Ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης: “Αν το έκρυβα ότι είμαι gay, τι μήνυμα θα έδινα;”

Ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού  Νικόλας Γιατρομανωλάκης: “Αν το έκρυβα ότι είμαι gay, τι μήνυμα θα έδινα;”

Ο Νικόλας Γιατρομανωλάκης μίλησε στη Σάσα Σταμάτη και τα “Παραπολιτικά” για τη ζωή του αλλά και το “καυτό” κεφάλαιο του Πολιτισμού στην Ελλάδα, την επόμενη μέρα της πανδημίας.

Ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού ρωτήθηκε ευθέως για τον σεξουαλικό του προσδιορισμό, κάτι που συζητήθηκε αρκετά όταν υπουργοποιήθηκε στον πρόσφατο ανασχηματισμό. Ο ίδιος σχολιάζει: “Ήμουν ο πρώτος. Πάντοτε, όταν κάτι αλλάζει, προκαλείται ένα ενδιαφέρον. Πολλώ δε μάλλον όταν σπάει ένα ταμπού”.

Για την απόφασή του να πει ανοιχτά πως είναι gay, ο Νικόλας Γιατρομανωλάκης τόνισε: “Αν το έκρυβα, τι μήνυμα θα έδινα; Ειδικά απέναντι στη νέα γενιά. Οτι θα πρέπει να ντρέπονται, να φοβούνται και να κρύβονται; Οτι δεν πρέπει να είναι ο εαυτός τους; Οτι θα πρέπει να διαλέξουν μεταξύ των ονείρων τους και της αλήθειας τους; Τα πράγματα αλλάζουν. Αυτό φαίνεται και από τη σπουδαία πρωτοβουλία του πρωθυπουργού να συστήσει την επιτροπή για τη διαμόρφωση εθνικής στρατηγικής για την ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ+”.

Νικόλας Γιατρομανωλάκης: "Αν το έκρυβα ότι είμαι gay, τι μήνυμα θα έδινα;"Η Σάσα Σταμάτη με τον Νικόλα Γιατρομανωλάκη

Η επομενη μερα στον Πολιτισμο

Σχετικά με το μέλλον του Πολιτισμού, μετά την πανδημία, ο Νικόλας Γιατρομανωλάκης είπε: “Ανέλαβα τη θέση του υφυπουργού εν μέσω της πανδημίας, αλλά στους 21 μήνες που είμαι στο υπουργείο η διαχείριση της πανδημίας έχει αποτελέσει από πολύ νωρίς την καθημερινότητά μου και όχι την εξαίρεσή της. Σε μια τέτοια πρωτόγνωρη συνθήκη, δεν έπρεπε μόνο να βρεθούν άμεσες και αποτελεσματικές λύσεις στήριξης του κλάδου, λόγω του κορονοϊού, αλλά να αντιμετωπιστούν και χρόνια ζητήματα του σύγχρονου πολιτισμού, τα οποία η πανδημία ήρθε να επιτείνει. Προτεραιότητα είναι να θωρακίσουμε επαγγελματικά τους ανθρώπους του πολιτισμού”.

“Η πανδημία δεν άφησε ανεπηρέαστο κανέναν μας και, φυσικά, υπάρχουν πολλοί άλλοι κλάδοι που δέχθηκαν σημαντικότατο πλήγμα, όπως ο τουρισμός και η εστίαση. Ωστόσο, η πανδημία στον κλάδο του πολιτισμού έφερε στην επιφάνεια παθογένειες δεκαετιών, οι οποίες δημιουργούσαν τεράστια εμπόδια για τη στήριξη των εργαζομένων και των επαγγελματιών του κλάδου και απαιτούσαν ουσιαστικές κινήσεις για να ανατραπούν βαθιά ριζωμένες συστημικές δυσλειτουργίες. Μέτρα στήριξης που μπορούσαν να υλοποιηθούν σχεδόν αμέσως για εργαζομένους άλλων κλάδων στον κλάδο του πολιτισμού απαίτησαν εντατικές και συντονισμένες προσπάθειες. Για παράδειγμα, δημιουργήσαμε για πρώτη φορά στην Ελλάδα Μητρώο Καλλιτεχνών, το οποίο απαιτούσε τη συνεργασία του υπουργείου Πολιτισμού με τα υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών, αρχικά για να χαρτογραφήσουμε το πλήθος των διαφορετικών επαγγελμάτων και επαγγελματιών που απασχολούνται στον κλάδο του πολιτισμού με πολλές διαφορετικές σχέσεις εργασίας. Τελικά, οι συνθήκες μάς οδήγησαν να το μετεξελίξουμε σε χρόνο-ρεκόρ σε ένα λειτουργικό εργαλείο χρηματοδότησης και στήριξης χιλιάδων εργαζομένων στον πολιτισμό” συμπλήρωσε.

 318 total views,  2 views today

.