29 Μαρτίου, 2024

Πέντε σούπες για την ανάρρωση

Πέντε σούπες για την ανάρρωση

Πέντε food bloggers μοιράζονται μαζί μας εύκολες συνταγές για πιάτα νόστιμα και θρεπτικά, με χρώματα και αρώματα που θα μας κάνουν να νιώσουμε καλύτερα αυτές τις δύσκολες μέρες.
Ζωή Παρασίδη

Σήμερα, έχοντας πρόσβαση σε τόσα πολλά και καλά υλικά, μπορούμε να φτιάξουμε γρήγορα και εύκολα τις δικές μας σούπες, που μας βοηθούν τις κρύες μέρες και αυτές που προσπαθούμε να αναρρώσουμε.

Σκρολάροντας στο instagram αυτές τις μέρες είναι πιθανό να πέσετε πάνω σε κάποιο post με ένα αχνιστό μπολ και το hashtag #nationalsoupmonth. Εκτός από το ότι οι μέρες του ευνοούν την κατανάλωση σούπας, ο Ιανουάριος θεωρείται ο παγκόσμιος μήνας της, κάτι που φαίνεται να ξεκίνησε στα τέλη των ‘80s, από μια καμπάνια της αμερικάνικης εταιρείας Campbell’s, που κι αν δεν έχετε γευτεί ποτέ τις συμπυκνωμένες γεύσεις της θα τη γνωρίζετε από το εμβληματικό έργο με τις κονσέρβες του Άντι Γουόρχολ.

Πρόκειται για ένα προϊστορικό τρόπο που είχε ο άνθρωπος για να τρέφεται, να αναμειγνύει υλικά με νερό και να χορταίνει. Έτσι, οι πρώτες σούπες έχουν μαγειρευτεί μέσα σε δέρματα ζώων κι έπειτα σε πήλινα αγγεία. Η λέξη σούπα έχει γαλλικές ρίζες και η λέξη «restaurant», που αρχικά σήμαινε κάτι το τονωτικό και το δυναμωτικό, διαδόθηκε και πήρε τη σημερινή της έννοια από την κίνηση που έκανε ένας Παριζιάνος να δημιουργήσει το 1765 το πρώτο μαγαζί που σέρβιρε και ειδικευόταν στις πηχτές σούπες.

Το 1897, ο John T. Dorrance, χημικός της Campbell Soup Company, εφηύρε τη συμπυκνωμένη σούπα σε κονσέρβα, διπλασιάζοντας την ποσότητά της και καθιστώντας τη πιο προσιτή. Σήμερα, έχοντας πρόσβαση σε τόσα πολλά και καλά υλικά, μπορούμε να φτιάξουμε γρήγορα και εύκολα τις δικές μας σούπες, που μας βοηθούν τις κρύες μέρες και αυτές που προσπαθούμε να αναρρώσουμε.

Κολοκυθόσουπα

Από τη Μαρία Ζαλώνη (@healthytasteland)

Υλικά

2-3 κ.σ ελαιόλαδο

1 πράσο

1 κρεμμύδι

1 πατάτα

500γρ. κολοκύθα καθαρισμένη

1 ποτηράκι λευκό κρασί (80 ml)

1 κονσέρβα γάλα καρύδας (400 ml)

1 κούπα νερό (250 ml)

1 κ.γ. κάρι

½ κ.γ. τζίντζερ

¼ κ.γ. μοσχοκάρυδο

¼ κ.γ. μπούκοβο

Αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε το πράσο, το κρεμμύδι και ξεφλουδίζουμε την πατάτα.

Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, το πράσο και κόβουμε σε κομμάτια την πατάτα και την κολοκύθα.

Σε μια κατσαρόλα, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά το κρεμμύδι και το πράσο για 2-3 λεπτά.

Προσθέτουμε την πατάτα και την κολοκύθα και σοτάρουμε για άλλα 3-4 λεπτά.

Σβήνουμε με το λευκό κρασί και αφήνουμε λίγο να εξατμιστεί.

Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και σιγοβράζουμε με μισόκλειστο καπάκι για περίπου 25-30 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν καλά όλα τα λαχανικά.

Αφαιρούμε τη σούπα από τη φωτιά και την πολτοποιούμε  με τη βοήθεια ενός ραβδομπλέντερ (εναλλακτικά στο μπλέντερ). Αν θέλουμε πιο αραιή τη σύσταση της σούπας προσθέτουμε νερό και χτυπάμε για λίγο ακόμα.

Σερβίρουμε με γιαούρτι (ή φυτικό γιαούρτι), ψιλοκομμένο μαϊντανό, μπούκοβο, κολοκυθόσπορους και φρυγανισμένο ψωμί

Ψαρόσουπα βελουτέ

Από τη Στεφανία Βασιλείου (@tetisflakes)

Υλικά

1 κιλό ψάρι για σούπα

50 ml ελαιόλαδο

2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο

2 πατάτες, κομμένες σε χοντρά κομμάτια

2 καρότα, κομμένα σε ροδέλες

1 μεσαία σελινόριζα, κομμένη σε χοντρά κομμάτια

3 κλωνάρια φρέσκο θυμάρι

Xυμό από 1 λεμόνι

70 ml λευκό κρασί

0,25 γρ. κρόκο Κοζάνης

750 ml βραστό νερό (συνδυασμός νερού που έβρασε το ψάρι με απλό νερό)

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Λεμόνι για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

Πλένουμε και καθαρίζουμε το ψάρι και το κόβουμε σε κομμάτια.

Σε μια μεσαία κατσαρόλα προσθέτουμε 1 λίτρο νερό, αλάτι και μόλις βράσει το νερό προσθέτουμε το ψάρι. Βράζουμε για 10 λεπτά. Αφαιρούμε το ψάρι και το καθαρίζουμε προσεκτικά από τα κόκαλα. Σουρώνουμε το νερό και το κρατάμε στην άκρη.

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα προσθέτουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και έπειτα προσθέτουμε το σκόρδο και το κρεμμύδι. Σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν.

Έπειτα προσθέτουμε στην κατσαρόλα τις πατάτες, τα καρότα, τη σελινόριζα και το θυμάρι. Σοτάρουμε μέχρι να πάρουν ένα ωραίο χρώμα τα λαχανικά.

Σβήνουμε με κρασί και λεμόνι. Προσθέτουμε τον κρόκο Κοζάνης και ανακατεύουμε καλά. Μαγειρεύουμε μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ.

Μετράμε τον ζωμό από το ψάρι και αν χρειαστεί συμπληρώνουμε βραστό νερό ώστε να φτάσουμε τα 750 ml.

Προσθέτουμε το νερό και τα λαχανικά στην κατσαρόλα. Βράζουμε τα λαχανικά για περίπου 20 λεπτά, ή μέχρι να μαλακώσουν. Με τη βοήθεια ενός ραβδομπλέντερ πολτοποιούμε τα λαχανικά.

Σερβίρουμε με καλά καθαρισμένο ψάρι, φύλλα καπουτσίνο, μπούκοβο και επιπλέον λεμόνι.

 
ΓΕΥΣΗ

Κρεατόσουπα, πατσάς, γιουβαρλάκια: Συνταγές για τρεις κλασικές χειμωνιάτικες σούπε

Γιουβαρλάκια κοτόπουλο

Από την ομάδα του Keep Eat Healthy

Υλικά

500 γρ. κιμά κοτόπουλο

40 γρ. φρέσκο κρεμμύδι

125 γρ. ρύζι καρολίνα

120 ml χυμό λεμονιού

Ξύσμα από 1 λεμόνι

100 γρ. αλεύρι ολικής

5 γρ. πιπέρι

2 κ.γ. κάρι

1 κ.γ. αλάτι

4 κ.σ. ελαιόλαδο

120 γρ. κρεμμύδι

15 γρ. μαϊντανό

50 γρ. καρότο

10 γρ. σκόρδο

1 λίτρο νερό

2 αυγά

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ προσθέτουμε τον κιμά, το φρέσκο κρεμμύδι, 100 γρ. από το ξερό κρεμμύδι, το καρότο, τον μαϊντανό, το ρύζι, το σκόρδο, το ξύσμα λεμονιού, 60ml χυμό λεμόνι, 1 αυγό, το αλάτι, το πιπέρι, το κάρι και τις 2 κ.σ. ελαιόλαδο.

Ζυμώνουμε το μείγμα και το αφήνουμε 15 λεπτά στο ψυγείο, στη συνέχεια πλάθουμε τα γιουβαρλάκια και τα περνάμε από το αλεύρι.

Σε μια κατσαρόλα σοτάρουμε 20 γρ. κρεμμύδι και προσθέτουμε τα γιουβαρλάκια μαζί με το νερό. Βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 15-20 λεπτά και έπειτα σβήνουμε τη φωτιά για 10 λεπτά.

Σε ένα μπολ χτυπάμε το αυγό μέχρι να αφρίσει, συνεχίζουμε το χτύπημα και προσθέτουμε 60 ml χυμό λεμονιού, 100ml από τη σάλτσα του φαγητού και χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Προσθέτουμε το μείγμα στην κατσαρόλα και αφήνουμε να πάρουν βράση σε μέτρια φωτιά για 2-3 λεπτά.

Σούπα μπρόκολο

Από τον Τάσο Αντωνίου και το MamaPeinao.gr

Υλικά

300 γρ. μπρόκολο σε μπουκέτα

200 ml νερό στο οποίο έχει βράσει το μπρόκολο

200 ml ζωμός λαχανικών

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Βράζουμε το μπρόκολο σε κατσαρόλα γεμάτη με νερό, μέχρι να μαλακώσει και να τρυπιέται εύκολα με ένα πιρούνι. Αλατίζουμε κατά βούληση.

Μεταφέρουμε το μπρόκολο στο μπλέντερ μαζί με λίγο από το νερό στο οποίο έβρασε. Προσθέτουμε τον ζεστό ζωμό λαχανικών. Πολτοποιούμε μέχρι να πετύχουμε την επιθυμητή υφή.

Σερβίρουμε τη σούπα ζεστή ή και κρύα. Προσθέτουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Παντζαρόσουπα βελουτέ

Από τον Πάνο Μαγουλά (@vegan.reality)

Υλικά

500 γρ. βρασμένα παντζάρια

2 καρότα

2 κρεμμύδια μεγάλα

1 κ.σ. τζίντζερ φρέσκο

Λίγο ζωμό λαχανικών

1 κ.σ. ζουμί από το βάζο με τις πίκλες (προαιρετικά)

4 σκελίδες σκόρδο

1 λεμόνι (χυμός)

1/2 κ.σ. πάστα μίσο

4 κ.σ. γιαούρτι φυτικό

1 κ.σ. κρέμα γάλακτος

Κουκουναρόσπορος για το σερβίρισμα

Δυόσμος για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και το τζίντζερ πολύ καλά και τα βάζουμε στην κατσαρόλα με λίγο ελαιόλαδο να σοταριστούν.

Έπειτα βάζουμε τα βρασμένα παντζάρια και ανακατεύουμε πάλι, μετά βάζουμε δύο ποτήρια νερό στην κατσαρόλα. Μόλις πάρει βράση, ρίχνουμε το καρότο που το έχουμε κόψει σε μικρά κομμάτια (δεν μας νοιάζει τόσο το σχήμα, αφού θα διαλυθούν όλα στο τέλος).

Μόλις έχουμε βάλει και τα καρότα, ρίχνουμε τον ζωμό λαχανικών, το μίσο, αλάτι, πιπέρι και σιγοβράζουμε με κλειστό καπάκι σε χαμηλή φωτιά για 20 λεπτά. Mε ένα ραβδομπλέντερ κάνουμε το μείγμα ομοιογενές.

Για το σερβίρισμα ρίχνουμε σε ένα τηγάνι τον κουκουναρόσπορο μέχρι να πάρει λίγο χρώμα και ψιλοκόβουμε τον δυόσμο. Σε ένα μπολ βάζουμε την κρέμα γάλακτος με το γιαούρτι και ανακατεύουμε.