Σε “τεντωμένο σχοινί” οι σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας: Ρεσιτάλ τουρκικής προκλητικότητας – Έρχεται «θερμό» καλοκαίρι στο Αιγαίο;

Σε “τεντωμένο σχοινί” οι σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας: Ρεσιτάλ τουρκικής προκλητικότητας – Έρχεται «θερμό» καλοκαίρι στο Αιγαίο;

Ψύχραιμη η Αθήνα, σκληρές απαντήσεις από Ευρώπη

Διόλου τυχαία δεν ήταν η προειδοποίηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στην τουρκική ηγεσία «η ρητορική της έντασης να μην μεταφραστεί και σε παραπάνω ένταση στο πεδίο».

Η Αθήνα παρακολουθεί την διαρκή κλιμάκωση στην οποία προχωρά με καθημερινές δηλώσεις αξιωματούχων η Άγκυρα και εξετάζει τους κινδύνους που απορρέουν. Η «ανοιχτή ενθάρρυνση» του πρωθυπουργού να μπει φρένο σε αυτήν αποτελεί ένα σαφές μήνυμα προς την άλλη πλευρά του Αιγαίου ότι η Ελλάδα δεν θα επιτρέψει την δημιουργία τετελεσμένων, καθώς «έχει αποδείξει, ιστορικά, ότι είναι έτοιμη να υπερασπιστεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα».

Αβέβαιο το ποια θα είναι η κορύφωση της τουρκικής επιθετικότητας

Στην κυβέρνηση παρατηρούν ότι το τουρκικό κατεστημένο έχει αναγάγει σε βασική του πολιτική την αντιπαράθεση με την Ελλάδα και έχει χαράξει την στρατηγική του στην βάση της αμφισβήτησης των συνόρων και της κυριαρχίας των νησιών. Οι «γραφικές» αιτιάσεις της Άγκυρας που απέχουν του Διεθνούς Δικαίου και της… κοινής λογικής εγκλωβίζουν την ηγεσία της και την εξωτερική πολιτική της σε μια πρωτοφανή επιθετικότητα έναντι της χώρας μας και κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος ποια θα είναι η κορύφωση εν όψει μάλιστα και των εσωτερικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει το καθεστώς Ερντογάν με τις επερχόμενες εκλογές.

Σε 'τεντωμένο σχοινό' οι σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας: «Θερμό» καλοκαίρι στο Αιγαίο; - Ρεσιτάλ τουρκικής προκλητικότητας
(EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ)

Η ανιστόρητη τουρκική προπαγάνδα και η απάντηση Μητσοτάκη

Το μέγεθος της ενορχηστρωμένης επιθετικότητας και της καλλιέργειας κλίματος πόλωσης αναδεικνύει και η προβολή της ανιστόρητης προπαγάνδας από την κρατική τηλεόραση της Τουρκίας όπου βαφτίζονται «τουρκικά» τα ελληνικά νησιά του Ανατολικού Αιγαίου όπως το Αγαθονήσι, το Φαρμακονήσι, η Ψέριμος και άλλα. «Αυτή η ρητορική δεν μπορεί να μας οδηγήσει πουθενά», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης και τόνισε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να εγείρει αυτή την τουρκική προκλητικότητα στα διεθνή fora, κάτι που αποδίδει καθώς τόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες όσο και η Ευρώπη έχουν εκφράσει την στήριξη τους «δημόσια και χωρίς αστερίσκους». Η ελληνική πλευρά αντιτάσσει ψυχραιμία και αποφασιστικότητα και ειδικά ως προς το θέμα των νησιών όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές «οι δύο επιστολές της Μόνιμης Αντιπροσώπου της Ελλάδας προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ υπογραμμίζουν με σειρά από νομικά επιχειρήματα ότι οι μονομερείς αιτιάσεις της τουρκικής πλευράς δεν στέκουν νομικά, έχουν καθαρά αναθεωρητικά κίνητρα και τροφοδοτούν έτι περαιτέρω την αστάθεια που προκαλεί η Τουρκία με τις ενέργειές της».

Ξεκάθαρο μήνυμα της Αθήνας στην Αγκυρα

Η Αθήνα έχει προειδοποιήσει σε όλους τους τόνους τους συμμάχους και εταίρους της ότι δεν θα δεχθεί την δημιουργία τετελεσμένων όπως η αμφισβήτηση ελληνικών εδαφών με τις τουρκικές υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνική νησιά. «Η Ελλάδα δεν είναι αναθεωρητική δύναμη», δήλωσε από το Μαυροβούνιο ο Νίκος Δένδιας, «είναι όμως μια δύναμη που αρνείται κάθετα τις οποιεσδήποτε απειλές, ιδίως απειλές πολέμου – casus belli εναντίον μας, οι οποίες πραγματικά δεν έχουν καμιά θέση όχι μόνο στο λεξιλόγιο αλλά και στην πραγματικότητα του 21ου αιώνα», ξεκαθάρισε ο υπουργός Εξωτερικών.

Ωστόσο, η ελληνική πλευρά δεν θέλει να κλείσει το παράθυρο του διαλόγου με την Τουρκία. Άλλωστε, στο διπλωματικό «παιχνίδι ευθυνών» η Ελλάδα έχει το πάνω χέρι και σε καμία περίπτωση δεν θέλει να απεμπολήσει αυτό το πλεονέκτημα. Εγώ δεν είμαι ποτέ αυτός ο οποίος θα πει ότι δεν μιλάω με κάποιον. «Εγώ δεν κρατάω μούτρα (σ.σ. στο Ταγίπ Ερντογάν)», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης, σημειώνοντας παράλληλα ότι ταυτόχρονα θα υπερασπίζεται «τις ελληνικές θέσεις με αυτοπεποίθηση και με απόλυτη σιγουριά ότι έχουμε το δίκιο με το μέρος μας».

Loading

Total Views: 20 ,
.