Σάλος με έρευνα Τσιόδρα για κορονοϊό: Τι δείχνει για θνητότητα εκτός ΜΕΘ. «Ο Μητσοτάκης ήξερε»

Σάλος με έρευνα Τσιόδρα για κορονοϊό: Τι δείχνει για θνητότητα εκτός ΜΕΘ. «Ο Μητσοτάκης ήξερε»

Τι δείχνει η έρευνα κόλαφος του Σωτήρη Τσιόδρα για τη θνητότητα που προκαλεί ο κορονοϊός εκτός ΜΕΘ;

Ιδιαίτερα αποκαλυπτική είναι η επιστημονική δημοσίευση του Λοιμωξιολόγου και Καθηγητή κ. Σωτήρη Τσιόδρα και του Επίκουρου Καθηγητή Δημόσιας Υγείας από το Πανεπιστήμιο Κύπρου Θεόδωρου Λύτρα, το οποίο εστιάζει στην θνητότητα που προκαλεί ο κορονοϊός. Ένα σημαντικό εύρημα στη συγκεκριμένη δημοσίευση αποτελεί το γεγονός ότι όσοι διασωληνωμένοι βρέθηκαν εκτός ΜΕΘ, δεν τα κατάφεραν σε ποσοστό 88%

Η συγκεκριμένη διαπίστωση ακυρώνει το “αφήγημα” του πρωθυπουργού περί ίσης φροντίδας των διασωληνωμένων εντός και εκτός ΜΕΘ, αν και θα πρέπει να σημειώσουμε ότι προσμετρούνται και άλλοι παράμετροι. Να σημειώσουμε βέβαια ότι μόνο το 5% των διασωληνωμένων έμειναν εκτός ΜΕΘ και αυτό είναι πολύ πιθανό να ήταν και θέμα “αναγκαστικής επιλογής”.

Η δημοσίευση σημειώνει ότι η θνητότητα λόγω κορονοϊου, όπως μας δίδαξε το 2ο και 3ο κύμα, σχετίζεται με τρία στοιχεία: Τη βαρύτητα στο ΕΣΥ από αύξηση των διασωληνωμένων, τον αριθμό αυτών που μένουν εκτός ΜΕΘ αλλά και την περιφέρεια που νοσηλεύεται κανείς.

Τρεις παράμετροι που ενώ τους γνώριζε η Κυβέρνηση από τον Μάιο, αφέθηκε στην “εξασφάλιση” της κοινωνίας έναντι του κορονοϊού στο εμβόλιο και μόνο, με αποτέλεσμα να θρηνούμε πλέον 100 νεκρούς τη μέρα.

Η μελέτη

Με βάση λοιπόν τη δημοσίευση, μελετήθηκαν τα στοιχεία από τη νοσηλεία 6.282 ατόμων που διασωληνώθηκαν από την 1η Σεπτεμβρίου 2020 έως και τις 6 Μαϊου 2021, δηλαδή κατά την περίοδο των δύο ισχυρών επιδημικών κυμάτων που παρατηρήθηκαν στην Ελλάδα. Το πρώτο κορυφώθηκε τον Νοέμβριο του 2020 και επικεντρώθηκε στην Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα, ενώ το δεύτερο συνδέθηκε με την Βρετανική Μετάλλαξη Β.1.1.7 και επηρέασε την Αθήνα και ολόκληρη τη χώρα.

Από τις 6282 περιπτώσεις που διασωληνώθηκαν οι 3988 πέθαναν (63,5%). Οι περισσότεροι ασθενείς πέρασαν μέρος ή το σύνολο της νοσηλείας τους σε ΜΕΘ (5971/6282. Από αυτούς που δεν εισήχθησαν σε ΜΕΘ ήτοι 311, οι 275 (88,4%) κατέληξαν σε σύγκριση με 3713 (62,2%) που κατέληξαν εντός ΜΕΘ.

Από την μελέτη διαπιστώνεται σημαντική συσχέτιση μεταξύ της θνησιμότητας και του συνόλου των διασωληνωμένων ασθενών και ειδικότερα η διασωλήνωση εκτός ΜΕΘ σχετίζεται έντονα με τη θνησιμότητα, όπως και η ηλικία, ιδιαίτερα μετά τα 60.

Επίσης ένα ακόμη ενδιαφέρον στοιχείο αποτελεί το γεγονός ότι η νοσηλεία εκτός της πρωτεύουσας της Αττικής συνδέθηκε και με αυξημένη ενδονοσοκομειακή θνησιμότητα, στην Θεσσαλονίκη και και την υπόλοιπη χώρα.

Δεδομένων των παραπάνω συσχετίσεων, από τους 3988 θανάτους που αναφέρθηκαν, 947 αποδίδονταν στο υψηλό φορτίο των διασωληνωμένων ασθενών με COVID-19, 133 στο να βρίσκονται εκτός ΜΕΘ, και 656 να νοσηλεύονται εκτός Αττικής. Συνολικά 1535 θάνατοι αποδόθηκαν σε αυτούς τους τρεις παράγοντες συνολικά.

Να αναφέρουμε ότι το δείγμα που αναλύθηκε είναι τεράστιο καθώς αποτελεί περίπου το 60% των συνολικών διασωληνώσεων από την έναρξη της πανδημίας. Το 2ο και 3ο κύμα επέδειξε τι θα πρέπει να κάνει η Κυβέρνηση ενόψει του τωρινού 4ου κύματος όπως το ότι θα πρέπει να περιοριστεί ο αριθμός των κρουσμάτων ώστε να μην αυξάνονται οι νοσηλείες, να αποκεντρωθεί το ΕΣΥ και φυσικά να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο και με οποιονδήποτε τρόπο πολύ νωρίτερα.

Σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους, ο Αλέξης Τσίπρας κατακεραύνωσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη με αφορμή την έρευνα Λύτρα-Τσιόδρα.

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ έγραψε στο Twitter:

Μελέτη Τσιόδρα-Λύτρα από 5/21: 87% αυξημένη θνητότητα εκτός ΜΕΘ.

38,5% των θανάτων θα είχε αποφευχθεί αν είχε θωρακιστεί το ΕΣΥ.

Προφανώς τα γνώριζε ο κ. Μητσοτάκης όταν μου απαντούσε στη Βουλή.

Να τον πω ψεύτη;

Πολιτικό απατεώνα;

Με 19475 νεκρούς, τα λόγια χάνουν το νόημά τους…

Στην αντεπίθεση με σκληρούς χαρακτηρισμούς κατά του Αλέξη Τσίπρα περνά η κυβέρνηση, υποστηρίζοντας ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κανιβαλίζει την έκθεση Τσιόδρα-Λύτρα για τη θνητότητα εκτός ΜΕΘ.

Με μία μακροσκελή δήλωση, η οποία επικεντρώνει σε κατηγορίες για τη στάση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης γενικότερα στην πανδημία του κορονοϊού, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, υποστηρίζει ουσιαστικά ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παραποιεί τα συμπεράσματα της έρευνας.

Με τον τρόπο αυτό το Μαξίμου επιχειρεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις ότι διαψεύδει ο Σωτήρης Τσιόδρας τις δηλώσεις Μητσοτάκη πως η θνητότητα δεν είναι μεγαλύτερη στις διασωληνώσεις εκτός ΜΕΘ σε σχέση με τις εντός ΜΕΘ.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ισχυρίζεται επίσης ότι το ζήτημα στην πραγματικότητα είναι η πίεση στο ΕΣΥ και αφήνει αιχμές για την κατάσταση στην οποία το παρέδωσε η προηγούμενη κυβέρνηση και άρα για ευθύνες του ΣΥΡΙΖΑ για τον αριθμό των νεκρών.

“Δεν μας κάνει εντύπωση που ένας πολιτικός ολετήρας, όπως ο κ. Τσίπρας, προσπαθεί να φέρει στα δικά του περιορισμένα μέτρα μια επιστημονική μελέτη. Με ψέματα και αποσπασματική επίκληση στοιχείων. Με τρόπο χυδαίο και ευτελή”, δήλωσε ειδικότερα ο κ.Οικονόμου.

Κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ότι: “Αποκρύπτει συνειδητά όχι μόνο ότι μέσα σε λιγότερα από 2 χρόνια υπερδιπλασιάστηκαν οι ΜΕΘ, ούτε ότι προστέθηκαν χιλιάδες υγειονομικοί στο σύστημα, ούτε ότι σήμερα το σύνολο των ΜΕΘ δημόσιων και ιδιωτικών νοσοκομείων είναι στη διάθεση του ΕΣΥ, αλλά και το γεγονός ότι την περίοδο 2015-2019, χωρίς πανδημία, υπήρχαν μέρες που είχαμε μέχρι και 90 αναμονές για ΜΕΘ.”

Ο κ. Οικονόμου, υποστηρίζει ότι είναι χυδαίος ο τρόπος του κ.Τσίπρα, γιατί όπως ισχυρίζεται ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ “αποκρύπτει την ουσία της επιστημονικής μελέτης, την οποία ουσιαστικά κανιβαλίζει.”

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο: “Το γεγονός είναι ότι όσο λιγότερη πίεση έχει το ΕΣΥ, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες να σωθούν ανθρώπινες ζωές και όσο μεγαλύτερη πίεση υπάρχει τόσο αυξάνεται και ο αριθμός των θανάτων. Αυτό μας λένε οι επιστήμονες. Ο μοναδικός τρόπος όμως για να το πετύχουμε αυτό ήταν και παραμένει ο εμβολιασμός. Αν είχαμε μεγαλύτερη εμβολιαστική κάλυψη, δεν θα φτάναμε ποτέ να έχουμε τόσους ασθενείς σε ΜΕΘ. Η κυβέρνηση έκανε και κάνει τα πάντα προς την κατεύθυνση αυτή.”

Ο κ. Οικονόμου υπενθυμίζει ότι αντίθετα ο κ.Τσίπρας:

“Την 1η Δεκεμβρίου 2021 ο κ. Τσίπρας καταψήφισε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό στους άνω των 60 ετών.

Στις 8 Δεκεμβρίου του 2021 ο κ. Τσίπρας καταψήφισε τις αυστηρές ποινές στους αντιεμβολιαστές γονείς που δεν στέλνουν τα παιδιά τους σχολείο.

Στις 7 Σεπτεμβρίου του 2021 ο κ. Τσίπρας καταψήφισε τα αυστηρά πρόστιμα για τα πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού.

Στις 22 Ιουλίου του 2021 ο κ. Τσίπρας καταψήφισε την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού των υγειονομικών.”

Στρέφοντας επομένως τη συζήτηση στον εμβολιασμό, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δηλώνει ότι: “Όλο αυτό το διάστημα, ο κ. Τσίπρας έκλεινε το μάτι στους αντιεμβολιαστές και στερούσε από τη χώρα το ενιαίο μέτωπο που χρειαζόμασταν για να αντιμετωπίσουμε την πανδημία σύμφωνα με τις οδηγίες της επιστήμης.”

Η παραδοχή Μητσοτάκη

Όσον αφορά την επισήμανση της μελέτης, για αυξημένους θανάτους σε νοσοκομεία της περιφέρειας, ο κ.Οικονόμου υπενθυμίζει ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από την 1η Ιουνίου είχε πει καθαρά σε συνέδριο του «Πρώτου Θέματος» για την Υγεία: «Έχουμε έναν νοσηλευτικό χάρτη ο οποίος ξεκάθαρα δεν είναι ορθολογικός και δυστυχώς -δεν έχω καμία δυσκολία να το πω ανοιχτά και δημόσια, γιατί πρέπει επιτέλους να μιλάμε για αυτά τα θέματα- τα μεγάλα προβλήματα διαχείρισης του Covid τα είδαμε σε περιφερειακά νοσοκομεία των οποίων συχνά η ίδια η πανδημία ξεπέρασε τις δυνατότητες τους». Σχολιάζει μάλιστα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πως: “Όταν είχε επισημανθεί αυτό η αντιπολίτευση κατήγγειλε την ανάγκη ανασχεδιασμού του υγειονομικού χάρτη.”

Όσον αφορά δε στην αυξημένη θνητότητα εκτός ΜΕΘ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επικαλείται ότι: “Στην ίδια τη μελέτη και στην ίδια παράγραφο αναφέρεται ότι «αυτό (α) αφορούσε λίγους, μόνο ~5% των διασωληνωμένων (οι υπόλοιποι ήταν εντός ΜΕΘ), και (β) εν μέρει ίσως αφορά διαλογή των πιο βαριά πασχόντων ασθενών, άρα μη αιτιακή σχέση, άρα πρέπει να ερμηνευθεί με προσοχή». Ο κ. Τσίπρας βέβαια αποκρύπτει τα στοιχεία που δεν βολεύουν την ερμηνεία του.”

Και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος καταλήγει αναφερόμενος στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ: “Αντί λοιπόν να κάνει τον κήνσορα, ας συγκρίνει τι παρέδωσε η κυβέρνηση του στο ΕΣΥ και τι έχει αλλάξει μέχρι σήμερα και, κυρίως, ας αναλογιστεί μήπως οι θάνατοι, στους οποίους ξεδιάντροπα εδώ και μήνες αναζητά διέξοδο από την πολιτική του αφάνεια, είναι και η ανατανάκλαση της ασύνετης και καιροσκοπικής συμπεριφοράς του”.

Ξανθός για έκθεση Τσιόδρα-Λύτρα: Βαρύτατα εκτεθειμένος ο Μητσοτάκης

Ο τομεάρχης υγείας Ανδρέας Ξανθός ήταν ιδιαίτερα επικριτικός για τον Κυριάκο Μητσοτάκη αφού, όπως τονίζει, μιλούσε ανερυθρίαστα για τη θνητότητα στις ΜΕΘ.

Αναλυτικά όπως σημείωσε ο κ. Ξανθός:

“Μετά τη δημοσιοποίηση της επιστημονικής μελέτης για την αυξημένη θνητότητα στη χώρα μας, ειδικά στο πεδίο των Μ.Ε.Θ. λόγω της ανεπάρκειας του συστήματος υγείας και της έλλειψης προετοιμασίας του ΕΣΥ, ο πρωθυπουργός της χώρας ο κ. Μητσοτάκης είναι βαθύτατα εκτεθειμένος.

Έσπευσε πριν από λίγο καιρό να πει δημόσια ανερυθρίαστα ότι δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να τεκμηριώνουν ότι επιβαρύνεται δραματικά η κατάσταση των διασωληνωμένων εκτός εντατικής.

Η επιστημονική έρευνα και οι τεκμηριωμένες δημοσιεύσεις των επιστημόνων αποδεικνύουν ότι αυτό δεν ισχύει. Προχθές μάλιστα οι εκπρόσωποι των εντατικολόγων της χώρας κράτησαν πολύ σημαντικές αποστάσεις από τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, μιλώντας για αδόκιμη αναφορά.

Θεωρώ ότι αυτό που προκύπτει πλέον είναι ότι έχουμε στη χώρα αποτρέψιμους θανάτους οι οποίοι θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί εάν υπήρχε έγκαιρα και σωστά η κατάλληλη προετοιμασία των δημόσιων νοσοκομείων, των δημόσιων Μ.Ε.Θ., εάν είχε έγκαιρα επιταχθεί ο ιδιωτικός τομέας και είχε αναλάβει μαζί με τα στρατιωτικά νοσοκομεία ένα σημαντικό μέρος από τη νοσηλεία των ασθενών με κορωνοϊό.

Ο κ. Μητσοτάκης ή πρέπει τώρα να ανασκευάσει και να ζητήσει δημόσια συγνώμη ή θεωρώ ότι οδηγεί στην πλήρη ανυποληψία, όχι μόνο της κυβερνητικής διαχείρισης, αλλά δυστυχώς της πολιτείας και των θεσμών.

Η κοινωνία είναι δύσπιστη, απαιτεί εξηγήσεις, βιώνει μια τραγική πραγματικότητα, είναι σε εξέλιξη μια υγειονομική τραγωδία στη χώρα, υπάρχει τρομερή ανασφάλεια και αβεβαιότητα για την υγεία, για τη δουλειά, για το εισόδημα και την επιβίωση των ανθρώπων και αυτό που απαιτούν οι πολίτες είναι διαφάνεια, αξιοπιστία και βεβαίως ενδυνάμωση του δημόσιου συστήματος υγείας και του κράτους πρόνοιας”.

 508 total views,  4 views today

.