28 Μαρτίου, 2024

Πέραμα: Το χρονικό της αιματηρής καταδίωξης, τα ερωτήματα για τους αστυνομικούς και η παρέμβαση Θεοδωρικάκου

Απίστευτης βιαιότητας καυγάς ανηλίκων

Πέραμα: Το χρονικό της αιματηρής καταδίωξης, τα ερωτήματα για τους αστυνομικούς και η παρέμβαση Θεοδωρικάκου

Συνελήφθησαν επτά αστυνομικοί – 38 κάλυκες στο σημείο

Ερωτήματα ανακύπτουν σχετικά με τη δράση των αστυνομικών κατά τη διάρκεια της καταδίωξης στο Πέραμα το βράδυ της Παρασκευής 22 Οκτωβρίου η οποία είχε ως αποτέλεσμα τον  θάνατο του 21χρονου οδηγού του οχήματος που δεν σταμάτησε στον έλεγχο της Αστυνομίας αλλά και τον τραυματισμό του 16χρονου συνεπιβάτη του. Σημειώνεται ότι το τρίτο άτομο που επέβαινε στο αυτοκίνητο ξέφυγε και η έρευνα τον Αρχών για τον εντοπισμό του είναι σε εξέλιξη.

Σύμφωνα με την επίσημη τοποθέτηση της Ελληνικής Αστυνομίας, μέσω του δελτίου Τύπου που εκδόθηκε, τραυματίστηκαν επτά αστυνομικοί, όταν ο οδηγός εμβόλισε τις μηχανές τους με το όχημά του.

Το χρονικό της καταδίωξης

Το σπασμένο φινιστρίνι στο λευκό αυτοκίνητο, που κινείτο στην Λεωφόρο Θηβών στο ύψος του  Ρέντη θεωρήθηκε ύποπτο από τους αστυνομικούς οι οποίοι έκαναν σήμα στον οδηγό να σταματήσει. Εκείνος αντιθέτως ανέπτυξε ταχύτητα και διέφυγε. Οι αστυνομικοί ενημέρωσαν το Κέντρο και η ομάδα ΔΙΑΣ εντόπισε ξανά το όχημα στο Αιγάλεω, όπου και άρχισε η καταδίωξη.

Μέσω της Λεωφόρου Αθηνών οι δράστες έφτασαν στην Λεωφόρου Σχιστού και από εκεί στην Λεωφόρο ειρήνης στο Πέραμα. Στην οδό Φρίξου το κλεμμένο ΙΧ εγκλωβίστηκε από λεωφορείο, ενώ οι αστυνομικοί ακολουθούσαν.

Τότε ο οδηγός του αυτοκινήτου αποφάσισε να κάνει όπισθεν και άρχισε να εμβολίζει τις μηχανές τραυματίζοντας τους 7 άνδρες της ομάδας ΔΙΑΣ.  Εκείνη τη στιγμή, οι αστυνομικοί άνοιξαν πυρ αν και οι τρεις δράστες ήταν άοπλοι.

Σύμφωνα με πληροφορίες ταυτοποιήθηκε και ο τρίτος δράστης. Πρόκειται για έναν 16χρονο, τον οποίο οι αστυνομικοί  αναζητούν στην δυτική Αττική και τα Μέγαρα.

5407229.jpg

Συνελήφθησαν επτά αστυνομικοί μετά την καταδίωξη – Ερωτήματα για τη στάση τους

Στο σημείο όπου σημειώθηκαν οι πυροβολισμοί εντοπίστηκαν 38 κάλυκες, ενώ κανένας από τους τρεις δράστες που βρίσκονταν μέσα στο αυτοκίνητο δεν οπλοφορούσε. Κάτοικοι της περιοχής σημειώνουν ότι άκουσαν πολλούς πυροβολισμούς στο σημείο.

Από τους αστυνομικούς που ενεπλάκησαν στην καταδίωξη οι επτά, οι οποίοι έκαναν χρήση των όπλων τους, συνελήφθησαν στο πλαίσιο του αυτοφώρου για ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο και το βράδυ του Σαββάτου οδηγήθηκαν στην εισαγγελία Πειραιά. Όλοι τους υπηρετούν στην ομάδα ΔΙΑΣ Δυτικής Αττικής και, σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή είναι η προβλεπόμενη διαδικασία σε κάθε περίπτωση που υπάρχει νεκρός από αστυνομικά πυρά.

 

Από τα πρώτα στοιχεία της έρευνας, προκύπτει ότι οι περισσότεροι από τους επτά αστυνομικούς που ενεπλάκησαν στο αιματηρό περιστατικό έχουν πυροβολήσει. Η έρευνα διεξάγεται από το τμήμα δίωξης εγκλημάτων κατά ζωής, παρουσία εισαγγελέα. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN, υπάρχει πληροφορία η οποία θα ερευνηθεί, σύμφωνα με την οποία το Κέντρο Άμεσης Δράσης προέτρεψε τους αστυνομικούς να εγκαταλείψουν την καταδίωξη, όμως εκείνοι παράκουσαν.

 

Οι διάλογοι των αστυνομικών – Δεν αναφέρουν τραυματισμένο συνάδελφο

Οι διάλογοι των αστυνομικών που συμμετείχαν στην καταδίωξη είναι ενδεικτικοί της έντασης που επικράτησε κατά τη διάρκεια της καταδιωξης αλλά και των πυροβολισμών.

  • Συνάδελφοι είναι όλοι καλά;
  • Έχουν τραυματιστεί δύο δράστες.
  • Είναι όλοι καλά;
  • Δεν έχουμε δικό μας;
  • Είστε όλοι καλά;

Ο αστυνομικός περιέγραψε στο Κέντρο Επιχειρήσεων το τι έχει συμβεί: «Κέντρο, έχει παρασύρει πέντε υπηρεσιακά δίκυκλα, δεν υπάρχει τραυματίας συνάδελφος. Αναγκαστήκαμε να ενεργήσουμε Ε23 (πυροβολισμούς), γιατί κινούνταν θανατηφόρα εναντίον των συναδέλφων».

  • Μίλα μου, μίλα μου!
  • Έχει τραυματιστεί. «Κέντρο, έχουν τραυματιστεί οι δράστες, έχουμε πέντε μηχανές σε παράσυρση, σύντομα στείλτε ασθενοφόρο».
  • Ε, μίλα, μίλα!
  • Πάρε ανάσα, πάρε ανάσα…

Θεοδωρικάκος: Πειθαρχικός έλεγχος και αξιολόγησης της δράσης της ΕΛΑΣ

Την ίδια στιγμή ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Παναγιώτης Θεοδωρικάκος, ζήτησε από τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας να προχωρήσει κατεπειγόντως πειθαρχικός έλεγχος και ταυτοχρόνως πλήρης επιχειρησιακή αξιολόγηση της δράσης της ΕΛ.ΑΣ στο αιματηρό γεγονός.

Η επιχειρησιακή αξιολόγηση θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες πέντε ημέρες, σύμφωνα με την εντολή που έδωσε ο κ. Θεοδωρικάκος.

perama.jpg

Αντίδραση ΣΥΡΙΖΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε ανακοίνωση έπειτα από τη δημοσιοποίηση των πληροφοριών για τη δράση των αστυνομικών. «Τα όσα συνέβησαν στο Πέραμα υπογραμμίζουν την ανασφάλεια που σκιάζει την ελληνική κοινωνία. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη και η ηγεσία της αστυνομίας οφείλουν να δώσουν εξηγήσεις και να διασφαλίσουν ότι η ΕΛΑΣ δεν θα μετατραπεί σε σώμα αυτόκλητων τιμωρών», επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Και προσθέτει: «Οφείλουν να εξηγήσουν πώς καταλήξαμε στο τραγικό αποτέλεσμα αντί για σύλληψη να έχουμε ένα νεκρό και επτά τραυματίες.

Δεν μας προκαλεί έκπληξη ότι ο κ. Γεωργιάδης έσπευσε να βγάλει πόρισμα ότι όλα έγιναν καλώς και ότι δουλειά της αστυνομίας είναι η μετατροπή της Αθήνας σε άγρια Δύση. Ελπίζουμε ειλικρινά η κυβέρνηση να μην καλύψει αυτόν τον ανεύθυνο λαϊκισμό.

Η ασφάλεια των πολιτών της χώρας απαιτεί σχέδιο, ψυχραιμία και επιχειρησιακή σοβαρότητα».

Πυρά και από ΚΚΕ

Ανακοίνωση σχετικά με το επεισόδιο με πυροβολισμούς στο Πέραμα εξέδωσε το ΚΚΕ ζητώντας απαντήσεις από την κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο.

«Τα γεγονότα στο Πέραμα, που είχαν ως αποτέλεσμα ένα νεκρό και τραυματίες, μετά μάλιστα από καταδίωξη και καταιγισμό πυροβολισμών μέσα σε κατοικημένη περιοχή, προκαλούν δικαιολογημένα μεγάλη ανησυχία κι ανασφάλεια.

Η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο θα πρέπει να δώσουν σαφείς και συγκεκριμένες απαντήσεις για τις συνθήκες που εξελίχθηκε το όλο περιστατικό και κυρίως για τη χρήση των όπλων, χωρίς να προκαταλαμβάνεται το αποτέλεσμα της έρευνας» αναφέρει το ΚΚΕ σε σχόλιό του για τα γεγονότα στο Πέραμα και σημειώνει καταλήγοντας: «Είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό το γεγονός ότι τέτοιου είδους περιστατικά έχουν πυκνώσει το τελευταίο διάστημα, δημιουργώντας σοβαρά ερωτηματικά για τις οδηγίες που έχουν δοθεί όσον αφορά την τήρηση των κανόνων ασφαλείας κι εμπλοκής».