29 Μαρτίου, 2024

Power Pass: Πώς θα κάνετε αίτηση για επίδομα ρεύματος με κωδικούς Taxisnet. Πότε μπαίνει «κόφτης»

Power Pass: Πώς θα κάνετε αίτηση για επίδομα ρεύματος με κωδικούς Taxisnet. Πότε μπαίνει «κόφτης»

Πώς θα κάνετε αίτηση για το επίδομα ρεύματος Power Pass με κωδικούς Taxisnet;

Επίδομα ως 600 ευρώ για το ρεύμα θα λάβουν φυσικά πρόσωπα, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Οι αιτήσεις θα γίνονται σε ηλεκτρονική πλατφόρμα για το Power Pass και οι δικαιούχοι θα λαμβάνουν το ποσό για την επιδότηση του ρεύματος στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, το επίδομα θα ξεκινά από τα 18 ευρώ και φτάνει στα 600, θα αφορά αποκλειστικά και μόνο φυσικά πρόσωπα (αποκλείονται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις) και θα έχει 4 προϋποθέσεις για τη λήψη του.

Συνοπτικά και πριν προχωρήσουμε στην χαρτογράφησή του, το επίδομα θα δοθεί έπειτα από αίτηση σε ειδική πλατφόρμα που θα ανοίξει στο gov.gr, με κωδικούς Taxisnet. Η πληρωμή του θα γίνει μέσα στον Ιούνιο και θα είναι συνάρτηση μίας πράξης (μπορείτε να την κάνετε και μόνοι σας). Θα επιδοτείται το 60% της αύξησης που έχετε δει στον λογαριασμό ρεύματος που έχουν εκδοθεί από τον Δεκέμβριο του 2021 έως τον Μάιο του 2022.

Οι 4 προϋποθέσεις για τη λήψη του επιδόματος ρεύματος

Ο δικαιούχος, για να κάνει αίτηση, θα πρέπει να καλύπτει τα εξής κριτήρια:

Θα πρέπει να έχει ετήσιο εισόδημα έως 45.000 ευρώ
Θα πρέπει να είναι φορολογικός κάτοικος Ελλάδας
Ο λογαριασμός ρεύματος που του έχει έρθει, θα πρέπει να έχει συνολική αύξηση τουλάχιστον πάνω από 30 ευρώ
Η αναδρομική επιδότηση αφορά μόνο σε αυτούς που χρησιμοποιούν το ακίνητο ως κύρια κατοικία

Σημαντικό είναι επίσης να γνωρίζουν οι καταναλωτές, πως για την επιστροφή χρημάτων, θα έχει σημασία η ημερομηνία έκδοσης του λογαριασμού και όχι η περίοδος κατανάλωσης για τους καταναλωτές πρώτης κατοικίας. Επίσης, τονίζεται, πως τις χρεώσεις δεν θα τις βάζει στην αίτησή του ο καταναλωτής, αλλά θα αντλούνται αυτόματα οι σχετικές πληροφορίες από τον εκάστοτε πάροχο.

Ποιοι δεν θα πάρουν επίδομα έως 600 ευρώ για το ρεύμα

Εκτός αναδρομικής επιδότησης ενδεχομένως να μείνουν όσοι ανήκουν στα παρακάτω παραδείγματα:

Ο κίνδυνος με το οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα: Δεν θα πάρουν επίδομα, όσοι έχουν ετήσιο φορολογικό εισόδημα πάνω από 45.000 ευρώ, το οποίο έχει δηλωθεί στις φορολογικές δηλώσεις του 2020 και θα αφορά όλες τις πηγές και όχι μόνο τον μισθό, αλλά και από αποζημιώσεις, ενοίκια, κλπ. Επίσης, για τους έγγαμους, πρέπει να επισημανθεί ότι για να πάρουν το επίδομα θα συνυπολογιστούν τα εισοδήματα των συζύγων. Δηλαδή, αν ο ένας έχει ετήσιο εισόδημα 20.000 ευρώ και ο άλλος 26.000 ευρώ (σύνολο 46.000 ευρώ), τότε δεν περιλαμβάνονται στους δικαιούχους.

Το όνομα στον λογαριασμό: Ακόμα δεν έχει εξακριβωθεί, τι συμβαίνει όταν, για παράδειγμα, ένας αριθμός παροχής είναι στο όνομα του ιδιοκτήτη και όχι στο όνομα του ενοικιαστή. Θα χάσει την επιδότηση;

Ποιοι μένουν εκτός επιστροφής χρημάτων για το ρεύμα

Δευτερεύουσες ή εξοχικές κατοικίες: Το επίδομα καλύπτει την κατανάλωση για την κύρια κατοικία. Επομένως, για τα εξοχικά ή τις δευτερεύουσες κατοικίες δεν θα λάβουν στήριξη.
Φοιτητές: Αν δεν έχουν υποβάλλει φορολογική δήλωση και δεν έχουν δηλώσει ως πρώτη κατοικία το σπίτι που διαμένουν, τότε μένουν και αυτοί εκτός.
Κοινόχρηστα: Δεν προβλέπεται επίδομα για το ρεύμα κοινοχρήστων στις πολυκατοικίες.
Μικρομεσαίες επιχειρήσεις: Δεν περιλαμβάνονται στους δικαιούχους για επίδομα έως 600 ευρώ.
Υπολογίστε μόνοι σας την επιστροφή χρημάτων

Το ποσό επιστροφής υπολογίζεται, ανά μήνα, σύμφωνα με τον ακόλουθο μαθηματικό τύπο:

Ποσό επιστροφής = [Ποσό ρήτρας αναπροσαρμογής λογαριασμού που εκδόθηκε εντός του μηνός – Ποσό έκπτωσης από το κράτος επί της ρήτρας αναπροσαρμογής – Ποσό έκπτωσης από τον πάροχο επί της ρήτρας αναπροσαρμογής] * Ποσοστό συνιδιοκτησίας ή χρήσης * 60%.

Για παράδειγμα, εάν για τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, η ρήτρα αναπροσαρμογής έφτανε αθροιστικά τα 1.300 ευρώ και η κρατική επιδότηση ήταν 500 ευρώ, επί των 800 ευρώ της επιβάρυνσης που απομένει ο καταναλωτής θα λάβει έως 600 ευρώ στον τραπεζικό του λογαριασμό.

Πώς θα γίνεται η αίτηση με κωδικούς Taxisnet

Τα στοιχεία, που θα αντλούνται από την ΑΑΔΕ, θα υπάρχουν στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα ανοίξει αρχές Ιουνίου βάζοντας μόνο τους κωδικούς σας Taxisnet. Oι χρεώσεις θα μπαίνουν από τους παρόχους ρεύματος.

Αρχικά μόλις μπαίνετε στην πλατφόρμα θα εμφανίζεται η πρώτη κατοικία, όπως είναι δηλωμένη στο Ε1.
Αν είναι η σωστή, πατάτε ναι και προχωράτε στο επόμενο βήμα.
Αν δεν είναι, έχετε τη δυνατότητα να επικαιροποίησετε τα στοιχεία σας, δηλώνοντας τη νέα κύρια κατοικία.
Σε κάποια επόμενη επιλογή θα χρειαστεί να καταχωρήσετε και τον αριθμό του λογαριασμού ρεύματος.

Σημειώνεται, τέλος, πως στην πρώτη σελίδα θα εμφανίζεται το ρολόι και το ποσοστό χρήσης συνιδιοκτησίας. Σε αυτά δεν χρειάζεται να βάλετε κάτι γιατί θα αντλούνται από τον πάροχο του ρεύματος.