Ποια η άγρια κόντρα Μητσοτάκη – Γεννηματά που ξέσπασε στη Βουλή;

Άγρια κόντρα είχαν σήμερα στη βουλή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά για την οικονομία, τις δημόσιες συναθροίσεις και τη Συν-εργασία.

Γεννηματά σε Μητσοτάκη: Ο δρόμος που ακολουθείτε οδηγεί σε λουκέτα, φτώχεια και ύφεση

«Ο δρόμος που ακολουθείτε οδηγεί σε λουκέτα, φτώχεια και ύφεση», τόνισε απευθυνόμενη στον πρωθυπουργό κατά την ομιλία της στη Βουλή η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά.

Όπως είπε «η εικόνα που προσπαθείτε να παρουσιάσετε δεν έχει σχέση με την πραγματική ζωή είναι πλαστή. Δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα που περνά ο κόσμος και είναι δύσκολη. Δεν είπαμε ότι υπάρχει λεφτόδεντρο. Παρουσιάσαμε πρόγραμμα κοστολογημένο για να σταθεί όρθια η οικονομία. Δυστυχώς δεν μας ακούσατε. Το χειρότερο είναι ότι δεν βλέπετε ή δεν θέλετε να δείτε τα προβλήματα».

«Οι κυβερνήσεις είναι για τα δύσκολα»

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής σχολίασε ότι «θα μου πείτε ότι υπάρχουν οι επιπτώσεις της πανδημίας. Όμως οι κυβερνήσεις είναι για τα δύσκολα».

«Τα μέτρα που πήρατε δεν επαρκούν», τόνισε η Φώφη Γεννηματά και συνέχισε λέγοντας, «τα πήρατε με καθυστέρηση και τα υλοποιείται με μεγαλύτερη καθυστέρηση. Στον τουρισμό που πάνω του στηρίζεται η οικονομία, η ύφεση θα εξαρτηθεί από το αν θα σώσουμε κάτι στον τουρισμό. Σας προτείναμε να δώσετε ισχυρά κίνητρα για να ανοίξουν τα ξενοδοχεία και να εργαστούν οι υπάλληλοι. Σας είπαμε να μειώσετε το ΦΠΑ στην διαμονή και εστίαση στο 6%. Κάντε μηδενική την προκαταβολή φόρου για τις επιχειρήσεις που πλήττονται. Αυξήστε την επιστρεπτέα προκαταβολή έως τα 3 δισ ευρώ. Παράλληλα αυξήστε τα κινητά υγειονομικά συνεργεία για ελέγχους κορωνοϊού. Όλα αυτά δεν τα κάνατε. Μειώσατε μόνο το ΦΠΑ στο καφέ και πορτοκαλάδα».

«Αφήσατε ασύδοτες της τράπεζες να κάνουν κουμάντο»

Η κυρία Γεννηματά όπως είπε «παρουσιάστηκε τεράστια καθυστέρηση στην έκδοση υγειονομικών πρωτοκόλλων. Ασύλληπτοι αυτοσχεδιασμοί της τελευταίας στιγμής με ξενοδοχεία καραντίνας ή για υγειονομικές ζώνες. Τώρα τρέχετε να τα μπαλώσετε. Δεν είναι το καλύτερο να είσαι τουρίστας και να σε υποδέχεται στο αεροδρόμιο ο στρατός. Οφείλατε να εξασφαλίσετε γενναία προγράμματα ενίσχυσης επιχειρήσεων κυρίως μικρομεσαίων με βασικό κριτήριο την βιωσιμότητά του. Αφήσατε ασύδοτες της τράπεζες να κάνουν κουμάντο. Το ΤΕΠΙΧ ΙΙ ήταν δυσάρεστη εμπειρία καθώς εντάχθηκαν στο πρόγραμμα μόλις 1 στις 10 επιχειρήσεις. Ξεκινούν από Σεπτέμβριο οι πλειστηριασμοί. Προτείναμε βιώσιμη λύση και εσείς την αρνείστε. 8 στις 10 επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν προβλήματα και 1 στις 3 φοβάται ότι θα βάλει λουκέτο. 6 στις 10 θεωρούν ανεπαρκή τα μέτρα κυβέρνησης. Αλλάξτε ρώτα και αντιμετωπίστε τις ανάγκες. Καμία απολύτως στήριξη αγροτών και παραγωγής. Να καταργηθεί για τους αγρότες το τέλος επιτηδεύματος».

Το «άνοιγμα» Μητσοτάκη στη Γεννηματά και το «καρφί» στον ΣΥΡΙΖΑ

Στην ομιλία του ο πρωθυπουργός κάλεσε τη Φώφη Γεννηματά να βρούν πεδίο συνεννόησης όσον αφορά στο νομοσχέδιο για τις δημόσιες συναθροίσεις, κάνοντας «άνοιγμα» στο ΚΙΝΑΛ, σε ένα ζήτημα που έχει ξεσηκώσει πλήθος αντιδράσεων.

Αναφερόμενος στο ζήτημα του νομοσχεδίου, κατά τη διάρκεια της «Ώρας του πρωθυπουργού», ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε, απευθυνόμενος στην επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ: «Θέλουμε να ακούσουμε τις προτάσεις σας. Ο κ. Καμίνης αναγνώρισε ότι κανένα δικαίωμα δεν είναι δικαίωμα όταν δεν είναι οριοθετημένο μέσα σε ένα πλαίσιο. Θα θέλαμε να βρούμε πεδίο συνεννόησης».

«Προϋποθέτει ματιά στα πράγματα που δεν θα στηρίζεται στη στείρα αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση και δεν θα προσπαθεί να ξανακάνει αντιπολίτευση πάνω σε μαγκάλια και συσσίτια», πρόσθεσε, αφήνοντας στη συνέχεια αιχμές για τον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι «με εσάς τουλάχιστον είμαι σίγουρος ότι θα μπορούμε να κάνουμε ουσιαστική, ποιοτική αντιπαράθεση».

Ο κ.Μητσοτάκης εξέφρασε έκπληξη που το ΚΙΝΑΛ ασκεί κριτική στην κυβέρνηση γιατί ανέλαβε το κόστος της εργασίας, λέγοντας πως:

«Αυτό είναι φαντασίωση κάθε κεντροαριστερής κυβέρνησης όμως ήρθαν να το κάνει μία φιλελεύθερη κυβέρνηση» και ξεκαθαρίζοντας ότι το θέμα δεν είναι εάν οι λύσεις είναι δεξιές ή αριστερές. Υπενθύμισε επίσης εκ νέου στο ΚΙΝΑΛ ότι προγράμματα τύπου ΣΥΝ- ΕΡΓΑΣΙΑ εφαρμόστηκαν για πρώτη φορά απο τη γερμανική σοσιαλδημοκρατία, από τον Γκέρχαρντ Σρέντερ, στις αρχές της δεκαετίας του 2000.

Απαντώντας, επίσης, στην κριτική για το πρόγραμμα Συν-Εργασία ότι ο εργαζόμενους θα χάσει 20% ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε «θα χάσει το 8% για να δουλέψει το μισό χρόνο. Αυτό που κάνουμε είναι να επιμεριστούμε το βάρος. Πρώτη ευθύνη το κράτος, μετά ο επιχειρηματίας και τελευταίος ο εργαζόμενος. Αν νομίζεται ότι με μαγικό ραβδί θα κρατήσουμε όλα τα εισοδήματα τότε ζείτε σε άλλο πλανήτη».

Γεννηματά σε Μητσοτάκη: Σας θυμάμαι στην πρώτη γραμμή στα «Ζάππεια»

Η Φώφη Γεννηματά ξεκίνησε τη δευτερολογία της απαντώντας στα όσα είπε ο πρωθυπουργός στην δική του πρωτολογία λέγοντας χαρακτηριστικά «δεν αφήνετε άνθρωπο να αγιάσει.

Είπαμε να κάνουμε μία πολιτισμένη συζήτηση, αλλά όταν σας ακούω να μου κάνετε κριτική για «αντιπολίτευση με μαγκάλια και συσσίτια», δεν μπορώ να το αφήσω αναπάντητο κ. Μητσοτάκη. Γιατί, εσείς ξεκινήσατε το αντιμνημόνιο. Σας θυμάμαι στην πρώτη γραμμή στα «Ζάππεια». Τα δικά σας στελέχη ήταν στις πλατείες των αγανακτισμένων. Κάποτε, σ’ αυτή την αίθουσα πρέπει να λέγονται αλήθειες για την ιστορία και πώς φτάσαμε ως εδώ».

Μητσοτάκης σε Γεννηματά: Ήμασταν υπουργοί στην κυβέρνηση Σαμαρά

Η αναφορά του πρωθυπουργού σε αντιπολίτευση με μαγκάλια και συσσίτια, αλλά και το σχόλιο ότι προγράμματα όπως το ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ εφαρμόστηκαν πρώτη φορά από τους Γερμανούς Σοσιαλδημοκράτες, προκάλεσε την αντίδραση της κ.Γεννηματά με αποτέλεσμα ο κ.Μητσοτάκης στη δευτερολογία του να της απαντήσει αιχμηρά.

«Δεν μπορώ να ξεχάσω ότι συνυπήρχαμε ως υπουργοί στην κυβέρνηση Σαμαρά. Δεν τα λέγατε τότε αυτά. Όταν κάνουμε άλματα στο παρελθόν, να μην παρακάμπτουμε ολόκληρες περιόδους» είπε ο κ.Μητσοτάκης.

Σχολίασε μάλιστα: «Θυμάμαι με τι δυναμισμό δεν προχωρήσατε το μεταρρυθμιστικό έργο στο Άμυνας» ενώ της είπε ότι εάν πίστευε αυτά που λέει τώρα, θα μπορούσε να μη συμμετείχε στην τότε κυβέρνηση. Ξεκαθάρισε δε ότι το καρφί του για μαγκάλια και συσσίτια δεν αφορούσε το ΚΙΝΑΛ, αλλά το ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας με νόημα: «Το θέμα είναι να μη γίνετε κι εσέις σαν τους άλλους».

Και συνέχισε λέγοντας: «Και μία υφολογική παρατήρηση. Ξέρετε, ήμουν πολύ ήπιος στην πρώτη μου τοποθέτηση και νομίζω ότι σας αντιμετώπισα με την υπευθυνότητα και τη σοβαρότητα που σας αξίζει. Το να ανεβάζετε τα ντεσιμπέλ δεν σας καθιστά κατ’ ανάγκη πιο υπεύθυνους. Η αναφορά μου σε “μαγκάλια” και σε “συσσίτια” προφανώς δεν ήταν αναφορά σε εσάς. Νομίζω το καταλάβατε, το κατάλαβε όλη η αίθουσα, ότι δεν αναφερόμουν σε εσάς. Αναφερόμουν σε άλλους. Το ζήτημα είναι να μη γίνετε εσείς σαν τους άλλους, σαν και αυτούς. Αυτή είναι η ευχή μου, η ελπίδα μου. Βέβαια, δεν θα σας υποδείξω εγώ πώς θα κάνετε την αντιπολίτευση. Η ευχή και η ελπίδα μου είναι να μην επιστρέψουμε σε αυτού του είδους την αντιπολίτευση, την οποία ο τόπος πλήρωσε πολύ ακριβά. Εξάλλου το 2020 -όπως έχουμε πει πολλές φορές- δεν είναι 2015 και η Ιστορία επαναλαμβάνεται ενίοτε ως φάρσα».

Απαντώντας στις επισημάνσεις που είχε κάνει νωρίτερα η Φώφη Γεννηματά, ο κ. Μητσοτάκης είπε μεταξύ άλλων: «Να προσθέσω στην επιχειρηματολογία σας ότι και οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, οι οποίες εκδόθηκαν από την κυβέρνηση, λαμβάνοντας υπόψη την κατεπείγουσα κατάσταση την οποία κληθήκαμε να διαχειριστούμε, ήρθαν προς κύρωση στο Κοινοβούλιο κατά μέσο όρο μέσα στις 10 ημέρες, μη εξαντλώντας τα χρονικά περιθώρια τα οποία δίνει το Σύνταγμα. Έτσι ώστε να υπάρξει και η τυπική νομοθετική νομιμοποίηση σε αυτό το έκτακτο εργαλείο το οποίο αναγκαστήκαμε να χρησιμοποιήσουμε για λόγους που όλοι αντιλαμβάνεστε».

Και προσέθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης: «Πάλι δυσκολεύομαι να αντιληφθώ πού είναι η συγκεκριμένη σας κριτική ως προς τα μέτρα τα οποία έχουμε πάρει. Άκουσα μια κριτική συγκεκριμένη ως προς το πρόγραμμα “Συν-Εργασία”, η οποία λέει ότι θα χάσει ο εργαζόμενος το 20%. Το 8% θα χάσει μετά από φόρους και εισφορές, για να δουλεύει τον μισό χρόνο. Και ναι, αυτό το οποίο καλούμαστε να κάνουμε είναι να επιμεριστούμε με έναν τρόπο δίκαιο το βάρος μιας έκτακτης κρίσης. Πρώτη ευθύνη έχει το κράτος, αμέσως μετά έχει ευθύνη ο επιχειρηματίας και τελευταίος έχει ευθύνη ο εργαζόμενος σε αυτή την προσπάθεια την οποία κάνουμε.

Αν πιστεύετε, όμως, ότι με κάποιο μαγικό ραβδί μπορούμε να κρατήσουμε ακέραια όλα τα εισοδήματα σε μια οικονομία η οποία θα υποστεί μια βαθιά ύφεση, τότε ζείτε σε άλλο πλανήτη, κυρία Γεννηματά. Λυπάμαι πραγματικά, διότι αυτό είναι κάτι το οποίο είναι παντελώς ανέφικτο, δεν το έχει καταφέρει καμία χώρα και δεν θα μπορέσουμε να το καταφέρουμε και εμείς. Θα σας έλεγα ότι ως προς την προτεραιότητα που δίνουμε στη στήριξη του κόσμου της εργασίας είμαστε μπροστά και πάνω από μέτρα τα οποία πήραν πολλές άλλες χώρες».

«Δεν είπα ότι η κυβέρνηση έγινε σοσιαλδημοκρατική»

Και εν πάση περιπτώσει, επειδή εμένα δεν μου αρέσουν οι ταμπέλες -και είδα ότι εξανίσταστε όταν επικαλούμαι τη σοσιαλδημοκρατία- δεν είπα προς Θεού ότι η κυβέρνηση αυτή έγινε σοσιαλδημοκρατική και ούτε αυτό πρεσβεύουμε. Είμαστε μια κεντροδεξιά, φιλελεύθερη κυβέρνηση. Δεν διεκδικούμε εισπήδηση στο δικό σας ιδεολογικό χώρο. Όμως μια κεντροδεξιά φιλελεύθερη κυβέρνηση αντιλαμβάνεται απόλυτα ότι ο ρόλος του κράτους πρέπει να είναι παρεμβατικός όταν υπάρχει μεγάλη ανάγκη και δεν πρέπει να είναι παρεμβατικός εκεί που ο ιδιωτικός τομέας μπορεί να ρυθμίζει πολύ καλύτερα τα του οίκου του. Και αυτό κάναμε αυτή τη στιγμή.

Και αν αυτό ενοχλεί κάποιους οι οποίοι είχαν χτίσει στερεότυπα στο μυαλό τους για το τι είναι αυτή η Νέα Δημοκρατία, μια δήθεν κακιά, νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση, η οποία ενδιαφέρεται μόνο για τους λίγους και τις ελίτ και δυστυχώς αυτό το οποίο κάνουμε έρχεται σε σύγκρουση με αυτή την εικόνα, αυτό δεν είναι δικό μας πρόβλημα. Είναι πρόβλημα αυτών που επιλέγουν να μας ασκήσουν αυτή την άστοχη κριτική.

«Πρώτο μας μέλημα η προστασία των εργαζομένων»

Έχω πει πολλές φορές και θα το επαναλάβω και σήμερα: Το πρώτο μας μέλημα κατά την διάρκεια αυτής της κρίσης είναι να προστατεύσουμε θέσεις εργασίας και εισόδημα εργαζομένων και ειδικά στον τουρισμό. Ειδικά στον τουρισμό το πρώτο μας μέλημα είναι να κρατηθεί ο παραγωγικός ιστός του τουρισμού ζωντανός, να μην κλείσουν ξενοδοχεία, να μην απολυθούν μόνιμα εργαζόμενοι. Ναι, θα υπάρχει μία απώλεια στο εισόδημα, βεβαίως θα υπάρχει μία απώλεια στο εισόδημα, αλλά δεν θα υπάρχει απώλεια στη σχέση εργασίας και αυτό είναι το πιο σημαντικό. Ώστε αυτοί οι άνθρωποι, όταν με το καλό ο τουρισμός ανακάμψει και πάλι το ’21, να μπορούν να προσληφθούν με τους ίδιους όρους με τους οποίους θα δούλευαν κανονικά το 2020 εάν δεν μας είχε χτυπήσει αυτή η πρωτοφανής κρίση.

Και έχει ενδιαφέρον, διότι μας ασκήσατε κριτική γιατί προσαρμόζουμε το πρόγραμμά μας. Εδώ στις δικές σας ανακοινώσεις: «όρθια κοινωνία, ζωντανή οικονομία, 7 προτάσεις», στις 6/4, ενδιάμεσο πρόγραμμα «όρθια κοινωνία, ζωντανή οικονομία», προτάσεις στις 14/5. Εσείς επικαιροποιείται τις δικές σας προτάσεις και εμείς επικαιροποιούμε τις δικές μας, είναι απολύτως αυτονόητο, άρα μην μας ασκείτε κριτική όταν και εσείς ακριβώς κάνετε τα ίδια πράγματα.

«Τουρισμός, τι είναι αυτά που λέτε ότι υποδέχεται ο στρατός»;
Έρχομαι τώρα σε κάποια ακόμα θέματα τα οποία θίξατε: Τουρισμός, τι είναι αυτά που λέτε ότι υποδέχεται ο στρατός; Σας παρακαλώ. Σας ακούνε και εκτός Ελλάδος. Κάνουμε μία τεράστια προσπάθεια αυτή τη στιγμή να ανοίξουμε τις πόρτες της Ελλάδος με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια. Είναι μια πολύ δύσκολη άσκηση, αλλά φαντάζομαι ότι όλοι συμφωνούμε σε αυτήν την αίθουσα ότι θέλουμε να υποδεχθούμε επισκέπτες χωρίς να θέσουμε σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία. Μας ασκήσατε κριτική για το λεγόμενο PLF. Το λεγόμενο PLF αυτή τη στιγμή και ο αλγόριθμος τον οποίο χρησιμοποιούμε για να εντοπίσουμε τους επισκέπτες οι οποίοι πρέπει να τεσταριστούν είναι παράδειγμα προς μίμηση σε όλη την Ευρώπη. Έρχονται και μας ρωτάνε για αυτήν την τεχνολογία, διότι πράγματι είναι καινοτόμα.

Δουλέψαμε με επιστήμονες στο εξωτερικό, κάνουμε κάτι το οποίο άλλες χώρες δεν έχουν κάνει. Είναι πάρα πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε και θέλω να το καταστήσω απολύτως σαφές -δώσαμε μία μικρή μεταβατική περίοδο μέχρι που το σύστημα να τρέξει- ότι όλοι, όποιος ταξιδεύει στην Ελλάδα πρέπει να έχει συμπληρώσει ηλεκτρονικά αυτό το PLF. Μπορεί να το κάνει μέχρι και στο αεροδρόμιο ή μπορεί να το κάνει και ένα μήνα πριν ταξιδέψει, αλλά είναι υποχρεωτικό, γιατί πρέπει να ξέρουμε όποιος έρχεται στην Ελλάδα και τύχει να τεσταριστεί, πού βρίσκεται για να μπορούμε να τον βρούμε.

«Μην υπονομεύετε τη μεγάλη προσπάθεια που κάνουμε για να διαφημίσουμε τη χώρα»
Σας παρακαλώ λοιπόν. Σε αυτήν τη μεγάλη προσπάθεια την οποία κάνουμε  αυτή τη στιγμή να διαφημίσουμε τη χώρα μας, μην έρχεστε να την υπονομεύετε με τέτοιου είδους κουβέντες που δεν ανταποκρίνονται καθόλου στην πραγματικότητα. Έχουμε κάνει μία πλήρη αναδιάταξη των δυνάμεών μας, Πολιτική Προστασία, δυνάμεις του ΕΟΔΥ, όπου χρειάζεται δυνάμεις της Αστυνομίας, και πράγματι η Πολιτική Προστασία  έχει υποστήριξη και από κάποια στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων. Μα, δεν τα ξέρετε αυτά τα πράγματα; Λοιπόν, τι έρχεστε και τα λέτε τώρα με τέτοιο ύφος, δυσφημώντας ουσιαστικά την ίδια τη χώρα και την προσπάθεια που κάνει; Δεν σας ταιριάζει αυτό το ύφος και πάντως δεν ταιριάζει στη μεγάλη προσπάθεια τη οποία κάνουμε, να σώσουμε ό,τι μπορούμε από μία πολύ δύσκολη τουριστική περίοδο.

Διαμαρτυρίες κατά της κλιματικής αλλαγής με το όχι στο κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων δεν πάνε μαζί
Έρχομαι σε δύο θέματα ακόμα τα οποία θίξατε: Λιγνίτης. Και με το περιβάλλον και με τον λιγνίτη, αυτό μας λέτε ουσιαστικά. Η χώρα πήρε μία τολμηρή πρωτοβουλία να απεμπλακεί από τον λιγνίτη, όχι μόνο γιατί είναι περιβαλλοντικά άκρως προβληματικός, αλλά και γιατί είναι εξαιρετικά ζημιογόνος και για τη ΔΕΗ και για όλους τους εμπλεκόμενους.  Εσείς κανονικά, που υποτίθεται ότι έχετε περιβαλλοντικές ευαισθησίες και τα κόμματα της αριστεράς, θα έπρεπε να χαιρετίζουν αυτή την προσπάθεια. Το γεγονός ότι έχουμε βγει στην πρώτη γραμμή μας επιτρέπει να μπορέσουμε να έχουμε πρόσβαση σε πολλούς πόρους από το Ταμείο Ανάπτυξης. Μιλήσαμε στο τηλέφωνο για το θέμα αυτό και σας είπα ότι ο κύριος Μουσουρούλης, ο οποίος έχει αναλάβει να συντονίσει αυτή τη δύσκολη άσκηση, είναι στη διάθεσή σας να σας ενημερώσει για τις πρωτοβουλίες. Ήσασταν επάνω. Και σήμερα είναι στη διάθεσή σας για να συζητήσουμε από κοινού το σχέδιο δίκαιης μετάβασης σε αυτές τις περιοχές.

Αλλά δεν μπορώ να καταλάβω -και αυτό αφορά συνολικά τα κόμματα της Αριστεράς- πώς ταυτόχρονα μπορεί να διαμαρτύρονται κατά της κλιματικής αλλαγής και να ισχυρίζονται ότι είναι φίλοι του περιβάλλοντος και στην εμβληματική πρωτοβουλία αυτής της κυβέρνησης που είναι το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων να βγαίνουν απέναντι. Δεν ταιριάζουν αυτά τα δύο. Δεν γίνεται. Δεν μπορείς να είσαι και με τον λιγνίτη και με την προστασία του περιβάλλοντος. Διαλέξτε στρατόπεδο. Διότι μερικές φορές με τις ίσες αποστάσεις κινδυνεύει να σας ρουφήξει το πολιτικό κενό.

Ελλάδα, η μόνη χώρα στην Ευρώπη χωρίς πλαίσιο για τις διαδηλώσεις

Αυτό με φέρνει στο τελευταίο θέμα, στο θέμα των πορειών. Θα έχουμε την ευκαιρία να βρεθούμε στην Ολομέλεια να το συζητήσουμε πιο αναλυτικά. Εσείς θα κάνετε ό,τι νομίζετε. Το νομοσχέδιο αυτό θα ψηφιστεί απ’ αυτή την κυβέρνηση. Αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο. Και όπως είδατε, θα ενσωματώσουμε προτάσεις τις οποίες έχετε. Είναι ένα να κάνεις ουσιαστικές προτάσεις για τη βελτίωση του νομοσχεδίου -και πράγματι κάποιες ήδη ενσωματώθηκαν- και είναι άλλο να κρύβεσαι πίσω από προσχηματικές προτάσεις για να βρεις μία δικαιολογία να μην ψηφίσεις ή να απέχεις ή να κάνεις κάτι διαφορετικό.

Εδώ όλοι θα αποφασίσουμε με ποιους συντασσόμαστε τελικά. Και το ζήτημα, προσοχή, δεν αφορά τη μεγάλη πλειοψηφία ή τη μικρή μειοψηφία. Διότι σε μία οργανωμένη Δημοκρατία και τα δικαιώματα των μειοψηφιών είναι απολύτως κατοχυρωμένα. Δεν αναφερόμαστε σε αυτό. Αναφερόμαστε στην οριοθέτηση ενός δικαιώματος, το οποίο όταν δεν είναι οριοθετημένο γίνεται καταχρηστικό. Σε αυτό ακριβώς αναφερόμαστε. Είναι μια βαθιά, βαθύτατη δημοκρατική αντίληψη για το πώς, σε μία Δημοκρατία, ορίζουμε τα δικαιώματα διαφόρων εμπλεκόμενων κοινωνικών ομάδων. Αυτή την άσκηση προσπαθούμε να λύσουμε. Και θα τη λύσουμε. Και να σας πω κάτι; Δεν ανακαλύπτουμε την πυρίτιδα. Η Ελλάδα πρέπει να είναι η μόνη χώρα στην Ευρώπη η οποία δεν έχει κανένα πλαίσιο οργάνωσης του τρόπου με τον οποίο γίνονται διαδηλώσεις στο δημόσιο χώρο.

Και να σας πω και κάτι ακόμα, εν πάση περιπτώσει, και να κλείσω με αυτό.  Σε όλους αυτούς οι οποίοι -δεν ανήκετε εσείς σε αυτή την κατηγορία- αλλά σε όλους αυτούς οι οποίοι λένε «όχι δεν συζητάμε. Δεν συζητάμε τίποτα. Εμείς θέλουμε ανά πάσα στιγμή 50 άτομα να κλείνουν όλο το δρόμο και να παραλύει το κέντρο», διότι αυτή είναι η πραγματικότητα την οποία βιώνουμε σήμερα. Πρέπει να ξέρουμε για τι μιλάμε. Δεν μιλάμε για τις μεγάλες διαδηλώσεις. Ήδη το νομοσχέδιο οριοθετεί με σαφήνεια ότι διαδηλώσεις όπως η Πρωτομαγιά, η 17η Νοεμβρίου, δεν εμπίπτουν στο πεδίο κάλυψης αυτής της νομοθετικής πρωτοβουλίας. Δεν συζητάμε για αυτό, ξέρουμε πολύ καλά για τι συζητάμε. Εάν κάποιοι έχουν παρεξηγήσει, παρερμηνεύσει το δικαίωμα στη δημόσια συνάθροιση και στη διαμαρτυρία και το έχουν μετατρέψει σε δικαίωμα ταλαιπωρίας των υπόλοιπων πολιτών, αυτοί θα μας βρουν απέναντι.

Αλλά θα είμαστε εδώ και την επόμενη εβδομάδα, επαναλαμβάνω, με δημιουργική διάθεση να ενσωματώσουμε πρωτοβουλίες, σκέψεις, όχι όμως στο βαθμό που θα απονευρώσουν το νομοθέτημα και θα το κάνουν εντελώς ανεφάρμοστο. Και επειδή τελικά όλοι κρινόμαστε, όχι για τα λόγια μας αλλά για τη στάση μας, νομίζω ότι είναι μια ευκαιρία να βαδίσετε κι εσείς πάνω στο δρόμο τον οποίο χάραξε με τόλμη ο κ. Καμίνης, βουλευτής Επικρατείας σας και να κάνετε επιτέλους το σωστό, να στηρίξετε αυτή την πρωτοβουλία».

 144 total views,  6 views today