Όσα δεν κατεγράφησαν – όταν έκλεισαν οι κάμερες – Η στιγμή της ταφής Τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος: Τι έγινε στο Τατόι

Όσα δεν κατεγράφησαν – όταν έκλεισαν οι κάμερες – Η στιγμή της ταφής

Τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος: Τι έγινε στο Τατόι

Ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος ετάφη στο Τατόι το απόγευμα της Δευτέρας. H τηλεοπτική κάλυψη της κηδείας σταμάτησε πριν από την ταφή του τέως μονάρχη. Τι συνέβη όμως από εκεί και έπειτα και γιατί δεν άνοιξε το φέρετρο του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου.

«Τη σημαία που τύλιγε το φέρετρο την παρέδωσαν στην Άννα Μαρία και στον τάφο τοποθετήθηκε μάρμαρο περιμετρικά και φυτεύτηκαν λουλούδια» σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Πρωινού. Με την ευκαιρία, δείτε την εγγονή του τέως βασιλιά Μαρία Ολυμπία.

«Το φέρετρο δεν άνοιξε ποτέ και ο τέως Βασιλιάς Κωνσταντίνος ήταν ντυμένος με πολιτικά ρούχα. Η οικογένεια επέλεξε να μην ανοίξει ποτέ το φέρετρο, γιατί προφανώς -λένε κάποιοι που γνωρίζουν- δεν ήταν τέτοια από τις αλλοιώσεις της ασθένειας η εικόνα του τέως Βασιλιά Κωνσταντίνου που η οικογένεια δεν θα επιθυμούσε να τη δείξουν είτε οι τηλεοπτικές κάμερες είτε και να τη δουν οι επιφανείς καλεσμένοι που ήρθαν από τις άλλες χώρες.

Αυτό μαθαίνω εγώ, ότι λόγω της αρρώστιας ήταν τέτοια η εικόνα του που όσο και να προσπαθούσαν οι άνθρωποι που αναλαμβάνουν να φτιάξουν την εικόνα του νεκρού, δεν θα ήταν τέτοια που θα επιθυμούσε η οικογένεια να δοθεί στη δημοσιότητα» αποκάλυψε ο Γιώργος Λιάγκας.

Ο τάφος του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, όπως φαίνεται στο βίντεο από την εκπομπή «Super Κατερίνα», είναι σκεπασμένος με συνολικά έξι στεφάνια, τα πέντε από τα παιδιά του και το ένα από τη σύζυγό του. Δίπλα στο μνήμα, δε, είναι τοποθετημένα τα δεκάδες στεφάνια που έστειλαν βασιλικές οικογένειες και άλλοι φίλοι του τέως μονάρχη.

“Αυλαία” για τον τελευταίο βασιλιά της Ελλάδας – Με τιμές και διακριτικότητα το ύστατο χαίρε – Όλα όσα συνέβησαν στην κηδεία

Με προσκεκλημένους εκπροσώπους των βασιλικών οικογενειών από την Ευρώπη και με την παρουσία σύσσωμης της οικογένειάς του τελέστηκε η κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου.

Η κηδεία εξελίχθηκε σε τρία στάδια, ξεκίνησε με το λαϊκό προσκύνημα από τις 6 το πρωί, ακολούθησε η εξόδιος ακολουθία στις 12 το μεσημέρι στη Μητρόπολη και ακολούθως η ταφή στο Τατόι.

Το λαϊκό προσκύνημα

Η σορός του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου μεταφέρθηκε από το Α’ Νεκροταφείο στο παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου στις 6 το πρωί. Χιλιάδες κόσμου, κάποιοι εκ των οποίων είχαν έρθει από χθες στην Αθήνα, απέτισαν φόρο τιμής στον τέως βασιλιά. Υπήρξαν στιγμές που η ουρά έφθασε στο Μοναστηράκι και για αυτό αποφασίστηκε να δοθεί μια ολιγόλεπτη, περίπου για 40 λεπτά, παράταση.

Ακολούθως έφθασαν στο παρεκκλήσι οι τρεις γιοι του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, Παύλος, Νικόλαος, Φίλιππος, οι οποίοι και συνόδευσαν τη σορό του ως τη Μητρόπολη.

Στη συνέχεια άρχισε η άφιξη των καλεσμένων, με πρώτους να φθάνουν οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης, Παναγιώτης Πικραμμένος και Μάκης Βορίδης.

Ακολούθησε η άφιξη των Ελλήνων προσκεκλημένων της οικογένειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, η άφιξη των μελών των βασιλικών οικογενειών της Ευρώπης και στο τέλος η οικογένεια. Πρώτα η Τατιάνα Μπλάτνικ με τη Νίνα Φλορ και τη Θεοδώρα με τον σύντροφό της, ακολούθως τα παιδιά του Παύλου, η Αλεξία με την οικογένειά της και τελευταία η Αννα-Μαρία, συνοδευόμενη από τη Μαρί Σαντάλ.

Η εξόδιος ακολουθία τελέστηκε στον Ιερό Καθεδρικό Ναό των Αθηνών, προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου, με τη συμμετοχή των δώδεκα αρχιερέων, μελών της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, αλλά και άλλων ιεραρχών.

Ο επικήδειος του Παύλου για τον πατέρα του, Κωνσταντίνο

Τον επικήδειο εκφώνησε ο γιος του Κωνσταντίνου, Παύλος. «Θα ζεις πάντα στη σκέψη και την καρδιά μας, όπως συμβαίνει σε κάθε ελληνική οικογένεια όταν χάνει κάτι πολύτιμο», σημείωσε εισαγωγικά, και στη συνέχεια μίλησε για στιγμές της ζωής του, μεταξύ των οποίων η κατάκτηση του χρυσού Ολυμπιακού Μεταλλίου το 1960 αλλά και η επιρροή που άσκησε για την ανάληψη των Ολυμπιακών Αγώνων από την Αθήνα το 2004.

Αναφέρθηκε, όμως, και στα γεγονότα κατάλυσης της δημοκρατίας: «Από την πρώτη στιγμή αντιστάθηκες με σθένος και αναζήτησες τρόπους ανατροπής των πραξικοπηματιών».

Ο Παύλος υποσχέθηκε, εν κατακλείδι, ότι τα παιδιά και τα εγγόνια του Κωνσταντίνου θα διαφυλάξουν την κληρονομιά του και «θα προσφέρουμε για πάντα στην πατρίδα και την Ελλάδα». Ο πρωτότοκος γιος του τέως βασιλιά ανέγνωσε τον επικήδειο και στην αγγλική γλώσσα αμέσως μετά, ενώ εμφανώς συγκινημένη τον άκουγε η μητέρα του, Άννα-Μαρία.

Κατά την έξοδο της σορού από τον ναό, οι συγκεντρωμένοι έψαλλαν τον εθνικό ύμνο.

Η ταφή στο Τατόι

Η ταφή του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου έγινε στο Τατόι. Μετά την ολοκλήρωση της εξοδίου ακολουθίας, η πομπή από τη Μητρόπολη κατευθύνθηκε στα πρώην βασιλικά κτήματα.

Οι τρεις γιοι του Κωνσταντίνου, Παύλος, Νικόλαος και Φίλιππος, μαζί με τα εγγόνια του εκλιπόντος μετέφεραν τη σορό του στο ναό της Αναστάσεως.

Στον ναό τελέστηκε τρισάγιο από τον Αρχιεπίσκοπο. Στο εσωτερικό της εκκλησίας βρέθηκε η στενή οικογένεια. Το φέρετρο καλύφθηκε με το οικόσημο και ακολούθως, όταν ολοκληρώθηκε η διαδικασία, το έβγαλαν.

Σε κάποια στιγμή ο φακός έδειξε ολόκληρη την οικογένεια να γονατίζει.

Με το τέλος του τρισάγιου, οι γιοι και τα εγγόνια του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου μετέφεραν τη σορό του στο μνήμα.

Το δείπνο στη «Μεγάλη Βρεταννία»

Ακολούθησε η ταφή και η αναχώρηση όλων με προορισμό το ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρεταννία», όπου παρέθεσαν δείπνο σε 250 προσκεκλημένους.

Οι υψηλοί προσκεκλημένοι έφθασαν στο ξενοδοχείο μετά τις 17:00, μαζί με την οικογένεια του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου. Συνολικά προσήλθαν 17 αντιπροσωπείες ξένων κρατών, εστεμμένοι και μέλη βασιλικών οικογενειών καθώς και φίλοι του εκλιπόντος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το μενού περιελάμβανε κυρίως θαλασσινά: Σφυρίδα και φαγκρί από ψάρια, καλαμάρια ψητά από μαλάκια, καραβίδες και γαρίδες.

Ποιοι παρέστησαν στην κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίννου

Την ελληνική κυβέρνηση εκπροσώπησαν ο αντιπρόεδρός της Παναγιώτης Πικραμμένος και η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.

Από τους βασιλικούς οίκους της Ευρώπης παρούσα ήταν, εκ μέρους της Μεγάλης Βρετανίας, η πριγκίπισσα Άννα, αδελφή του βασιλιά Καρόλου και κόρη της εκλιπούσας βασίλισσας Ελισάβετ.

Από τους εν ενεργεία βασιλείς, παρευρέθη ο βασιλιάς Φελίπε με τη σύζυγό του, βασίλισσα Λετίθια, η βασιλομήτωρ και αδελφή του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, Σοφία, με τον σύζυγό της Χουάν Κάρλος, επίσης η αδελφή της Ειρήνη, όπως και οι πριγκίπισσες Έλενα και Κριστίνα, κόρες του Χουάν Κάρλος και της Σοφίας.

Από τη Δανία παρευρέθησαν η βασίλισσα Μαργκέτε, ο γιος της και διάδοχος, πρίγκιπας Φρέντερικ, και η πριγκίπισσα Βενεδίκτη (αδελφή της βασίλισσας της Δανίας και της Άννας-Μαρίας). Παρόντες ήταν, επίσης, ο βασιλιάς της Σουηδίας Κάρολος Γουσταύος και η βασίλισσα Σίλβια, ενώ από τη Νορβηγία ο πρίγκιπας Χάακον και η σύζυγός του, πριγκίπισσα Μέτε Μαρίν.

Από το Λουξεμβούργο ήλθε ο μέγας δούκας, Χένρι. Παρών, επίσης, ο βασιλιάς της Ολλανδίας, Βίλεμ Αλεξάντερ, με τη σύζυγό του Μαξίμα, και η βασιλομήτωρ, πριγκίπισσα Βεατρίκη. Εκ μέρους του βελγικού οίκου παρευρίσκονταν ο βασιλιάς Φίλιππος και η σύζυγός του, βασίλισσα Ματθίλδη, ενώ από το Μονακό ο πρίγκιπας Αλβέρτος.

Από τη Σερβία παρευρέθησαν οι πρίγκιπες Αικατερίνη και Αλέξανδρος, από τη Ρωσία η Μαρία Βλαδιμίροβνα και από τη Ρουμανία ο πρώην πρίγκιπας Ράντου.

 

 466 total views,  2 views today

.