24 Απριλίου, 2024

Ψύχραιμοι και ψυχροί σαν «παγοκολώνες»: Όσα συνδέουν Μπάμπη Αναγνωστόπουλο και Ρούλα Πισπιρίγκου

Ψύχραιμοι και ψυχροί σαν «παγοκολώνες»: Όσα συνδέουν Μπάμπη Αναγνωστόπουλο και Ρούλα Πισπιρίγκου

«Βλέπουν παντού πιλότους», είχε πει η 33χρονη

Δεκάδες ειδικοί, ψυχολόγοι και εγκληματολόγοι, έχουν σχολιάσει τις δύο υποθέσεις που συγκλόνισαν την Ελλάδα: τη δολοφονία της 20χρονης Καρολάιν Κράουτς στα Γλυκά Νερά από τον σύζυγό της, Μπάμπη Αναγνωστόπουλο, τον Μάιο του 2021 και, μερικούς μήνες μετά, στην αρχή του 2022, την υπόθεση – θρίλερ της Πάτρας, με τον θάνατο των τριών παιδιών της οικογένειας Δασκαλάκη – Πισπιρίγκου μέσα σε τρία χρόνια.

Παρότι οι δύο περιπτώσεις δείχνουν να μην έχουν καμία σχέση μεταξύ τους, καθώς στην πρώτη μιλάμε για τη δολοφονία μιας γυναίκας από τον άντρα της και, στη δεύτερη, για τον ανεξήγητο θάνατο τριών ανήλικων κοριτσιών – που όμως είχε ως κατάληξη την σύλληψη και την άσκηση ποινικής δίωξης κατά της μητέρας τους, Ρούλας Πισπιρίγκου, για ανθρωποκτονία από πρόθεση της 9χρονης κόρης της, Τζωρτζίνας – δεν είναι λίγοι όσοι εντοπίζουν σοκαριστικές ομοιότητες μεταξύ των δύο κατηγορούμενων.

Κατ’ αρχήν, μιλάμε για δύο ανθρώπους, έναν καθ’ ομολογία δολοφόνο και μία κατηγουρούμενη, την ενοχή της οποίας θεωρείται πως έχουν «δέσει» τα στοιχεία των αστυνομικών και ανακριτικών αρχών, που ξεγέλασαν μία ολόκληρη χώρα.

Ποιος μπορεί να ξεχάσει το κύμα συμπαράστασης προς τον «τεθλιμμένο» χήρο, Μπάμπη Αναγνωστόπουλο, όταν μιλούσε μπροστά στις κάμερες για τον αδόκητο χαμό της νεαρής συζύγου του και μητέρας της μόλις 11 μηνών κόρης τους, ευχόμενος να μην ζήσει κανείς το κακό που τον… βρήκε.

Ομοίως, ολόκληρη η Ελλάδα συγκλονίστηκε από το δράμα μιας οικογένειας στην Πάτρα και ειδικά από την τραγική μάνα, Ρούλα Πισπιρίγκου – πάντα βαραίνει αλλιώς στο θυμικό μία μάνα που ζει το αδιανόητο, να χάσει το παιδί της, πόσο μάλλον τα παιδιά της – η οποία έχασε τρία ανήλικα κοριτσάκια σε λιγότερο από τρία χρόνια.

Ψύχραιμοι και ψυχροί σαν «παγοκολώνες»

Όλοι θυμούνται τον «χαροκαμένο» χήρο, Μπάμπη Αναγνωστόπουλο, να μιλάει για την τραγωδία που έζησε «στο πετσί του», αφού ήταν παρών στη δολοφονία της «αγαπημένης» του συζύγου, ενώ προσπαθούσε μάταια – καθότι δεμένος και φιμωμένος – να προφυλάξει το παιδί τους από τους πανούργους «κακοποιούς».

Ωστόσο, λίγοι παρατήρησαν στην αρχή την ψυχραιμία του πιλότου, το γεγονός ότι απέφευγε ακόμα και να προφέρει το όνομα «Καρολάιν», αλλά και τις χειρονομίες του, με τις οποίες όλοι υπέθεταν ότι σκούπιζε τα δάκρυά του, μέχρι να αρχίσουν οι υποψίες και να αντιληφθούν ότι ο Μπάμπης σκούπιζε, στην πραγματικότητα, ένα στεγνό από δάκρυα πρόσωπο…

Παρότι «έπαιζε θέατρο» για περισσότερο από ένα μήνα, οι υποψίες εις βάρος του – που δεν διατυπώθηκαν φυσικά ανοιχτά από τις αστυνομικές αρχές – δεν άργησαν και πολύ. Και ενώ ουδείς, δημόσια, μιλούσε για ενδεχόμενη ενοχή του πιλότου, όλοι άρχισαν να παρατηρούν τα σημάδια του ενόχου στην συμπεριφορά του:

  • Ψύχραιμος.
  • Επικοινωνιακός, σε στενή επαφή με δημοσιογράφους και αστυνομικούς που έψαχναν τους δολοφόνους της γυναίκας του.
  • Χαρισματικός στην επικοινωνία, αλλά και χειριστικός, όποτε αντιλαμβανόταν ότι έμπαινε στο κάδρο των υπόπτων.
  • Ασυγκίνητος έως και ψυχρός μπροστά στο δράμα που υποστήριζε ότι έζησε.

Όσο για την Ρούλα Πισπιρίγκου, εκείνη ήταν που προκάλεσε περισσότερες υποψίες, αλλά και σκληρότερες αντιδράσεις, με τη δημόσια συμπεριφορά της, αφού τα στερεότυπα – αλλά και η ψυχολογία – θέλουν μια μάνα, μια γυναίκα, να αντιδρά πιο συναισθηματικά και με μεγαλύτερη συγκινησιακή φόρτιση, από έναν πατέρα, έναν άντρα.

Η σοκαριστική ψυχραιμία της 33χρονης μητέρας, από όταν άρχισε να μιλά δημόσια για τον χαμό των παιδιών της, με στόχο να απομακρύνει τις υποψίες από το πρόσωπό της και να κατευνάσει την ήδη, από νωρίς, επιθετική κοινή γνώμη, αλλά και να μπερδέψει τη δημοσιογραφική έρευνα, έγειρε τη ζυγαριά εις βάρος της εξ αρχής.

Πολλοί μίλησαν, βέβαια – και λογικά – για τη διαφορετική ψυχοσύνθεση κάθε ανθρώπου, που δεν πενθεί, τουλάχιστον δημόσια, με τον ίδιο τρόπο, αλλά και για μία νεαρή μητέρα, που «δεν βρήκε το χρόνο» να πενθήσει τα παιδιά της, αφού και η ίδια αναζητούσε πειστικές απαντήσεις για τα αίτια του θανάτου τους, ενώ από κάποιο σημείο και μετά είχε να αντιμετωπίσει και την ανοιχτή εχθρότητα μιας κοινωνίας, που ήδη άρχισε να την «λιντσάρει» διαδικυακά, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Την ίδια στιγμή, οι όποιες ιατρικές γνώσεις της και τα λογικά επιχειρήματα, τα οποία παρέθετε με απόλυτη ψυχραιμία μπροστά στις κάμερες ή στις τηλεφωνικές συνομιλίες της με δημοσιογράφους, οδηγούσαν στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για μία ψυχρή γυναίκα – η ίδια, εξάλλου, χαρακτήρισε τον εαυτό της ως «παγοκολώνα», όπως μάθαμε από τις μαρτυρίες γιατρών και νοσηλευτών, που βγήκαν στο φως μετά τη σύλληψή της – και ασυγκίνητη.

Αξίζει να σημειωθεί, μάλιστα, ότι πριν από τη σύλληψή της, η Ρούλα Πισπιρίγκου άρχισε να διαμαρτύρεται για τις υποψίες εναντίον της και τις δημοσιογραφικές αποκαλύψεις, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Βλέπουν παντού πιλότους»…

«Δεν είναι ψυχιατρικά άρρωστοι, είναι διαμορφωμένοι δολοφόνοι»

Η πιο συγκλονιστική ομοιότητα μεταξύ του 34χρονου πιλότου και της 33χρονης μητέρας, όμως, είναι αυτή που περιέγραψε και ανέλυσε επιστημονικά ο ψυχίατρος Δημήτρης Σούρας.

Ξεκινώντας να μιλά για την Ρούλα Πισπιρίγκου, ο κ. Σούρας ανέφερε χαρακτηριστικά πριν από μερικές ημέρες:

«Δεν υπάρχει ψυχιατρική νόσος. Υπάρχει μόνο μία διαταραχή προσωπικότητας, η οποία δημιουργείται από πάρα πολύ νωρίς, δηλαδή από την εφηβεία κι αν δεν την προλάβουμε, δυστυχώς, θα δημιουργηθεί ένας άνθρωπος, ο οποίος στη ζωή του μπορεί να κάνει κακό. Και αυτός που μπορεί να κάνει το κακό, κάποια στιγμή στη ζωή του μπορεί να είναι ο εν δυνάμει δολοφόνος και μετέπειτα ο κανονικός δολοφόνος», σημείωσε συγκεκριμένα.

Όπως εξήγησε ο γνωστός ψυχίατρος, μιλώντας στο Star, αυτή η διαταραχή προσωπικότητας περιλαμβάνει βία, παραβατικότητα, επιθετικότητα, έλλειψη συναισθημάτων, τύψεων και ενοχών.

«Αυτή τη στιγμή, μιλάμε για ένα παιδί το οποίο έχει πεθάνει και το οποίο έχει πάρει κεταμίνη. Την κεταμίνη, δεν μπορεί να τη δώσει κανένας άλλος εκτός από αυτόν που είναι δίπλα… δίπλα ήταν η Ρούλα… έχει τελειώσει η υπόθεση», ανέφερε ο κ. Σούρας.

Και προσέθεσε: «Έτσι κι αλλιώς, τώρα μιλούν όλοι για την προσωπικότητά της, οι πρώην, οι νυν, συγγενείς, φίλοι, γείτονες και μαζεύεται όλο αυτό το υλικό, το οποίο δείχνει στην πραγματικότητα ότι έχουμε να κάνουμε με μία γυναίκα, η οποία είναι διαταραγμένη στην προσωπικότητά της και δεν είναι άρρωστη. Το τονίζω αυτό, για να μη βρεθεί κανένας να δώσει χαρτί που θα γράφει πάνω ψυχωτική συνδρομή», δήλωσε εμφατικά – και δεν είναι ο μόνος ψυχίατρος που έχει κάνει αυτή την επισήμανση.

Τι κοινό έχει η Ρούλα με τον Μπάμπη Αναγνωστόπουλο

Συνεχίζοντας να σκιαγραφεί το ψυχολογικό προφίλ της Ρούλας Πισπιρίγκου, ο κ. Σούρας την τοποθέτησε στο «ίδιο κάδρο» με δράστες ειδεχθών εγκλημάτων, που έχουν συγκλονίσει την ελληνική κοινωνία τα τελευταία χρόνια, αναφέροντας ότι όλοι έχουν κοινά στοιχεία.

«Υπάρχουν παραδείγματα άπειρα στην ελληνική πραγματικότητα τα τελευταία χρόνια. Πηγαίνοντας πίσω, μπορείτε να δείτε τι έγινε με την Τοπαλούδη στη Ρόδο, τι έγινε με την Εφη, τι έγινε με τον Μπάμπη των Γλυκών Νερών, τι έγινε στη Φολέγανδρο, τι έγινε στην Ανδραβίδα που σκότωσε τέσσερα παιδιά», τόνισε ο γνωστός ψυχίατρος και σημείωσε χαρακτηριστικά:

«Όλοι αυτοί δεν είναι ψυχιατρικά άρρωστοι, αλλά είναι διαμορφωμένοι δολοφόνοι, που κάποια στιγμή στη ζωή τους θα κάνουν ένα πολύ μεγάλο κακό. Μία τέτοια προσωπικότητα είναι η Ρούλα. Δεν είναι άρρωστη, δεν παίρνει από φάρμακα, δεν προχωρά η ψυχοθεραπεία. Δυστυχώς, είναι διαμορφωμένη».