19 Απριλίου, 2024

Σεισμός στην Τουρκία: Ανατριχίλα με μαρτυρία από μέλος της ΕΜΑΚ – «Μας είπε να της κόψουμε το πόδι»

Σεισμός στην Τουρκία συντρίμμια

Σεισμός στην Τουρκία: Ανατριχίλα με μαρτυρία από μέλος της ΕΜΑΚ – «Μας είπε να της κόψουμε το πόδι»

Ο Αριστείδης Γεωργόπουλος, αρχιπυροσβέστης μέλος της 1ης ΕΜΑΚ που στάλθηκε για βοήθεια στην Τουρκία μετά τον φονικό σεισμό των 7,8 Ρίχτερ, μίλησε για όσα βίωσε στη γείτονα χώρα. Η μαρτυρία του προκάλεσε ανατριχίλα όταν αποκάλυψε ότι ένα θύμα τους ζήτησε να της κόψουν το πόδι.

Σε δηλώσεις που έκανε στο Mega, ανέφερε πως «ήμασταν από τις πρώτες χώρες που πήγαμε στην Τουρκία για τη διάσωση. Υπάρχει μια επιλογή στο να βγάλουμε τα θύματα, τα οποία μπορούν να σωθούν. Οι άνθρωποι ζούσαν σε παραλογισμό και δεν μπορούσαν να μιλήσουν ήρεμα, οπότε εμείς προσπαθήσαμε να μαζέψουμε πληροφορίες. Έτσι, αφού πήραμε τις μαρτυρίες και από του Τούρκους, κάναμε την επιλογή».

Επίσης, αναφερόμενος στον απεγκλωβισμό της Αϊρίν, ανέφερε ότι «μας είπε να της κόψουμε το πόδι αλλά δε θα μπορούσαμε να το κάνουμε. Μετά προσπαθήσαμε να την ηρεμήσουμε ψυχολογικά. Φαγητό δεν μπορούσαμε να της δώσουμε αλλά της δίναμε νερό με το καπάκι διότι ήταν πάνω από 48 ώρες στα χαλάσματα». Μάλιστα, οκτώ μέρες μετά τον καταστροφικό σεισμό, άνθρωποι συνεχίζουν να βγαίνουν ζωντανοί από τα συντρίμμια.

Επιπλέον, πρόσθεσε ότι «τη θλίψη που νιώθω, δεν θα ήθελα να την νιώθω αυτή τη στιγμή. Αλλά αισθάνομαι και ηθική ικανοποίηση. Η πρώτη κουβέντα που είπα στην οικογένειά μου μόλις γύρισα είναι πως πρέπει να είμαστε θετικοί άνθρωποι και να μην τα παρατάμε. Η μεγαλύτερη δυσκολία που βιώσαμε ήταν το ρίσκο να μπούμε στα μεγάλα χαλάσματα με σκοπό να σώσουμε τους ζωντανούς. Εάν γινόταν κάποιος μετασεισμός, μπορεί να χάναμε τη ζωή μας».

Σεισμός στην Τουρκία – Συγκλονίζει Έλληνας διασώστης: «Κλαίμε που φεύγουμε, υπάρχουν ακόμη άνθρωποι κάτω από τα συντρίμμια»

Σεισμός στην Τουρκία: Από την προηγούμενη Δευτέρα που έγινε ο σεισμός, η Επίλεκτη Ομάδα Ειδικών Αποστολών (ΕΠ.ΟΜ.Ε.Α) έμεινε τέσσερις ημέρες στη νότια πόλη Καχραμανμάρας και ένας εκ των επικεφαλής της ομάδας των 31 διασωστών, ο Βασίλης Δρακονταειδής, μιλά στο protothema.gr για τη συγκλονιστική εμπειρία στη γείτονα χώρα.

«Κλαίμε που φεύγουμε από την Τουρκία γνωρίζοντας ότι αφήνουμε εγκλωβισμένους κάτω από τα χαλάσματα». Έφτασε η ώρα της αποχώρησης των επίλεκτων ομάδων διάσωσης που βρίσκονται στην Τουρκία καθώς οι ελπίδες για ανεύρεση επιζώντων ολοένα και λιγοστεύουν, μετά το διπλό φονικό χτύπημα. Παράλληλα, δείτε την αγορά της Αντιόχειας πριν και μετά το φονικό σεισμό.

«Είμαστε τρεις μέρες άυπνοι αλλά η αγάπη που έχουμε δεχτεί όλες αυτές τις μέρες από τους Τούρκους μάς έχει κρατήσει όρθιους. Εγώ προσωπικά ένιωσα από την πρώτη στιγμή ότι πηγαίνω σπίτι μου για να βοηθήσω τα αδέρφια μου», με αυτά τα συγκινητικά λόγια ο κ.Δρακονταειδής αναφέρεται στον δικό του μαραθώνιο.

Σεισμός στην Τουρκία συντρίμμια

Εξηγεί ότι τα σύγχρονα μηχανήματα έδειχναν ότι υπάρχουν ακόμη ζωντανοί κάτω από τα χαλάσματα.

«Με τον εξοπλισμό και τις θερμικές κάμερες που διαθέτουμε, κάθε φορά που ακούγαμε και καταλαβαίναμε ότι υπάρχουν ζωντανοί κάτω από τα συντρίμμια, τρέχαμε όλη η ομάδα για να τους βγάλουμε σώους μέσα από τα μπάζα» επισημαίνει ειδικότερα.

«Εγώ όπως και οι υπόλοιποι συνάδελφοί μου, όπου μπορούσαμε μπαίναμε οι ίδιοι μέσα στα χαλάσματα, προτού ακόμα μας δώσει κάποιο στίγμα η κάμερα ή ο ειδικά εκπαιδευμένος σκύλος, που εντόπισε τρία παιδάκια και τα βγάλαμε ζωντανά. Η συγκίνηση, οι αγκαλιές, τα θετικά μηνύματα, η φιλοξενία τους, η ευγνωμοσύνη, όλα αυτά τα αισθήματα είναι που γέμισαν τις ψυχές μας. Πραγματικά, κλαίω που φεύγω σήμερα γιατί υπάρχουν άνθρωποι ακόμα μέσα στα συντρίμμια κι η κατάσταση είναι τραγική εδώ» καταλήγει ο διασώστης.