29 Μαρτίου, 2024

Οικονομικός «επιτάφιος» για τα νοικοκυριά, στο «βρόντο» τα «καλάθια»: Τρέχουν στη Βόρεια Μακεδονία για βενζίνη και σούπερ μάρκετ

Οικονομικός «επιτάφιος» για τα νοικοκυριά, στο «βρόντο» τα «καλάθια»: Τρέχουν στη Βόρεια Μακεδονία για βενζίνη και σούπερ μάρκετ

Τα προβλήματα συνεχίζονται και ο κόσμος προτιμά… να μεταναστεύει

Μπορεί εδώ και αρκετό καιρό να λαμβάνονται μέτρα, ώστε να μετριαστεί το φαινόμενο της ακρίβειας στην Ελλάδα, ωστόσο όλα αποδεικνύονται «μικροενέσεις», που στην πραγματικότητα απλά απαλύνουν προσωρινά τα νοικοκυριά, με κάθε αύξηση σε οποιοδήποτε προϊόν, όπως η βενζίνη εσχάτως, να αναγκάζει τους πολίτες να ψάχνουν άλλες λύσεις.

Για να γεμίσουν το ρεζερβουάρ με βενζίνη 100 οκτανίων αρκετοί βορειοελλαδίτες αναγκάζονται να περάσουν τα σύνορα, από το τελωνείο των Ευζώνων και να πάνε στη Βόρεια Μακεδονία, καθώς, όπως λένε, στην Ελλάδα η τιμή των καυσίμων δεν τους επιτρέπει να φουλάρουν. «Εδώ το γεμίζουμε, όσο πάει» τονίζει πολίτης στο OPEN ενώ ένας άλλος δηλώνει θεωρώ ότι είναι μεγάλη διαφορά».

Στη γείτονα χώρα, η απλή αμόλυβδη κοστίζει 1,39€ το λίτρο και η ενισχυμένη 1.43€. «Μεγάλη διαφορά, όταν εδώ έχει 1.30, στα έξι χιλιόμετρα έχει 2.50€» λέει πολίτης.

Αντίστοιχα, σε ελληνικό έδαφος, σε μικρή απόσταση από τα σύνορα βρήκαμε την απλή αμόλυβδη στο 1€ και 95 λεπτά και την ενισχυμένη στα 2€ και 10 λεπτά.

Προτιμούν τη γειτονική χώρα από… τα καλάθια

Αρκετοί εκτός από βενζίνη κάνουν και τις αγορές τους εκτός συνόρων και στα σούπερ μάρκετ, αν και όπως λένε, οι τιμές και εκεί έχουν αυξηθεί. «Οδοντιατρεία και όλα τα σχετικά, ψώνια βενζίνες» αναφέρει και πολίτης στο OPEN. «Τώρα αυτά που θα πληρώσω εδώ θα μου βγουν γύρω στα 2.800 ενώ στην Ελλάδα ήθελα 6.000 δηλαδή στην Κοζάνη» τονίζει άλλος, την ίδια στιγμή που ετοιμάζεται να μοιραστεί κι άλλο επίδομα.

Ανάλογη είναι η εικόνα και στις περιοχές που συνορεύουν με τη Βουλγαρία. Με τους πρατηριούχους υγρών καυσίμων στις παραμεθόριες περιοχές να ζητούν τη λήψη δραστικών μέτρων.

«Καλάθι του νοικοκυριού»: Μειωμένες ή σταθερές τιμές στο 96% των προϊόντων την 24η εβδομάδα εφαρμογής

Στο 96,02% των προϊόντων που περιλαμβάνονται στο «Kαλάθι του Nοικοκυριού», οι τιμές μειώνονται ή διατηρούνται σταθερές την 24η εβδομάδα εφαρμογής του (12/4 – 18/4/2023), που αποτελεί ταυτόχρονα την δεύτερη εβδομάδα εφαρμογής του «Καλαθιού του Πάσχα» (περιλαμβάνει επιπλέον των υπόλοιπων προϊόντων, αρνί, κατσίκι, τσουρέκι και σοκολατένια αυγά).

Ειδικότερα, από το σύνολο 1.206 προϊόντων στο «Καλάθι του Νοικοκυριού» (ο αριθμός είναι αυξημένος επειδή προστίθενται τα Πασχαλινά είδη):

  • στα 71, ποσοστό 5,89%, η τιμή μειώθηκε,

  • στα 1.087, ποσοστό 90,13%, η τιμή παρέμεινε σταθερή

  • και σε 48, ποσοστό 3,98%, η τιμή αυξήθηκε.

Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών & Αλιείας (ΟΚΑΑ), οι τιμές χονδρικής για αρνί και κατσίκι τη Μεγάλη Δευτέρα 2023 ήταν χαμηλότερες από την Μεγάλη Δευτέρα του 2022 και μάλιστα αισθητά.

Αναλυτικά, οι τιμές λιανικής αρνιού και κατσικιού στο «Καλάθι του Πάσχα» και χονδρικής σύμφωνα με τον ΟΚΑΑ

undefined

Σταθερές τιμές στο καλάθι των νονών

«Τρίτη εβδομάδα λειτουργίας του Καλαθιού των Νονών και τα αποτελέσματα είναι εκπληκτικά, το 19% των παιχνιδιών έχει νέες μειώσεις και το 81% έχει σταθερές τιμές! Χαίρομαι που και αυτή μας η πρωτοβουλία δουλεύει υπέρ των καταναλωτών και κυρίως των μικρών μας φίλων», δήλωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης μετά την επίσκεψή του με τον αναπληρωτή υπουργό Νίκος Παπαθανάσης, σε καταστήματα παιχνιδιών.