29 Μαρτίου, 2024

Σεισμοί σε Τουρκία και Συρία: Φόβοι για 20.000 νεκρούς

Σεισμοί σε Τουρκία και Συρία: Φόβοι για 20.000 νεκρούς

Συνεχίζονται οι έρευνες για επιζώντες – Χιλιάδες τραυματίες και άστεγοι μετά τις φονικές σεισμικές δονήσεις – Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οι 10 πληγείσες επαρχίες της Τουρκίας

Στην εκτίμηση ότι οι νεκροί του φονικού σεισμού που έπληξε την Τουρκία και τη Συρία μπορεί να υπερβούν τους 20.000 προχώρησε χθες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κι ενώ οι ανθρώπινες απώλειες στις δύο χώρες ανήλθαν επισήμως αργά χθες το βράδυ στις 7.826.

Στην Τουρκία, έχουν επιβεβαιωθεί 5.894 θάνατοι, ενώ 1.932 άτομα έχασαν τη ζωή τους στη Συρία, φτάνοντας τις 7.826, μολονότι διασώστες και διεθνείς οργανισμοί παραμένουν αρκετά απαισιόδοξοι απέναντι στον τελικό απολογισμό του χτυπήματος του εγκέλαδου.

Στην πλέον δεινή θέση, όμως, βρίσκεται ο πληθυσμός της Συρίας, καθώς πριν το φονικό σεισμό το 70% αυτού είχε ανάγκη ανθρωπιστικής βοήθειας σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη. Μετά από 12 χρόνια πολέμου, η χώρα «αντιμετωπίζει οικονομική κατάρρευση και σοβαρές ελλείψεις νερού, ηλεκτρισμού και καυσίμων» κατά τον ΟΗΕ, επικεντρώνοντας την στήριξή του σε άμεσες ανάγκες, συμπεριλαμβανομένων τροφής, στέγης, μη διατροφικών ειδών και φαρμάκων.

Προχωρώντας σε μια πρώτη καταγραφή χθες, ο Τούρκος Αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι γνωστοποίησε ότι τουλάχιστον 5.894 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 34.810 παραμένουν τραυματίες στην Τουρκία. Στη Συρία, έχουν αναφερθεί τουλάχιστον 1.832 θάνατοι και 3.849 τραυματισμοί.

Την ίδια ώρα, τουλάχιστον εκατοντάδες ομάδες εργάζονται σε προσπάθειες έρευνας και διάσωσης, ενώ διεθνείς αποστολές καταφθάνουν σε βοήθεια, σύμφωνα με τον Τούρκο Αντιπρόεδρο.

Ανάμεσα σε αυτές και η ελληνική αποστολή, με επικεφαλής τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ, Ευθύμιο Λέκκα, 21 πυροσβέστες από την πρώτη ΕΜΑΚ με δύο ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους και ειδικό διασωστικό όχημα. Πιάνοντας αμέσως δουλειά, οι Έλληνες πυροσβέστες απεγκλώβισαν έως τώρα ζωντανούς έναν άνδρα 50 ετών, μία 9χρονη, μία 7χρονη και μία 11χρονη, ενώ έχει ανασυρθεί χωρίς τις αισθήσεις του ένα ανήλικο κορίτσι.

Συνδράμοντας από την πρώτη στιγμή τη γειτονική χώρα, «εικόνες που μας γεμίζουν πόνο, τις ακολουθούν εικόνες που μας γεμίζουν ελπίδα. Μόνο σεβασμός για τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των ομάδων διάσωσης. Έλληνες και Τούρκοι δίπλα-δίπλα, παλεύουν μαζί για να σώσουν ζωές. Τους ευχαριστούμε για όσα κάνουν», ανέφερε σε ανάρτησή του ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς η ελληνική αποστολή έκανε από την πρώτη στιγμή της εμφάνισής της το καθήκον της.

Παρότι περισσότερα από 20 κράτη και διεθνείς οργανισμοί συμμετέχουν αυτήν την ώρα σε σωστικές προσπάθειες, σοβαρές ζημιές έχει υποστεί ο μοναδικός δρόμος που οδηγεί στο Bab al-Hawa, μοναδικό συνοριακό πέρασμα ανθρωπιστικής βοήθειας μεταξύ Τουρκίας και Συρίας, όπως ανακοίνωσε ο ΟΗΕ, δυσχεραίνοντας ακόμη περισσότερο την κατάσταση.

Υπό αυτό το πρίσμα, οι συνέπειες του σεισμού είναι πιο καταστροφικές στη Συρία παρά στην Τουρκία, εκτίμησε ο Δρ Μπασίρ Τατζαλντίν, μιλώντας στο CNN, καθώς «είναι μια καταστροφική κατάσταση τόσο στην Τουρκία όσο και στη Συρία – αν και στη Συρία είναι πιο καταστροφική», όπως είπε, δεδομένου ότι στη βόρεια Συρία «οι περισσότερες από τις υπηρεσίες παρέχονται από ΜΚΟ» λόγω έλλειψης μακροπρόθεσμων επενδύσεων για υποδομές και οργάνωση.

Χιλιάδες τραυματίες και άστεγοι

Με τα σωστικά συνεργεία να δίνουν μάχη με το χρόνο, για να εντοπίσουν περισσότερους επιζώντες, η έντονη σεισμική δραστηριότητα στη γειτονική χώρα, προβληματίζει τους ειδικούς. Οι τελευταίοι εκτιμούν οι μετασεισμοί θα μπορούσαν να διαρκέσουν για εβδομάδες και μήνες, καθώς η Τουρκία βρίσκεται κατά μήκος των ορίων των τεκτονικών πλακών, της ευρασιατικής και της αραβικής, με αποτέλεσμα οι σεισμικές δονήσεις να εμφανίζουν μεγάλη ένταση.

Παρότι περίπου 60.217 άτομα συμμετέχουν στις επιχειρήσεις διάσωσης σε 10 επαρχίες της Τουρκίας, τουλάχιστον 5.775 κτίρια κατέρρευσαν διαπιστωμένα μετά το σεισμό, σύμφωνα με τον Ορχάν Τατάρ, γενικό διευθυντή της τουρκικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Καταστροφών και Εκτάκτων Αναγκών (AFAD). Ωστόσο, η υπηρεσία ανακοίνωσε ότι δέχτηκε 11.342 κλήσεις για κατάρρευση σπιτιών, ο αριθμός των οποίων εκτιμάται ότι θα πολλαπλασιαστεί τις επόμενες ώρες.

Εκτός από την έλλειψη στέγης για εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες, στα άμεσα προβλήματα εντάσσεται η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των τραυματιών, καθώς η εκπρόσωπος της UNICEF στο Χαλέπι προειδοποίησε πως τα νοσοκομεία στη Συρία είναι «εντελώς υπερφορτωμένα». Εν τω μεταξύ, περίπου 500 μέλη του προσωπικού της ανθρωπιστικής ιατρικής οργάνωσης «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» εργάζονται ήδη στην περιοχή της Συρίας, μερικοί από τους οποίους έχουν μέλη της οικογένειάς τους, που χάθηκαν στον φονικό σεισμό.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, περίπου 23 εκατομμύρια άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων 1,4 εκατομμυρίων παιδιών, είναι πιθανό να επηρεαστούν από τον σεισμό. Ήδη, στην Τουρκία περίπου 380.000 άνθρωποι έχουν βρει καταφύγιο σε κυβερνητικά κτίρια ή ξενοδοχεία, ενώ άλλοι στεγάζονται προσωρινά σε εμπορικά κέντρα, στάδια, τζαμιά και κοινοτικά κέντρα. Επιπλέον, το Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών της Τουρκίας γνωστοποίησε ότι κατά τη διάρκεια της πρώτης νύχτας 3.400 άνθρωποι κατέφυγαν σε τρένα που χρησιμοποιούνταν ως καταλύματα έκτακτης ανάγκης.

Μπροστά στο μέγεθος της καταστροφής, ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κήρυξε χθες σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τις 10 επαρχίες που επλήγησαν τον καταστροφικό σεισμό, με διάρκεια τρεις μήνες. Σημειωτέον ότι η Τουρκία έχει αναπτύξει περισσότερα από 24.400 άτομα προσωπικό έρευνας και διάσωσης, στην περιοχή του σεισμού. Ο αριθμός του προσωπικού αναμενόταν να αυξηθεί με την άφιξη επιπλέον ατόμων, δηλαδή μελών εθνικών αποστολών, όπως δήλωσε ο αξιωματούχος της υπηρεσίας διαχείρισης καταστροφών Ορχάν Τατάρ.