Πώς θα είναι η νέα Τράπεζα Πειραιώς: Τι αναφέρουν οι απόρρητες εκθέσεις

Πώς θα είναι η νέα Τράπεζα Πειραιώς: Τι αναφέρουν οι απόρρητες εκθέσεις

Τι αναφέρουν εμπιστευτικές εκθέσεις για τη νέα Τράπεζα Πειραιώς;

Οι λεπτομέρειες του σχεδίου για τη νέα Τράπεζα Πειραιώς, οι τιτλοποιήσεις και η έκπληξη του μερίσματος

Δραστική μείωση των NPEs στα 3,6 δισ. ευρώ, 950 εκατ. υπό μορφήν μερίσματος από τις τιτλοποιήσεις στους μετόχους και σημαντικές προοπτικές ανόδου για τη μετοχή της Πειραιώς βλέπουν οι αναλυτές σε εκθέσεις που αναλύουν τη εικόνα που θα έχει η Τράπεζα μετά την εφαρμογή του Σχεδίου «Sunrise».

Η Τράπεζα Πειραιώς ομαλοποιεί τον ισολογισμό της και την κερδοφορία της ενισχύοντας την προοπτική ανόδου. Η κεφαλαιακή ένεση του ενός δισ. ευρώ θα επιτρέψει στην τράπεζα να πάει τα NPEs στο 9% άμεσα, στο 6% το 2022, στο 4% το 2023 και στο 2% το 2024, μειώνοντας τον κίνδυνο του ισολογισμού και βελτιώνοντας την κερδοφορία με χαμηλότερα λειτουργικά κόστη και άλλους κρίσιμους συντελεστές, δημιουργώντας πιθανότητα για διψήφιο ROE (return on equity) , τα επόμενα δυο με τρία χρόνια.

Η Τράπεζα Πειραιώς σχεδιάζει μεγάλης κλίμακας τιτλοποιήσεις ΝΡΕs υπό την ομπρέλα του Ηρακλή που συμπεριλαμβάνει και τα μεσαίας διαβάθμισης ομόλογα που θα διανεμηθούν στους μετόχους.

Αυτό, κατά τις εκτιμήσεις των αναλυτών, θα αποφέρει μια ετήσια μερισματική απόδοση των 50-60 εκατομμυρίων, η οποία θα προσφέρει απόδοση 4,5% σε μετρητοίς μέρισμα στους μετόχους που θα πάρουν μέρος στην αύξηση κεφαλαίου.

Οι αρχικές εκτιμήσεις είναι ότι αυτό θα αποφέρει έξτρα αξίες 200 – 300 εκατ. ευρώ.

Η Τράπεζα Πειραιώς μειώνει εμπροσθοβαρώς και επιθετικά τα ΝΡΕs και αξιοποιεί κεφαλαιακά αποθέματα για την επιθετική εξυγίανση του ισολογισμού και την επιστροφή στην κερδοφορία με στόχο να αποδώσει 5,2% ROE το 2022, 8,5% το 2023 και 10,5% το 2024.

Ταυτόχρονα τα μοντέλα των αναλυτών δείχνουν ότι o δείκτης NPE το 2023 θα υποχωρήσει στο 4 και το 2024 στο 2. Υπολογίζουν ότι η Πειραιώς θα αποφέρει μείωση της τάξης του 85% στο υφιστάμενο απόθεμα ΝΡΕ μέσα στο 2021 και θα φτάσει στο 9%.

Η εκτίμηση αυτή συμπεριλαμβάνει όλα τα πιθανά προβλήματα του δανειακού χαρτοφυλακίου, τα οποία θα δημιουργηθούν εξαιτίας της πανδημίας.

Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι η τράπεζα είναι ήδη σε προχωρημένες συζητήσεις με οίκους αξιολόγησης για τις τιτλοποιήσεις, όπως επίσης και με την Intrum με την οποία έχει συμβόλαιο εξυπηρέτησης των δανείων.

Οι νέοι επενδυτές της Τράπεζας Πειραιώς θα λάβουν το 65% των mezz ομολόγων, ενώ το 30% θα κρατηθεί από την Intrum έναντι των υπηρεσιών εξυπηρέτησης των δανείων.

Ένα 5% θα διακρατηθεί από την Τράπεζα Πειραιώς για κανονιστικούς λόγους. Το κουπόνι των mezz ομολόγων υπολογίζεται σε 7-9%, η διάρκειά τους θα είναι εξαετής και η διανομή θα γίνει το γ’ τρίμηνο του 2021.

 828 total views,  2 views today

.