28 Μαρτίου, 2024

Πύρινος όλεθρος στην Αχαΐα: «Μαύρο» ξημέρωμα μέσα στη φωτιά και τον καύσωνα – Τραυματίες και καμένα σπίτια

Πύρινος όλεθρος στην Αχαΐα: «Μαύρο» ξημέρωμα μέσα στη φωτιά και τον καύσωνα – Τραυματίες και καμένα σπίτια

Υπό «πολιορκία» βρίσκεται τα τελευταία εικοσιτετράωρα η Αχαΐα με τις φωτιές που ξέσπασαν σε Πάτρα, Δροσιά και Αιγιάλεια. Μεγάλες είναι οι καταστροφές και 20 οι τραυματίες από τη φωτιά που ξέσπασε το Σάββατο στη Ζήρια και πήρε γρήγορα μεγάλη έκταση, μπαίνοντας ακόμα και μέσα σε οικισμούς.

Οι κάτοικοι πολλών περιοχών έζησαν μια δραματική νύχτα και ένα «μαύρο» ξημέρωμα. Το τεράστιο πύρινο μέτωπο ήταν ανεξέλεγκτο και έφτασε μέχρι τη θάλασσα.

Οι φλόγες έφτασαν μέχρι τη θάλασσα, στον οικισμό Μπαρμπουνέικα και στο Λαμπίρι, με τη φωτιά να έχει διασχίσει την πορεία του διανοιχθέντος δρόμου που οδηγεί στην παλαιά εθνική οδό και αφού πέρασε από τον παραλιακό οικισμό Ακονιά Καμαρών, κατευθύνθηκε στη Μπούκα.

Η νύχτα ήταν δύσκολη, με τις δυνάμεις πυρόσβεσης να επιχειρούν συνεχώς, χωρίς τη συνδρομή πλέον των εναέριων μέσων, τα οποία αναμένεται να κινητοποιηθούν ξανά με το πρώτο φως του ήλιου. Όπως έγινε γνωστό, αρκετές κατοικίες έχουν μείνει χωρίς τηλέφωνο και ηλεκτρικό ρεύμα.

Για μια δύσκολη νύχτα με υψηλές θερμοκρασίες χωρίς ρεύμα και χωρίς νερό έκανε λόγο ο Πρόεδρος της κοινότητας Ζήριας, Βασίλης Γλωσσίδης, ο οποίος τόνισε ότι η Πυροσβεστική ειδοποιήθηκε εγκαίρως, για την φωτιά που ξεκίνησε από την ίδια εστία της προηγούμενης εβδομάδας, αλλά όταν κατέφθασε, δεν κατάφερε να την ελέγξει. Υπογράμμισε ότι δεν υπήρχε οργάνωση.

Έκανε λόγο για μεγάλη καταστροφή στο χωριό, και μίλησε για τις δύσκολες συνθήκες που αντιμετώπισαν οι κάτοικοι της περιοχής που έμειναν χωρίς ρεύμα και νερό, τους τουρίστες που απομακρύνθηκαν από τις παραλίες της περιοχής, αλλά και τις θλιβερές εικόνες που αντίκρισε, λέγοντας ότι με το φως της ημέρας θα σχηματίσει την πλήρη εικόνα.

Ο κ. Γλωσσίδης υπογράμμισε ότι η φωτιά τώρα καίει δάσος και έχει απομακρυνθεί από το χωριό.

Ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης δήλωσε πως οι επόμενες ώρες «είναι ιδιαίτερα κρίσιμες για τις περιοχές της Αιγιάλειας που τυλίχτηκαν στις φλόγες. Η κατάσταση είναι δύσκολη και επίπονη για τις πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν». Πρόσθεσε πως «βιώνουμε άλλη μια δύσκολη μέρα για την Αχαΐα, που για να την ξεπεράσουμε είναι απαραίτητη η συνδρομή όλων μας».

Το συγκεκριμένο μέτωπο, σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, ξεκίνησε λίγο πριν τις 2 χθες το μεσημέρι, από δασική έκταση στη Ζήρια και σύντομα μια ολόκληρη την περιοχή βρέθηκε σε πύρινο κλοιό.

Λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης και για να αποφευχθούν δυσάρεστες καταστάσεις, δόθηκε εντολή να εκκενωθούν τέσσερις οικισμοί και συγκεκριμένα η Ζήρια η Άνω Ζήρια, και τα χωριά Λαμπίρι και Καμάρες, ενώ αργά το απόγευμα ξεκίνησε η εκκένωση και στο Λόγγο.

Μάλιστα, στο Λαμπίρι και στις Καμάρες, η Αστυνομία προχώρησε σε απομάκρυνση λουομένων που βρίσκονταν σε παραθαλάσσιο μέτωπο, πολύ κοντά στη φωτιά.

Η Ένωση Πνευμονολόγων Ελλάδας λόγω της πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Αχαΐα επιθυμεί να ενημερώσει τους πολίτες να απομακρυνθούν άμεσα για την προστασία ή εφόσον αυτό δεν είναι εφικτό, να παραμείνουν σε δροσερούς ή εσωτερικούς κλιματιζόμενους χώρους με τα παράθυρα και τις πόρτες κλειστά. Παράλληλα, κρίνεται σκόπιμο να αποφεύγονται οι άσκοπες μετακινήσεις. Αν μετακινήστε με αυτοκίνητο εντός της συγκεκριμένης περιοχής, παράκληση τα παράθυρα να παραμένουν κλειστά και να τίθεται σε λειτουργία η ανακύκλωση αέρα καμπίνας.

Συνιστούμε στους ασθενείς με χρόνια αναπνευστικά προβλήματα όπως η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) και το βρογχικό άσθμα να βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τον γιατρό τους και να λαμβάνουν την αγωγή τους συστηματικά σύμφωνα με τις οδηγίες του. Συμπτώματα όπως η δυσκολία στην αναπνοή, ο βήχας ή η αποβολή πτυέλων θα πρέπει να αναφέρονται άμεσα στον θεράποντα πνευμονολόγο.