29 Μαρτίου, 2024

Self test: Τι αλλάζει από σήμερα – Tι ισχύει στον ιδιωτικό τομέα, στο δημόσιο, για νέους και μαθητές

Self test: Τι αλλάζει από σήμερα – Tι ισχύει στον ιδιωτικό τομέα, στο δημόσιο, για νέους και μαθητές

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τα self test

Αλλάζουν από σήμερα, Δευτέρα 31 Μαΐου τα δεδομένα για τα self test στους εργαζομένους. Συγκεκριμένα ύστερα από διευκρινήσεις που δόθηκαν από το υπουργείο Εργασίας  το self test γίνονται μία φορά την εβδομάδα και έχει ισχύ για μία εβδομάδα από την ημέρα διενέργειάς του.

Για παράδειγμα, εάν ο εργαζόμενος, για την εβδομάδα από 24 Μαΐου έως 30 Μαΐου υποβλήθηκε και δήλωσε το αποτέλεσμα self test  στην πλατφόρμα την Τετάρτη (26 Μαΐου) το test έχει ισχύ για μία (1) εβδομάδα από την ημέρα διενέργειάς του, δηλαδή έως την ερχόμενη Τετάρτη στις 2 Ιουνίου.

Αναλυτικά οι οδηγίες για τα self test στους εργαζόμενους

Διευκρινίζεται ότι ο διαγνωστικός έλεγχος νόσησης από τον κορονοϊό COVID-19 (selftest) διενεργείται υποχρεωτικά μία (1) φορά την εβδομάδα, πριν από την προσέλευση του/ης εργαζόμενου/ης στον τόπο παροχής εργασίας και έχει ισχύ για μία (1) εβδομάδα από την ημέρα διενέργειάς του. Ο έλεγχος διενεργείται έως και είκοσι τέσσερις (24) ώρες προ της πρώτης ημέρας της εβδομάδας που ο/η εργαζόμενος/η παρέχει την εργασία του/ης με φυσική παρουσία.

Όπως έχει ενημερώσει το Υπουργείο Εργασίας, για την εβδομάδα από 24.05.2021 έως 30.05.2021 οι εργαζόμενοι μπορούν να υποβάλλονται και να δηλώνουν το αποτέλεσμα του self test οποιαδήποτε μέρα έως και 30.05.2021. Η περίοδος ισχύος του εν λόγω test, σύμφωνα και με τα ανωτέρω, ανέρχεται σε μία εβδομάδα από την ημέρα διενέργειάς του.

Συνεπώς για την εβδομάδα από 31.05.2021 έως 06.06.2021 οι εργαζόμενοι υποβάλλονται και δηλώνουν το αποτέλεσμα του self test μετά την παρέλευση επταημέρου από τη διενέργεια του test της προηγούμενης εβδομάδας.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=E_ZOy1Zhqeg?rel=0&showinfo=1&hl=en-US]

Παράδειγμα

Αν ο εργαζόμενος, για την εβδομάδα από 24.5.2021 έως 30.5.2021,υποβλήθηκε και δήλωσε το αποτέλεσμα self test την Τετάρτη 26.05.2021, το test έχει ισχύ για μία (1) εβδομάδα από την ημέρα διενέργειάς του, δηλαδή έως την ερχόμενη Τετάρτη, 02.06.2021.

Αν ο εργαζόμενος πρόκειται να απασχοληθεί με φυσική παρουσία την Τετάρτη 02.06.2021, π.χ. από 8:00 π.μ.– 16:00 μ.μ. υποχρεούται να έχει υποβληθεί σε διαγνωστικό έλεγχο και να έχει δηλώσει το αποτέλεσμα έως και είκοσι τέσσερις (24) ώρες πριν την ανάληψη υπηρεσίας, δηλ. την Τρίτη 01.06.2021, από 8:00 π.μ. και μετά και σε κάθε περίπτωση πριν την προσέλευσή του/ης στην εργασία.

Εργαζόμενοι Ιδιωτικού Τομέα

Ο προσυμπτωματικός διαγνωστικός έλεγχος για τον νέο κορωνοϊό μέσω δωρεάν αυτοδιαγνωστικής δοκιμασίας self-test, είναι υποχρεωτικός για τους εργαζομένους σε όλο τον ιδιωτικό τομέα από τη Δευτέρα 24 Μαΐου και το αποτέλεσμα του πρέπει να δηλώνεται στην πλατφορμα της Εργάνης. Η προμήθεια των δύο αυτοδιαγνωστικών ελέγχων (self test) γίνεται δωρεάν από το φαρμακείο στον δικαιούχο με την επίδειξη του Αριθμού Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (Α.Μ.Κ.Α.), του προσωρινού Αριθμού Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης του άρθρου 248 του ν. 4782/2021 (Α’ 36) (Π.Α.Μ.Κ.Α.) ή του Προσωρινού Αριθμού Ασφάλισης και Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπού (Π.Α.Α.Υ.Π.Α.) και της αστυνομικής ταυτότητας ή οποιουδήποτε άλλου εγγράφου ταυτοποίησης. Οι δικαιούχοι παραλαμβάνουν 2 τεστ από Δευτέρα 24/5 έως Σάββατο 29/5, για τις εβδομάδες 24/5 και 31/5.
Οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας και οι ελεύθεροι επαγγελματίες μπορούν να προμηθευτούν από τα φαρμακεία δύο self tests, ένα για την εβδομάδα της 24ης Μαΐου και ένα για εκείνη από τις 31 Μαΐου έως τις 6 Ιουνίου.

Εργαζόμενοι Δημοσίου Τομέα

Για τους εργαζόμενους του δημοσίου τομέα ο έλεγχος είναι υποχρεωτικός μία φορά την εβδομάδα και το αποτέλεσμα του πρέπει να δηλώνεται στην πλατφορμα της απογραφής. Η προμήθεια των self test γίνεται δωρεάν από το φαρμακείο στον δικαιούχο με την επίδειξη του Αριθμού Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (Α.Μ.Κ.Α.), του προσωρινού Αριθμού Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης του άρθρου 248 του ν. 4782/2021 (Α’ 36) (Π.Α.Μ.Κ.Α.) ή του Προσωρινού Αριθμού Ασφάλισης και Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπού (Π.Α.Α.Υ.Π.Α.) και της αστυνομικής ταυτότητας ή οποιουδήποτε άλλου εγγράφου ταυτοποίησης. Οι δικαιούχοι παραλαμβάνουν 2 τεστ από Δευτέρα 24/5 έως Σάββατο 29/5, για τις εβδομάδες 24/5 και 31/5.

Δήλωση αποτελέσματος self-test για COVID-19

Εάν είστε εκπαιδευτικός (δημοσίου ή ιδιωτικού σχολείου), ανήκετε σε ΑΕΙ, ή ανήκετε σε κάποια άλλη κατηγορία ατόμων που πρέπει να προσκομίσουν δήλωση αποτελέσματος για την πρόσβαση σε σχολική μονάδα ή εκπαιδευτικό ίδρυμα, ή αν δεν ανήκετε σε κάποια από τις άλλες κατηγορίες, μπορείτε εδώ να δηλώσετε θετικό ή αρνητικό αποτέλεσμα self-test και να εκδώσετε τη δήλωση αποτελέσματος:

Δήλωση αποτελέσματος self-test για δημόσιους υπαλλήλους

Εάν είστε εργαζόμενος του δημοσίου τομέα και εργάζεστε με φυσική παρουσία, μπορείτε εδώ να δηλώσετε θετικό ή αρνητικό αποτέλεσμα self-test και να εκδώσετε τη δήλωση αποτελέσματος.

Δήλωση αποτελέσματος self-test για εργαζομένους

Εάν είστε εργαζόμενος του ιδιωτικού τομέα ιδίως σε κλάδο λιανεμπορίου, τουρισμού, μεταποίησης, επισιτισμού, ή των μεταφορών μπορείτε εδώ να δηλώσετε θετικό ή αρνητικό αποτέλεσμα self-test και να εκδώσετε τη δήλωση αποτελέσματος:

Σχολική κάρτα για COVID-19

Εάν είστε γονέας/κηδεμόνας μαθητή ή ενήλικος μαθητής, μπορείτε εδώ να δηλώσετε θετικό ή αρνητικό αποτέλεσμα self-test και να εκδώσετε τη Σχολική κάρτα για COVID-19:

Δήλωση αποτελέσματος self-test για ναυτικούς

Εάν είστε ναυτικός – μέλος πληρώματος πλοίου που εκτελεί θαλάσσιες μεταφορές επιβατών και εμπορευμάτων, μπορείτε να δηλώσετε εδώ το αποτέλεσμα του αυτοδιαγνωστικού σας ελέγχου self-test:

 

Συχνές ερωτήσεις

Δωρεάν self test από 31 Μαΐου για όλους τους πολίτες 18 έως 30 ετών

Δωρεάν 2 self test για τον κορονοϊό την εβδομάδα θα δικαιούνται από, σήμερα, Δευτέρα 31 Μαΐου όλοι οι πολίτες από 18 έως 30 ετών, όπως ανακοίνωσε μέσω του λογαριασμού του στο facebook o υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος. Μάλιστα οι εν λόγω πολίτες δεν είναι υποχρεωμένοι να δηλώνουν το αποτέλεσμα στην σχετική πλατφόρμα εφόσον δεν είναι εργαζόμενοι.

Ολόκληρη η ανάρτηση του Ακη Σκέρτσου:

Από αύριο, Δευτέρα, 31 Μαΐου, ο κύκλος δικαιούχων των δωρεάν self tests διευρύνεται περαιτέρω, περιλαμβάνοντας πλέον και όλους τους πολίτες 18 έως 30 ετών. Με αυτή την προσθήκη στις ομάδες του πληθυσμού που ήδη λαμβάνουν δωρεάν αυτοδιαγνωστικά τεστ -δηλαδή τους μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και όλους ανεξαιρέτως τους εργαζόμενους του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα- οι δικαιούχοι ξεπερνούν, πλέον, τους 6,5 εκατομμύρια πολίτες.

Έτσι, αυτή την εβδομάδα, από τις 31 Μαΐου έως τις 5 Ιουνίου, θα μπορούν να παραλαμβάνουν, με επίδειξη του ΑΜΚΑ τους, 2 self tests από τα φαρμακεία:

  • οι μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης
  • οι εκπαιδευτικοί και το διοικητικό προσωπικό δημοσίων και ιδιωτικών σχολείων
  • καθώς και όσοι συμπολίτες μας είναι από 18 έως 30 ετών (χωρίς υποχρέωση δήλωσης του αποτελέσματος στην πλατφόρμα εφόσον δεν εργάζονται ή δεν είναι φοιτητές/σπουδαστές).

Συνολικά, από τις 12 Απριλίου έως σήμερα έχουν διατεθεί από τα φαρμακεία 18.513.671 self tests σε 4.050.888 πολίτες και έχουν γίνει 12.515.855 ψηφιακές δηλώσεις στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr, δηλαδή ένα ποσοστό 68% επι του συνόλου.