16 Απριλίου, 2024

Πειραιάς: Ανεστάλη η απεργία στα πλοία

Πειραιάς: Ανεστάλη η απεργία στα πλοία

Για σήμερα από το λιμάνι του Πειραιά έχουν προγραμματιστεί 12 δρομολόγια πλοίων

Κανονικά θα πραγματοποιηθούν τα δρομολόγια από το λιμάνι του Πειραιά την Πέμπτη 3 Ιουνίου μετά τις διαπραγματεύσεις μεταξύ συνδικαλιστών και υπουργείου οι οποίες είχαν θετική έκβαση και η απεργία που είχε προκηρυχθεί ανεστάλη. Για σήμερα Πέμπτη από το λιμάνι του Πειραιά έχουν προγραμματιστεί 12 δρομολόγια πλοίων.

Μέλη της Πανελλήνιας Ένωσης Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού είχαν αποκλείσει το πρωί της Πέμπτης την είσοδο του επιβατηγού οχηματαγωγού πλοίου «blue star delos» πραγματοποιώντας συγκέντρωση διαμαρτυρίας. Το πλοίο που ήταν προγραμματισμένο να αναχωρήσει στις 07:25 το πρωί για Θήρα – Πάρο – Νάξο, θα εκτελεστεί με καθυστέρηση.

Γύρω στις 9:00 ξεκίνησε η επιβίβαση στα πλοία προκειμένου τα δρομολόγια να διεξαχθούν, έστω και με καθυστέρηση.

«Λανθασμένη πρακτική που στρέφεται κατά των επιβατών η απεργία ενός σωματείου», χαρακτήρισε την απόφαση ο κ. Πλακιωτάκης, υπογραμμίζοντας ότι η συγκεκριμένη απεργία είχε κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική.

Σημειώνεται ότι ο σύνδεσμος των ακτοοπλόων έχει ζητήσει με σημερινή του επιστολή προς το υπουργείο Ναυτιλίας τη διασφάλιση της τάξης και τη χωρίς προβλήματα λειτουργία των πλοίων, είτε σε περίπτωση που τα πληρώματα δεν απεργούν, είτε σε περίπτωση ευόδωσης αίτησης για την εκτέλεση προγραμματισμένων δρομολογίων τους.

Τα υπόλοιπα 12 ναυτεργατικά σωματεία της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας μετέφεραν την απεργιακή κινητοποίηση τους για την Πέμπτη 10 Ιουνίου, όπου θα πραγματοποιηθούν και οι απεργιακές κινητοποιήσεις από την ΑΔΕΔΥ και τη ΓΣΕΕ και τα Εργατικά Κέντρα Αθήνας, Πειραιά.

Ταλαιπωρία από το πρωί

Από νωρίς το πρωί της Πέμπτης μεγάλες ουρές ταξιδιωτών είχαν σχηματιστεί στο λιμάνι. Αρκετός κόσμος δήλωσε στο OPEN πως βρίσκεται εγκλωβισμένος ενώ είχε προγραμματίσει το ταξίδι του. Οι διαμαρτυρίες των πολιτών ήταν έντονες. «Η εικόνα στο λιμάνι είναι άθλια. Η κατάσταση αυτή δημιουργεί ένταση και μας γυρίζει πίσω», είπε στο OPEN o αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας.

Όπως επεσήμανε μιλώντας στην εκπομπή «Ωρα Ελλάδος» του OPEN TV o πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ, Αντώνης Νταλακογιώργος, η απεργία είχε εξαγγελθεί εδώ και 10 ημέρες. «Έχουν στήσει σκηνικό καταστολής, δεν θα τους περάσει. Αν επιλέξουν τη σύγκρουση, δεν θα κάνουμε βήμα πίσω», τόνισε.

Η ανακοίνωση που εκδόθηκε νωρίτερα

«Συμμετέχουμε στην απόφαση του Εργατικού Κέντρου Πειραιά για συλλαλητήριο την Πέμπτη 3 Ιούνη στις 7 το απόγευμα στην πλατεία Κοραή και πραγματοποιούμε 24ωρη Πανελλαδική Απεργία σε όλες τις κατηγορίες πλοίων την Πέμπτη 10 Ιούνη από 00:01 έως 24:00.

Καταγγέλλουμε τη προκλητική μέθοδο τρομοκράτησης του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ), να προσφύγει σε ασφαλιστικά μέτρα σε βάρος των ναυτεργατικών σωματείων που είχαν εξαγγείλει απεργία στις 3 Ιούνη. Αυτές τις προκλήσεις των εφοπλιστών οι ναυτεργάτες τις έχουν ακυρώσει με τον αγώνα τους στους καταπέλτες των πλοίων και με την αλληλεγγύη των ταξικών δυνάμεων. Δεν κάνουμε βήμα πίσω από το δικαίωμα για δουλειά με δικαιώματα, η τρομοκρατία δεν θα περάσει”, αναφέρουν, σε κοινή ανακοίνωσή τους, τα ναυτεργατικά σωματεία της Πανελλήνιας Ένωσης Μηχανικών, της Πανελλήνιας Ένωσης Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής “Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ”, της Πανελλήνιας Επαγγελματικής Ένωσης Μαγείρων και της Πανελλήνιας Ένωσης Πληρωμάτων Ρυμουλκών Ναυαγοσωστικών.

Η απεργία θα ξεκινήσει από τις 00:01 έως τις 24:00 της 10ης Ιουνίου. Κατά τη διάρκεια της απεργίας θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση των ναυτεργατικών σωματείων, στην πλατεία Καραϊσκάκη στον Πειραιά, στις 10:00».