29 Μαρτίου, 2024

Πέτρος Λινάρδος: Μιλάει για όλα, θέλοντας να καταλάβουμε την πραγματικότητα…

Πέτρος Λινάρδος

Πέτρος Λινάρδος: Μιλάει για όλα, θέλοντας να καταλάβουμε την πραγματικότητα…

ALEXANDRA MENDOROS
ALEXANDRA MENDOROS

Ο Πέτρος Λινάρδος μιλάει για όλα, θέλοντας να καταλάβουμε την πραγματικότητα που ζούνε όλοι όσοι εργάζονται στο χώρο της διασκέδασης και του θεάματος.

Ο Πέτρος Λινάρδος μιλάει στην εκπομπή ‘Ραδιοφωνικό Ταξίδι’ με την Αλεξάνδρα Μεντώρος στο ραδίοφωνο Ασπίδα Ράδιο της Νέας Υόρκης για την ζωή του αλλά και τα μελλοντικά του σχέδια.

Πέτρο αρχικά να πούμε ότι είσαι ένας λαϊκός τραγουδιστής που τα τελευταία χρόνια είναι σε σταθερή ανοδική πορεία και ο κόσμος δείχνει να σε αγαπά όχι μόνο γιατί είσαι μόνο καλός τραγουδιστής αλλά και γιατί έχεις καλό χαρακτήρα.

Πέτρος Λινάρδος
Πέτρος Λινάρδος

Πες μας λοιπόν Πέτρο τι ακριβώς συμβαίνει αυτή την περίοδο με το γεγονός της πανδημίας;

Αρχικά θα πω ότι δεν θέλω να σχολιάσω ούτε να μπω στην διαδικασία να μιλήσω για το θέμα ύπαρξης ή όχι του συγκεκριμένου ιού. Πιστεύω πως όσοι θέλουν μπορούν να ψάξουν και να βρουν απαντήσεις στο θέμα αυτό. Αυτό που εγώ θέλω να πω είναι για όσα καλούνται όλοι οι εργαζόμενοι στους χώρους που αφορούν διασκέδαση ή θέαμα να αντιμετωπίσουν καθώς και τα όσα ζούμε τον τελευταίο ενάμιση μήνα.

Ναι και βέβαια εφόσον όλα τα καταστήματα εργασίας σας έχουν σταματήσει από την 14 Μαρτίου. Εσείς όλοι λοιπόν πως αντιμετωπίζετε την κατάσταση αυτή τόσο σε οικονομικό όσο και σε προσωπικό επίπεδο;

Όπως πολύ σωστά είπατε όλα τα καταστήματα και οι χώροι εργασίας μας έχουν κλείσει από τις 14 Μαρτίου. Η κυβέρνηση ενέταξε στις ΚΑΔ τα επαγγέλματα αυτά αλλά ο χρόνος που το έκανε ήταν πολύ αργότερα από τους περισσότερους, με αποτέλεσμα πολύ φίλοι και συνάδελφοι να μην έχουν ούτε τα βασικά προς το ζειν. Οπότε καταλαβαίνουμε πόσο δύσκολο είναι ένας άνθρωπος που ζει μέσα από αυτή την εργασία ξαφνικά να μην έχει ούτε για τα βασικά.

Σε προσωπικό επίπεδο ο καθένας μας αντιδρά διαφορετικά. Εγώ θα πω ότι πραγματικά όλο αυτό με στεναχώρησε ιδιαίτερα γιατί ένιωσα πως οι φίλοι μου θα έχουν πρόβλημα, γιατί ο κόσμος που αγαπώ τόσο δεν είμαι κοντά τους να διασκεδάσουμε παρέα, γιατί έβλεπα πως το μέλλον θα είναι δύσκολο και πολλά άλλα. Όμως επέλεξα έστω και με τον πιο απλό τρόπο να δίνω το παρών μου μέσα από τις σελίδες μου στα social. Έτσι ξεπερνουσα πρώτα την δική μου ανησυχία και στεναχώρια και ελπίζω να έδινα λίγο χρόνο μουσικής στους φίλους μου.

Πέτρος Λινάρδος
Πέτρος Λινάρδος

Αυτά όμως που θέλω σήμερα να πω είναι τα εξής..

Οι χώροι εργασίας μας δεν έχουν μόνο μεγάλους και καλοπληρωμένους καλλιτέχνες. Για να γίνει μια βραδιά δουλεύουν μέσα σε κάθε μαγαζί πολλοί άνθρωποι και διαφορετικά επαγγέλματα. Ηχολήπτες, οργανοπαίχτες, φωτισμός, σερβιτόροι και πολλοί ακόμα.

Όλοι αυτοί λοιπόν είναι ένα μεγάλο κομμάτι που δυστυχώς θα μείνει άνεργο και ίσως για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Γιατί θα γίνει αυτό Πέτρο;

Γιατί ακόμα και αν τα καταστήματα ανοίξουν, οι προδιαγραφές που θα έχουν ως λειτουργία θα είναι τέτοιες που δυστυχώς δεν θα μπορούν να καλύψουν τα έξοδα ώστε να εργαστούν όλοι. Θα εργαστεί πολύ λιγότερος κόσμος οπότε οι υπόλοιποι θα απολυθούν.

Επίσης τη χρονική στιγμή που θα ανοίξουν, θα δουλέψουν αρχικά οι ανοιχτοί χώροι. Οπότε όλα τα υπόλοιπα θα παραμείνουν κλειστά συνολικά τουλάχιστον 6 μήνες. Λογικά λοιπόν ένα μεγάλο μέρος των επιχειρήσεων αυτών θα κλείσουν οριστικά. Αυτό άμεσα σημαίνει μικρότερη αγορά εργασίας για όλους μας άρα μεγαλύτερη ανεργία για εμάς.

Δηλαδή Πέτρο πως βλέπεις αρχικά το παρόν και κατ’ επέκταση το μέλλον στο χώρο σας;

Αρχικά να πω ότι δεν βλέπω παρόν. Πως να το βλέπω εφόσον δεν δουλεύουμε. Το κοντινό μέλλον το τώρα δηλαδή. Βλέπουμε ότι έδωσαν την άδεια να γίνουν κάποιες εκδηλώσεις το καλοκαίρι. Οι προδιαγραφές όμως που έχουν είναι τέτοιες που οι εκδηλώσεις αυτές θα είναι ελάχιστες οπότε θα δώσει κάποια έσοδα σε πολύ λίγους, ούτε στο 1% των ανθρώπων που εργάζεται στο καλλιτεχνικό κομμάτι. Και μετά περιμένουμε τον επόμενο χειμώνα που ας ελπίσουμε να αλλάξουν τα δεδομένα αν και όπως δείχνει θα είναι και τότε το ίδιο δύσκολο.

Πέτρος Λινάρδος
Πέτρος Λινάρδος

Πως βλέπεις εσύ τα μέτρα που δίνονται για τις εκδηλώσεις αυτές;

Δεν φανταζόμουν ποτέ ότι θα ζούσαμε τέτοιες καταστάσεις. Αρχικά όλα τα θέματα της πανδημίας αλλά και όσα καλούμαστε να κάνουμε από εδώ και μετά. Να τραγουδάς σε Ελληνικό κοινό που αυτός ο κόσμος έχει μάθει να εκφράζεται με χορό και με γλέντι και ξαφνικά να είσαι σε απόσταση σε ένα κόσμο με μάσκες και καθίσματα απομακρυσμένα. Και να προσπαθείς να νιώσεις αυτόν τον κόσμο και να τον διασκεδάσεις. Δεν ξέρω πως θα είναι πραγματικά. Μου φαίνεται περίεργο. Εγώ θα κάνω όπως πάντα ότι καλύτερο αλλά πραγματικά δεν μπορώ να ξέρω πως θα γίνει αυτό.

Θέλεις να μας πεις κάτι άλλο Πέτρο κλείνοντας αυτή την κουβέντα μας;

Θέλω να πω ότι ο κόσμος πρέπει να καταλάβει πως ένα τεράστιο μέρος εργαζομένων σε κέντρα διασκέδασης, σε θέατρα και σε μπαρ ξαφνικά έχασε την εργασία του. Πρέπει λοιπόν να καταλάβουν ότι όλο αυτό δεν αφορά μόνο τους λίγους και γνωστούς μεγάλους καλλιτέχνες που και αυτοί βέβαια θα είναι χαμένοι σε όλο αυτό. Αφορά μεγάλο μέρος καθημερινών ανθρώπων της γειτονιάς μας.

https://www.facebook.com/petros.tsintsaris

https://www.facebook.com/linardospetrosofficial

https://www.facebook.com/profile.php?id=100022909490475

Interview:

https://www.youtube.com/watch?v=V-O_m6iihJY