29 Μαρτίου, 2024

Power Pass Gov Gr: Κάντε αίτηση εδώ για επίδομα ρεύματος 600 ευρώ. Πότε λήγει η προθεσμία

Power Pass Gov Gr: Κάντε αίτηση εδώ για επίδομα ρεύματος 600 ευρώ. Πότε λήγει η προθεσμία

Πώς να κάνετε αίτηση για Power pass στο powerpass gov gr; Ολόκληρη η διαδικασία.

Άνοιξε η πλατφόρμα powerpass.gov.gr και ήδη γίνεται χαμός με τις αιτήσεις.

Τα φυσικά πρόσωπα μπορείτε να υποβάλετε αίτηση ενίσχυσης για την αντιμετώπιση της αύξησης κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος σε τιμολόγια με ρήτρα αναπροσαρμογής εφόσον:

έχετε οικιακές παροχές ρεύματος

μισθώνετε κατοικία για προστατευόμενο μέλος σας που σπουδάζει

Απαραίτητες προϋποθέσεις:

το δηλωθέν οικογενειακό σας εισόδημα (φορολογικού έτους 2020) να μην ξεπερνά τις σαράντα πέντε χιλιάδες (45.000) ευρώ (στο εισόδημα δεν προστίθεται το τυχόν εισόδημα προστατευόμενου μέλους)

να είστε φορολογικός κάτοικος Ελλάδας (έστω ένας από τους 2 συζύγους)

να έχετε υποβάλει φορολογική δήλωση για το έτος 2020 ( αν γίνατε υπόχρεος φορολογικής δήλωσης το έτος 2021 να έχετε υποβάλει φορολογική δήλωση για το 2021 πριν την υποβολή της αίτησης)

Η υποβολή των αιτήσεων λήγει στις 30.06.2022.

Βήματα διαδικασίας για οικιακή παροχή κύριας κατοικίας

Ένας από τους δύο συζύγους:

κάνει την αίτηση που αφορά την οικογένεια

επιβεβαιώνει ή επικαιροποιεί τα στοιχεία της κύριας κατοικίας (Διεύθυνση και Αρ. Παροχής Ρεύματος) που ανακτώνται αυτόματα από την Φορολογική Δήλωση για κάθε μήνα από τον Δεκέμβριο του έτους 2021 έως τον Μάιο του έτους 2022

σε δεύτερο χρόνο και μετά την λήξη υποβολής των αιτήσεων θα γίνει η εκκαθάριση της αίτησης σας και θα δείτε τα αποτελέσματα μετά από σύνδεση σας στην εφαρμογή

Βήματα διαδικασίας για μισθωμένη κατοικία παιδιού που σπουδάζει

Ο γονέας ή ο κηδεμόνας ακολουθεί τα παραπάνω βήματα αφού πρώτα έχει υποβάλει οριστικά δήλωση φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2021.

Θα χρειαστείτε:

τους προσωπικούς σας κωδικούς πρόσβασης στο TAXISnet

να συμπληρώσετε τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email)

να συμπληρώσετε το IBAN του προσωπικού τραπεζικού σας λογαριασμού ή λογαριασμού, που είστε συνδικαιούχος

να επιβεβαιώσετε την τράπεζα κατάθεσης

Κατά τη διάρκεια περιόδου υποβολής των αιτήσεων μπορείτε να τροποποιήσετε τα στοιχεία της αίτηση σας.

Μετά την εκκαθάριση της αίτησης μπορείτε να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για την κατάσταση της αίτησης (αν εγκρίθηκε ή απορρίφθηκε), όπως και για το χρηματικό ποσό που σας καταλογίστηκε.

Οι αιτήσεις γίνονται τμηματικά ανάλογα με τον λήγοντα αριθμό του ΑΦΜ σας.

Πληροφορίες υπηρεσίας

Τελευταία ενημέρωση:Πέμπτη 16 Ιουνίου, 2022

Υπεύθυνος φορέας: Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Ανάπτυξη και λειτουργία: Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Ποιοι είναι δικαιούχοι του Power Pass

Δικαιούχοι της ενίσχυσης είναι οι οικιακοί καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίοι είναι συμβεβλημένοι σε κυμαινόμενα τιμολόγια προμήθειας που αναπροσαρμόζονται με βάση τη χονδρεμπορική τιμή αγοράς. Η ενίσχυση αφορά τον λογαριασμό κατανάλωσης της κύριας κατοικίας των δικαιούχων, καθώς και της μισθωμένης κατοικίας των παιδιών τους που σπουδάζουν.

Παραδείγματα για τις αποζημιώσεις για το ηλεκτρικό ρεύμα

  1. Αν κάποιος έχει επιπλέον χρεώσεις, μετά την αφαίρεση των επιδοτήσεων για το εν λόγω διάστημα, συνολικού ύψους 600 ευρώ, θα λάβει αποζημίωση 360 ευρώ.
  2. Αν οι επιπλέον χρεώσεις ανέρχονται σε 800 ευρώ, η αποζημίωση θα διαμορφωθεί στα 480 ευρώ.
  3. Αν οι επιπλέον χρεώσεις είναι 1.000 ευρώ, η αποζημίωση θα είναι 600 ευρώ, ενώ αν
  4. Οι χρεώσεις είναι από 1.000 ευρώ και πάνω και πάλι η αποζημίωση θα είναι 600 ευρώ.

Πώς θα γίνει ο υπολογισμός και τι ισχύει με τις εκπτώσεις

Για κυμαινόμενα τιμολόγια, τα οποία δεν αναγράφουν ξεχωριστά στις χρεώσεις τους το ποσό που αντιστοιχεί στη ρήτρα αναπροσαρμογής, αυτό υπολογίζεται τεκμαρτά από τον προμηθευτή ενέργειας (το ποσό που προκύπτει μετά την αφαίρεση από το ποσό της χρέωσης προμήθειας ενέργειας με βάση την κατανάλωση, τεκμαρτού ποσού χρέωσης ενέργειας για το οποίο λαμβάνεται υπόψη η τιμή 120 ευρώ ανά MWh).

Ως εκπτώσεις που έχουν χορηγηθεί από τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας λαμβάνονται κάθε μορφής εκπτώσεις, το ύψος των οποίων εξαρτάται από την κατανάλωση ενέργειας του λογαριασμού. Εξαιρούνται οι εκπτώσεις σταθερού ύψους που δεν υπολογίζονται επί της ενέργειας που καταναλώθηκε.

Το λάθος που δεν πρέπει να κάνουν όσοι υποβάλλουν αίτηση

Ωστόσο, όσοι υποβάλλουν αίτηση, οφείλουν να είναι πολύ προσεκτικοί στο τι θα δηλώσουν. Και αυτό διότι, με βάση τα όσα προβλέπονται στο σχετικό ΦΕΚ, σε περίπτωση που κατά τον έλεγχο του αιτούντος από τη φορολογική διοίκηση ή άλλο αρμόδιο όργανο ελέγχου διαπιστωθεί υποβολή ψευδών ή ανακριβών στοιχείων στην αίτηση για τη λήψη της οικονομικής ενίσχυσης, είναι άμεσα απαιτητό το διπλάσιο ποσό της χορηγηθείσας ενίσχυσης.

Αυτό σημαίνει ότι εάν, για παράδειγμα, κάποιος κάνει αίτηση με ψευδή στοιχεία και προκύψει από την αίτησή του να δικαιούται να λάβει 600 ευρώ, το μέγιστο ποσό που θα δοθεί, τότε μόλις από έλεγχο και διασταύρωση εντοπιστεί θα πρέπει να επιστρέψει τα διπλά, δηλαδή 1.200 ευρώ!

Πού και πότε θα πιστωθούν τα χρήματα

Το ποσό της οικονομικής ενίσχυσης πιστώνεται στον τραπεζικό λογαριασμό του δικαιούχου που έχει δηλώσει στην αίτηση. Η καταβολή των ποσών θα πραγματοποιηθεί το πρώτο 15ήμερο του Ιουλίου.

Η αποζημίωση καταβάλλεται για το 60% των επιπλέον χρεώσεων, αφού από αυτές αφαιρεθούν οι επιδοτήσεις του κράτους και πιθανόν των παρόχων και ως του ποσού των 600 ευρώ.

Η αποζημίωση για το Power Pass θα ξεκινά από τα 18 ευρώ και θα ανέρχεται ως τα 600 ευρώ ανά μετρητή, που είναι και το ανώτερο όριο και θα αφορά τους λογαριασμούς εκείνους που έχουν εκδοθεί από την 1η Δεκεμβρίου του 2021 έως και τις 31 Μαΐου του 2022.

Η διαδικασία της υποβολής αίτησης στο Power Pass

Για την υποβολή της αίτησης οι δικαιούχοι θα πρέπει να ακολουθήσουν τα εξής βήματα:

  • Να εισέλθουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα με τους κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet.
  • Να βεβαιώσουν ή να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία για την κύρια κατοικία, τον μετρητή κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος και το ποσοστό συνιδιοκτησίας.
  • Να διορθώσουν τυχόν λάθη ή παραλείψεις στα στοιχεία για την κύρια κατοικία τους.
  • Να αναγράψουν τον αριθμό του τραπεζικού τους λογαριασμού (IBAN).
  • Να πιστοποιήσουν την ορθότητα των στοιχείων και να οριστικοποιήσουν την υποβολή της αίτησης.