18 Απριλίου, 2024

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ρωσικό τελεσίγραφο για να παραδοθεί η Μαριούπολη

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ρωσικό τελεσίγραφο για να παραδοθεί η Μαριούπολη

Τελεσίγραφο στέλνουν οι Ρώσοι στην Ουκρανία για την παράδοση της Μαριούπολης. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας περιμένει την απάντηση των Ουρανών μέχρι τα ξημερώματα της Δευτέρας, σύμφωνα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας και όπως αναφέρει το πρακτορείο Ria. Σημειώνεται ότι νωρίτερα ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ανένδοτος τονίζοντας ότι η Ουκρανία δεν θα δεχτεί όρους ειρήνης που θέτουν σε κίνδυνο την εδαφική της ακεραιότητα.

Οι ρωσικές Αρχές και συγκεκριμένα ο επικεφαλής του Εθνικού Κέντρου Ελέγχου της Ρωσικής Άμυνας συνταγματάρχης Μιχαήλ Μιζίντσεφ κάλεσε όλες τις ένοπλες μονάδες της πόληςς (στρατιώτες και μισθοφόρους) να παραδώσουν τα όπλα τους, τονίζοντας ότι θα τους προσφερθεί ασφαλές πέρασμα από ανθρωπιστικούς διαδρόμους τη Δευτέρα από τις 10 έως τις 12, αφού προηγουμένως έχουν παραδώσει τα όπλα τους. Το Υπουργείο Άμυνας θέλει να λάβει γραπτή απάντηση από το Κίεβο σε αυτές τις προτάσεις πριν από τις 5:00, σύμφωνα με το RIA.

«Τώρα έχουν το δικαίωμα να κάνουν μια ιστορική επιλογή: είτε είναι με τους ανθρώπους τους είτε με τους ληστές. Διαφορετικά, θα βρεθούν αντιμέτωποι με στρατιωτικό δικαστήριο», τόνισε το ρωσικό υπουργείο. Το τελεσίγραφο περιλαμβάνει και διέλευση ανθρωπιστικών αυτοκινητοπομπών με τρόφιμα, φάρμακα και είδη πρώτης ανάγκης.

Η Ρωσία λέει ότι εξουδετέρωσε τον στρατό του Ντονμπάς ενώ χτυπά Μαριούπολη και Κίεβο

Ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε νωρίτερα την Κυριακή, δηλαδή την 25η ημέρα του πολέμου, ότι έχει εξουδετερώσει το ουκρανικό «εθνικιστικό τάγμα του Ντόμπρας», δηλαδή τα ουκρανικά στρατεύματα στην περιοχή της ανατολικής Ουκρανίας που σύμφωνα με το Κρεμλίνο προκαλούσαν εγκλήματα πολέμου και ήθελαν να προκαλέσουν γενοκτονία στους εκεί ρωσόφωνους πληθυσμούς.

Την ίδια τιγμή το σφυροκόπημα των ρωσικών στρατευμάτων στις ουκρανικές πόλεις συνεχίζεται αφήνοντας πίσω εκατοντάδες νεκρούς αμάχους και εκατομμύρια ξεσπιτωμένους. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, από την έναρξη των επιθέσεων έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 902 άμαχοι ενώ έχουν ξεσπιτωθεί πάνω από 10 εκατομμύρια

Στο διπλωματικό επίπεδο δεν φαίνεται ορατή λύση στον ορίζοντα και το τελεσίγραφο έρχεται να κάνει ακόμα χειρότερα τα πράγματα. Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι σημείωσε για ακόμα μία φορά την Κυριακή ότι επιθυμεί να συναντηθεί κατ΄ ιδίαν με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, ενώ προειδοποίησε ότι αν οι διαπραγματεύσεις καταρρεύσουν τότε ο κόσμος θα βρεθεί πιο κοντά από ποτέ στον Γ΄Παγκόσμιο Πόλεμο.  Σύμφωνα με την Washington Post, οι ρωσικές γραμμές του μετώπου έχουν μετακινηθεί ελάχιστα την τελευταία περίπου μια εβδομάδα και η κατάσταση φαίνεται να οδηγείται σε αιματηρό αδιέξοδο.

Ο Davyd Arakhamia, μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας της Ουκρανίας, δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις πιθανότατα θα συνεχιστούν αύριο, Δευτέρα, μέσω τηλεδιάσκεψης και πρόσθεσε ότι οι δύο πλευρές παραμένουν σε επαφή, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν έχει επιβεβαιωθεί από καμία πλευρά.

Η Τουρκία παράλληλα θέλοντας όσο τίποτα να εξελιχθεί σε βασικός «παίκτης» στο διπλωματικό πεδίο και το ξεκαθαρίζει σε κάθε ευκαιρία. Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου επανέλαβε σήμερα ότι Ρωσία και Ουκρανία βρίσκονται κοντά σε συμφωνία για τα βασικά ζητήματα, προσθέτοντας ότι η Ουκρανία θέλει η Τουρκία να είναι εγγυήτρια.

Ρωσία: Εξουδετερώσαμε τον στρατό στο Ντονμπάς

Ο επίσημος εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας, υποστράτηγος Ιγκόρ Κονασένκοφ, δήλωσε ότι «Μονάδες των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων ολοκληρώνουν την ήττα του εθνικιστικού τάγματος Ντονμπάς». Σύμφωνα με τον ίδιο, κατά τη διάρκεια της ημέρας οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας προχώρησαν 12 χιλιόμετρα, έφτασαν στη γραμμή Nikolsky και, μαζί με μονάδες της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ, απέκλεισαν τον οικισμό Sladkoe από τρεις πλευρές.

Σύμφωνα με τον Κονασένκοφ, κατάφεραν να καταστρέψουν «έως και 60 μαχητές, δύο άρματα μάχης, τρία οχήματα μάχης πεζικού, έξι πυροβολαρχίες πεδίου και εθνικιστικούς όλμους». Σε εξέλιξη είναι μάχη σε άλλους οικισμούς της περιοχής (Sladkoye, Novoukrainka και Shakhtyorskoye).

Ζελένσκι εν μέσω πολύνεκρων χτυπημάτων: Αν καταρρεύσουν οι διαπραγματεύσεις είναι κοντά ο Γ’ Παγκόσμιος

Συνεχίζονται τα πολύνεκρα χτυπήματα στην Ουκρανία την 25η ημέρα του πολέμου. Ο ρωσικός στρατός έχει πλήξει πολυκατοικίες σε Χάρκοβο και Κίεβο, την Σχολή Καλών Τεχνών στη Μαριούπολη, όπου έβρισκαν καταφύγιο περίπου 300 άτομα αλλά και γηροκομείο στην περιοχή Κρεμίνα. Τα χτυπήματα έχουν αφήσει πίσω δεκάδες νεκρούς, ενώ υπάρχει αγωνία για αγνοούμενους και εγκλωβισμένους.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε στο CNN ότι μόνο οι διαπραγματεύσεις με τον Βλαντίμιρ Πούτιν μπορούν να οδηγήσουν στο τέλος του πολέμου και προειδοποίησε ότι αν αυτές καταρρεύσουν ο κόσμος μπορεί να έρθει αντιμέτωπος με τον Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο. «Δεν μπορώ να συμφωνήσω με το πιστόλι στον κρόταφο» τόνισε και πρόσθεσε ότι βάση για οποιαδήποτε συζήτηση είναι η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.

Ουκρανία: Σοκάρει ο ΟΗΕ – Δέκα εκατομμύρια έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους

Την ίδια στιγμή σοκάρει ο ΟΗΕ, ο οποίος αναφέρει ότι 10 εκατομμύρια Ουκρανοί έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους εξαιτίας του πολέμου. Από την άλλη πλευρά ο ουκρανικός στρατός υποστηρίζει ότι έχει επιφέρει πολύ βαριά πλήγματα στη Ρωσία αναφέροντας ότι έχουν σκοτωθεί 15.000 Ρώσοι στρατιώτες.

ΟΗΕ: Τουλάχιστον 902 άμαχοι σκοτώθηκαν στην Ουκρανία

Το γραφείο του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα αναφέρει ότι τουλάχιστον 902 άμαχοι σκοτώθηκαν στην Ουκρανία από τις 24 Φεβρουαρίου έως τα μεσάνυχτα της 19ης Μαρτίου. Επιπλέον 1.459 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί, κυρίως από εναέρια όπλα. Ωστόσο, ο πραγματικός αριθμός των νεκρών είναι πιθανό να είναι πολύ υψηλότερος.

Νωρίτερα, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ουκρανίας δήλωσε στο Sky News ότι ο αριθμός των νεκρών αμάχων είναι «πολύ μεγαλύτερος από αυτούς που προέρχονται από τις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας». Στην πολιορκημένη πόλη της Μαριούπολης, υπολογίζεται ότι 2.400 άνθρωποι έχουν πεθάνει από την έναρξη της εισβολής, αν και δεν είναι σαφές πόσοι από αυτούς είναι άμαχοι.

56 νεκροί από πυρά σε γηροκομείο

Σύμφωνα με τις ουκρανικές Αρχές και συγκεκριμένα την Κρατική Υπηρεσία Ειδικών Επικοινωνιών 56 άτομα σκοτώθηκαν σε γηροκομείο στην Κρεμίνα από ρωσικά πυρά.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι 15 επιζώντες απήχθησαν από τους «κατακτητές» και μεταφέρθηκαν στα κατεχόμενα εδάφη. «Οι Ρώσοι κατακτητές πυροβόλησαν από ένα τανκ σε ένα γηροκομείο στην Κρεμίνα, κυνικά και σκόπιμα. Απλά μετέφεραν ένα τανκ, το έβαλαν μπροστά από το σπίτι και άρχισαν να πυροβολούν. Οι ηλικιωμένοι του σπιτιού – 56 άτομα – πέθαναν επί τόπου. Οι επιζώντες, 15 άτομα, απήχθησαν από τους κατακτητές και μεταφέρθηκαν στα κατεχόμενα εδάφη στο Svatove στο περιφερειακό γηροκομείο.

Πολυκατοικία επλήγη στο Χάρκοβο – Αναφορές για τουλάχιστον 5 νεκρούς

Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Χάρκοβο όταν ρωσικό πυροβολικό χτύπησε πολυκατοικία κοντά σε βιομηχανική περιοχή, σύμφωνα με την τοπική αστυνομία. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ανάμεσα στα θύματα είναι ένα παιδί 9 ετών.Η αστυνομία μεταφόρτωσε φωτογραφίες του κτιρίου, που ανέφερε πως έπιασε φωτιά. Σύμφωνα με τη δημοτική αρχή της πόλης αφότου άρχισε ο πόλεμος έχουν σκοτωθεί 266 άμαχοι, ανάμεσά τους και 15 παιδιά.

Μαριούπολη: Βομβαρδισμός της Σχολής Καλών Τεχνών – Πολλοί Ουκρανοί παγιδευμένοι

Ο ρωσικός στρατός βομβάρδισε κτίριο σχολής Καλών Τεχνών στη Μαριούπολη, όπου είχαν βρει καταφύγιο περίπου 400 άνθρωποι σύμφωνα με το Κίεβο. Πολλοί από του οποίους είναι παγιδευμένοι κάτω από τα ερείπια σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το δημοτικό συμβούλιο της πόλης και ενώ ο πόλεμος στην Ουκρανία μαίνεται για 25η ημέρα.

«Χθες (Σάββατο), οι ρωσικές δυνάμεις κατοχής βομβάρδισαν την σχολή Καλών Τεχνών G12 στην αριστερή όχθη της Μαριούπολης, όπου 400 κάτοικοι της Μαριούπολης – γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι – είχαν βρει καταφύγιο», ανακοίνωσαν οι δημοτικές αρχές της πολιορκημένης από τις δυνάμεις της Μόσχας ουκρανικής πόλης.

«Γνωρίζουμε ότι το κτίριο καταστράφηκε και ότι ειρηνικοί άνθρωποι παραμένουν κάτω από τα ερείπια. Ο απολογισμός των θυμάτων καταρτίζεται».

Ουκρανία: Έχουν σκοτωθεί 15.000 Ρώσοι στρατιώτες

Την ίδια ώρα οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις υποστηρίζουν πως οι νεκροί Ρώσοι στρατιώτες είναι σχεδόν 15.000 με επίσημη ανακοίνωσή τους. Συγκεκριμένα μιλούν για 14.700 νεκρούς Ρώσους στρατιώτες, 476 κατεστραμμένα τανκς, 1.478 διαλυμένα στρατιωτικά οχήματα. Παράλληλα υποστηρίζουν ότι έχουν καταστρέψει 96 αεροπλάνα και 118 ελικόπτερα του ρωσικού στρατού.

Σημειώνεται πως αμερικανικές πηγές είχαν από την πλευρά τους μιλήσει για τουλάχιστον 7.000 νεκρούς Ρώσους στρατιώτες και περίπου 21.000 Ρώσους τραυματίες.