20 Απριλίου, 2024

Πάσχα στην πόλη, Επιτάφιος εκτός εκκλησιών και ο προβληματισμός των κορνοπάρτι

Πάσχα στην πόλη, Επιτάφιος εκτός εκκλησιών και ο προβληματισμός των κορνοπάρτι

Αυτά είναι τα μέχρι στιγμής δεδομένα για το Πάσχα

Η «Μεγάλη Εβδομάδα» για την κυβέρνηση έχει ήδη ξεκινήσει, καθώς είναι σαφές ότι βρίσκεται σε ένα δύσκολο σταυροδρόμι. Από την μια στο Μέγαρο Μαξίμου αντιλαμβάνονται ότι η κόπωση των πολιτών πλέον έχει φτάσει στο… ζενίθ, από την άλλη, όμως, τα επιδημιολογικά δεδομένα και, κυρίως, η κατάσταση στο ΕΣΥ δεν αφήνει περιθώρια για αισιοδοξία.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα τα νέα μέτρα εν όψει του Πάσχα έχουν ως εξής:

  1. «Πάσχα στην πόλη»: Στην κυβέρνηση θα περιμένουν μέχρι (κυριολεκτικά) την τελευταία στιγμή, μήπως αλλάξει κάτι στα στοιχεία. Ναι μεν άπαντες στο Μέγαρο Μαξίμου θα ήθελαν να επιτραπούν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις, όμως «κοιτάζουν» και την επόμενη ημέρα. Μετά το Πάσχα στόχος παραμένει το άνοιγμα τόσο των υπολοίπων βαθμίδων όσο και του Τουρισμού, κι αν προκύψει μεγάλη διασπορά το επόμενο διάστημα, ο φόβος να υπάρξει μετάθεση των ημερομηνιών είναι μεγάλος. Την ίδια ώρα και οι λοιμωξιολόγοι εμφανίζονται διστακτικοί αφού ο αριθμός των διασωληνωμένων βρίσκεται (ακόμα) στα ύψη.
  2. Δεν θα γίνει η καθιερωμένη περιφορά του Επιταφίου, αν και μπορεί ο Επιτάφιος να βγει στο προαύλιο των ιερών ναών: Αυτό ουσιαστικά κλείδωσε κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, στη Βουλή, ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Την τελευταία λέξη θα έχουν οι λοιμωξιολόγοι, αν και θεωρείται βέβαιο ότι θα συναινέσουν, εφόσον προφανώς τηρούνται όλα τα μέτρα συγχρωτισμού εντός και εκτός των Εκκλησιών.
  3. Η Ανάσταση θα γίνει νωρίτερα: Από την στιγμή που το φετινό Πάσχα δεν θα είναι σαν τα προηγούμενα και για να μην παρατηρηθούν φαινόμενα συγχρωτισμού, θα υπάρξει πρόταση η Ανάσταση να γίνει νωρίτερα από τις 12 τα μεσάνυχτα, όχι όμως νωρίτερα από τις 9.30.

Σε κάθε περίπτωση, οι τελικές αποφάσεις θα έρθουν μετά από τις απαραίτητες συνεδριάσεις των λοιμωξιολόγων. Κυβερνητικές πηγές σπεύδουν να θυμίσουν την περασμένη Παρασκευή, η Κυβέρνηση είχε θέσει το ερώτημα για επαναλειτουργία των εμπορικών κέντρων και η εισήγηση της Επιτροπής ήταν αρνητική, οπότε ακόμη τίποτα δεν έχει «κλειδώσει», είτε προς τη μια είτε προς την άλλη κατεύθυνση.

Προβληματισμός για τα κορονοπάρτι

Στο μεταξύ σε μεγάλο πονοκέφαλο τείνουν να εξελιχθούν τα περιβόητα κορονοπάρτι στις πλατείες της Αττικής. Στο ερώτημα γιατί δεν επεμβαίνει η Αστυνομία η απάντηση της Α. Πελώνη ήταν σαφής: «Η Αστυνομία δεν μπορεί να υποκασταστήσει την κοινωνική συνείδηση. Ολοι πολίτες θα πρέπει, με αίσθημα ατομικής και συλλογικής ευθύνης, να σεβαστούν τη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλει η συντριπτική πλειονότητα της κοινωνίας, ώστε να νικήσουμε την πανδημία. Μια επέμβαση της Αστυνομίας σε κάποια από τις πλατείες όπου συγκεντρώνονται εκατοντάδες άνθρωποι, θα μπορούσε να οδηγήσει σε επεισόδια και ακόμη μεγαλύτερη διασπορά. Γίνονται ωστόσο προσπάθειες -όπως έγινε στην πλατεία Βαρνάβα στο Παγκράτι, όπου αναπτύχθηκαν δυνάμεις της Αστυνομίας- προκειμένου να αποτραπούν τέτοιες συγκεντρώσεις».