29 Μαρτίου, 2024

Παγκόσμιο ΣΟΚ ! Πυρηνική βόμβα… ο Τραμ διέκοψε την….

Τη διακοπή της χρηματοδότησης που παρέχουν οι ΗΠΑ στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ανακοίνωσε η Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Όπως δήλωσε στην καθιερωμένη ενημέρωση των δημοσιογράφων για την εξέλιξη της πανδημίας στις ΗΠΑ, «ο ΠΟΥ απέτυχε στη βασική του αποστολή», εννοώντας τις προβλέψεις του για την εξάπλωση του νέου κορωνοϊού.

«Σήμερα, διατάσσω την αναστολή της χρηματοδότησης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για όσο θα διενεργείται έρευνα για να εξεταστεί ο ρόλος του ΠΟY στην κακή διαχείριση και στη συγκάλυψη της εξάπλωσης του κορωνοϊού», δήλωσε αρχικά ο Αμερικανός πρόεδρος.

Τόσο ο Ντόναλντ Τραμπ, όσο και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, είχαν προϊδεάσει για τις ενέργειές τους, κατηγορώντας τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ότι τάσσεται με το μέρος της Κίνας, παρ’ ότι, όπως χαρακτηριστικά είναι πει ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος, οι ΗΠΑ είναι ο βασικός χρηματοδότης του Οργανισμού.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ κατηγορεί την Κίνα ότι αποκρύπτει πληροφορίες για τον νέο κορωνοϊό και ότι δεν παρουσιάζει τα αληθινά νούμερα των θυμάτων και των κρουσμάτων. Σε πρόσφατη συνέντευξή του, ο Μάικ Πομπέο, μάλιστα, είχε επαναλάβει το παραπάνω σενάριο, λέγοντας ότι «δεν είναι η στιγμή για να αναζητηθούν ευθύνες», αλλά αυτό θα γίνει μετά το πέρας της κρίσης.

Ο Ντόναλντ Τραμπ, μάλιστα, στην ενημέρωσή του προς τους δημοσιογράφους σήμερα, κατηγόρησε και τον ΠΟΥ για απόκρυψη στοιχείων, σχετικά με όσα συνέβησαν και συμβαίνουν στην Ουχάν της Κίνας.

Το ποσοστό που αντιστοιχεί η χρηματοδότηση των ΗΠΑ στον προϋπολογισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ανέρχεται στο 15% και πλέον, σύμφωνα με τα στοιχεία του 2019. Σύμφωνα με το CNN, το ποσό αυτό ανέρχεται στα 400 με 500 εκατ. δολάρια ετησίως.

«Με την πανδημία να βρίσκεται σε εξέλιξη, έχουμε μεγάλη ανησυχία για το κατά πόσο η γενναιοδωρία των ΗΠΑ μπορεί να φανεί χρήσιμη», τόνισε ο Ντόναλντ Τραμπ αναφερόμενος στα αμερικανικά κεφάλαια που παρέχονται στον ΠΟΥ.

Ο Τραμπ επικρίνεται διότι αρχικά υποβάθμισε την απειλή, ενώ του επιρρίπτονται επίσης ευθύνες για τις μεγάλες καθυστερήσεις στην έναρξη διαγνωστικών εξετάσεων και τη διεύρυνσή τους.

Την 24η Φεβρουαρίου, ο αμερικανός πρόεδρος διαβεβαίωνε μέσω Twitter ότι η πανδημία ήταν «υπό έλεγχο» στις ΗΠΑ.

«Αν ο ΠΟY είχε κάνει τη δουλειά του και είχε στείλει ειδικούς στην Κίνα για να μελετήσουν αντικειμενικά την κατάσταση επί του πεδίου, η επιδημία θα μπορούσε να είχε περιοριστεί στην πηγή της με πολύ λίγους νεκρούς», υποστήριξε χθες ο αμερικανός πρόεδρος.

Εδώ και αρκετές ημέρες, η κυβέρνηση του Τραμπ επικρίνει με σφοδρότητα την υπηρεσία αυτή του ΟΗΕ με έδρα τη Γενεύη, καταγγέλλοντας ειδικά το ότι υιοθετεί θέσεις πολύ ευνοϊκές, κατ’ αυτήν, έναντι του Πεκίνου.

Ο αμερικανός πρόεδρος στηλιτεύει το ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε για την αντιμετώπιση της κρίσης, όπως το κλείσιμο των συνόρων, συνάντησαν «σθεναρή αντίσταση» από πλευράς ΠΟY, τη στιγμή που «συνέχιζε να επαινεί τους κινέζους ηγέτες για την ‘προθυμία τους να μοιραστούν πληροφορίες’».

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάικ Πομπέο διεμήνυσε εξάλλου χθες ότι οι ΗΠΑ θα πιέσουν για να προωθηθεί «ριζοσπαστική αλλαγή» στη λειτουργία του διεθνούς οργανισμού.

«Στο παρελθόν, ο ΠΟY έκανε τη δουλειά του. Δυστυχώς, αυτή τη φορά, δεν έκανε το καλύτερο που μπορούσε, και (…) θα ασκήσουμε πίεση για να αλλάξει ριζοσπαστικά», είπε.

Δρομολογείται η άρση της καραντίνας στις Πολιτείες

Ο Τραμπ αναφέρθηκε και στην άρση του lockdown. Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι θα μιλήσει και με τους 50 κυβερνήτες των Πολιτειών, ώστε να τους κατευθύνει και να προγραμματιστεί η σταδιακή επανεκκίνηση της οικονομίας. Για κάποιες Πολιτείες, μάλιστα, ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος προγραμματίζει να άρει τα περιοριστικά μέτρα και ειδικότερα την καραντίνα, πριν την 1η Μαΐου.