγή στη γραμμή Τσίπρα-Μητσοτάκη

Τι συμβαίνει με τις πρόωρες εκλογές στο παρασκήνιο και γιατί αλλάζουν γραμμή Τσίπρας-Μητσοτάκης;

Ολοένα και πιο ισχυρό εκτιμά ο Αλέξης Τσίπρας το ενδεχόμενον να προκύψουν στη χώρα πρόωρες εκλογές από την ταχύτητα με την οποία η χώρα οδεύει στο πιο πρόωρο και ταχύτερο 4 κύμα της πανδημίας.

Οι χειρισμοί Μητσοτάκη στην οικονομία και στη διαχείριση της πανδημίας θα είναι όπως διαβλέπει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ο καταλύτης των εξελίξεων αυτών.

Τρεις κορυφαίοι κυβερνητικοί παράγοντες πότε με τη λογική του ράβε ξήλωνε πότε με το «μαστίγιο και το καρότο» τις τελευταίες ώρες έχουν καταφέρει να βάλουν στην ημερήσια διάταξη το ζήτημα των απολύσεων για να επιβληθούν σε Δημόσιο αλλά και στον ιδιωτικό τομέα οι απολύσεις όλων όσοι δε κλείνουν ραντεβού για να εμβολιαστούν.

«Όταν λοιπόν υπάρξει μια νομική υποχρέωση του εργαζόμενου η οποία δεν τηρείται από την πλευρά του εργαζόμενου τότε προφανώς ενεργοποιούνται οι διατάξεις του πειθαρχικού κώδικα» ανέφερε το πρωί ο Υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης για τους Δημοσίους υπαλλήλους.

Λίγο νωρίτερα στην ίδια τηλεοπτική συχνότητα ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης έβγαινε ακόμη πιο προωθημένος σε σχέση με τον ιδιωτικό τομέα σημειώνοντας ότι οι απολύσεις και για την περίπτωση που δεν εμβολιάζονται ιδιωτικοί υπάλληλοι μπορούν να γίνουν και με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο αποσαφηνίζοντας οτι «η γενική εργατική νομοθεσία ως ισχύει σήμερα υπάρχει συγκεκριμένο άρθρο το 212 οπου η επιχείρηση μπορεί να επικαλεστεί σπουδαίο λόγο καλύπτει κι αυτή την περίπτωση».

Κι αν οι δυο υπουργοί κρατούσαν το πρωί το μαστίγιο, το καρότο το πρόσφερε το μεσημέρι η κυβερνητική εκπρόσωπος επιχειρώντας να καθησυχάσει τους εργαζόμενους ότι «θα έρθει νομοθετικό πλαίσιο την επόμενη εβδομάδα που θα ρυθμίζει αυτά τα ζητήματα και επαναλαμβάνω ότι δεν θα συνδέει την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού με απολύσεις».

Εν αναμονή ωστόσο την επόμενη εβδομάδα της ρύθμισης αυτής για την αποσύνδεση της αναστολής εργασίας από την απόλυση ήδη πολλοί εργοδότες έχουν αρχίσει να θέτουν σε υποχρεωτικές άδειες τους ανεμβολίαστους υπαλλήλους τους. Πολλοί ήδη κλείνουν ραντεβού υπο το φόβο της απόλυσης.

Διχασμός

Όμως ουδείς πείστηκε και πόσο ο μάλλον η αντιπολίτευση που έχει χαρακτηρίσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη πολύ επιτυχημένο στον τομέα των απολύσεων.

Η όξυνση του κλίματος σε σχέση με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό ο οποίος έχει μείνει πολύ πίσω στο γενικό πληθυσμό είναι συνειδητή επιμένουν στην Κουμουνδούρου με το ίδιο τον κ. Τσίπρα τόσο στη Βουλή όσο και στην χθεσινή συνέντευξή του στο ΚΡΗΤΗ tv να επιμένει ότι αυτό γίνεται από τον Πρωθυπουργό με στόχο να αποσείσει από πάνω του τις ευθύνες για το πανηγυρικό κλίμα με το οποίο άνοιγε και φέτος το τουρισμό την ώρα που η κατάσταση ξέφευγε και πάλι εκτός ελέγχου με τις μεταλλάξεις και τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού και το κυριότερο όπως είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης για να στρέψει ο πρωθυπουργός αλλού την οργή των πολιτών και όχι εναντίον του.

«Η κυβέρνηση δεν είχε κανένα λόγο να ανοίξει σήμερα γενικευμένη συζήτηση για υποχρεωτικούς εμβολιασμούς. Ανοίγει με άγαρμπο τρόπο όταν η συζήτηση συνοδεύεται από απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων» είπε ο κ. Τσίπρας.

Βγήκαν από τα λαγούμια

Το κύμα ανορθολογισμού, θρησκοληψίας και συνωμοσιολογίας που κατέκλεισε την πλατεία Συντάγματος θορύβησε ολόκληρη την κοινωνία.

Το θέαμα ήταν έργο Μητσοτάκη επισημαίνουν πολλοί και αυτό είχαμε να το δούμε από την εποχή των μακεδονικών συλλαλητηρίων επισημαίνουν για να καταδείξουν ότι είναι η ίδια η κυβέρνηση που με τις παλινωδίες τροφοδοτεί τους αρνητές.

Το πολιτικό κλίμα βαραίνει επικίνδυνα με τον Αλέξη Τσίπρα να τοποθετείται στο θέμα του εκλογικού αιφνιδιασμού ολοένα και ηχηρά.

«Τα δυο χρόνια της διακυβέρνησης της ΝΔ σηματοδοτούν ότι η κλεψύδρα γυρίζει. Η πιθανότητα να έχουμε σύντομα πολιτικές εξελίξεις εξαιτίας των μεγάλων αντιφάσεων της πολιτικής της κυβέρνησης, εξαιτίας των μεγάλων αδιεξόδων που δημιουργεί σε οικονομία και κοινωνία είναι πάρα πολύ μεγάλη».

Ο κ. Τσίπρας πάντως δεν φαίνεται διατεθειμένος να αφήσει το πολιτικό χρόνο ανεκμετάλλευτο. Ακολουθεί πλέον τη γραμμή της σκληρής αντιπαράθεσης απέναντι στο αντίπαλο.

Είναι κάτι το οποίο επιζητά εδώ και πολύ καιρό και ο Παύλος Πολάκης απέναντι στους «γκανγκστερς» όπως έχει πει.

Tου Σωτήρη Μπολάκη για το Libre.gr